Woning kopen Volendam

Jouw aanstaande woning kopen in Volendam? Het is een gezellige plaats in de provincie Noord-Holland. In en rondom deze plek heb je diverse voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. Daarnaast vind je in de directe omgeving een prachtige natuur waar je helemaal tot rust kunt komen. De gemeente heeft 15.432 huizen (77,6% koop, 22% huurwoning). De gemiddelde transactieprijs van een woning stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €357.430. Op dit woningportaal ontdek je het woningaanbod in Volendam, gegevens van makelaardijen, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Verder bieden we informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Noord-Holland.
 • Het aanbod is divers met zowel rijtjeshuizen en moderne huizen en bungalows.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €303.000, de gemiddelde huizenprijs is €357.430.
 • In de regio zijn veel opties zoals winkels, kinderopvang, restaurants, sportclubs, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteEdam-Volendam
PlaatsVolendam
Postcode1131
Netnummer0299 (+31299)
Inwoners (gemeente)36.197
Aantal huishoudens14.854
Aantal huishoudens met kinderen5.988
Gemiddelde huishoudensgrootte2,42
Aantal woningen15.432
Aantal koopwoningen13.367
Aantal huurwoningen2.065
Gemiddelde woonoppervlakte128 m2
Gemiddelde WOZ€303.000
Gemiddelde verkoopprijs€357.430
Gemiddeld gasverbruik1410 m3
Gemiddeld stroomverbruik3290 kWh

Woningaanbod Volendam mei 2024

In ons overzicht krijg je inzicht in de beschikbare koopwoningen in mei 2024. Zoek specifiek o.b.v. ligging, woningtype, bouwjaar, woonoppervlakte, vraagprijs, aantal kamersen andere eigenschappen zoals duurzaamheid en parkeeropties. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Bekijk ook huizen te koop in Edam, Monnickendam, Den Ilp, Schiphol-Rijk en Schiphol.

woning-te-koop-volendam

Studio of appartement kopen in Volendam

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, vaak gelegen op een centrale plek, vaak gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en vallen vaak binnen een VvE constructie. Niet vergeten: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, vaak is er een gedeelde tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Gunstige ligging en minder energiekosten.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 65 m2 – 102 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 740 m3 gas & 2010 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis Volendam

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat maakt dat het een veilige investering is. De minpunten zijn: een kleine achtertuin en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 73 m2 – 108 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1380 kuub gas + 3370 kWh stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Volendam is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je geniet van meer privacy, minder last van schaduw en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeswoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 94 m2 – 125 m2.
 • Schatting: er wordt 3490 kWh elektra & 1550 m3 gas ingekocht.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Volendam

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Punten van aandacht zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 133 m2 & 154 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3360 kWh stroom + 1590 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt ontzettend veel woonruimte en je ervaart bijzonder veel privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 141 m2 – 199 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3960 elektra (kWh) + 1940 gas (m3) afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in Volendam

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan doe je er goed aan om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Zodra je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen bezichtigen

  Via concepten als Funda, en ook Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Huispedia, Pararius, Jaap.nl, Huislijn.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Volendam Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding door het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bod zal afhangen van de waarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Tevens is het aan te raden een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze professional loopt mee als je de woning gaat bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Check altijd of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van de koop rond te maken. D.m.v. de overeengekomen prijs, kosten koper (k.k.), eigen middelen en noodzakelijke verbouwingen wordt vastgesteld wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. In het laatste stadium moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Taxateurs en makelaars in Volendam

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden van een passend koophuis. Deze persoon weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxatie expert is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet aan de hand van verschillende thema’s. Het taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het oversluiten van een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Volendam en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Volendam helpt je van A tot Z bij alle zaken omtrent een hypotheek. De adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.900 & €2.900. In de opsomming hierna vind je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Volendam.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Volendam. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Volendam

Recent (mei 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze streek. In de zoekmachine hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Volendam en net daarbuiten. Belangrijk detail: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer informatie over Zelf huis verkopen.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Hoe duur is een woning in Volendam kopen?

In de hele gemeente Edam-Volendam vinden we circa 15.432 huizen. Je vindt hier circa 13.367 (77,6%) koophuizen en 2.065 (22%) huurwoningen. De gemiddelde woonoppervlakte is 128 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €303.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €357.430. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit houdt in dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Volendam. Woning zijn vaak snel verkocht en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Volendam?

Een huishouden in Edam-Volendam gebruikt gemiddeld 1410 kuub gas p/jaar en 3290 stroom (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (740 m3 per jaar aan gas en 2010 kWh electriciteit. Een woning die vrijstaand gebouwd is verbruikt de meeste energie (1940 m3 aan gas en 3960 electriciteit (kWh)). Een steeds groter deel eigenaren van huizen te koop in Volendam passen duurzame producten zoals zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepomp, dubbel glas, dakisolatie toe om de energienota te drukken.

Welk type huishoudens wonen in Volendam?

Dit buurtschap is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente zijn 36.197 inwoners in 14.854 gezinnen. Hier wonen 4.189 eenpersoonshuishoudens, 4.677 huishoudens zonder kinderen en 5.988 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,42 bewoners.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Allereerst bereken je de actuele marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. Daarbij moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en ga je bezichtigingen inplannen. In de volgende stap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan volgen nog de voorlopige koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Volendam?

In deze regio zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met een woonbestemming. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Volendam realiseren. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.edam-volendam.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Nibud, Rvo.nl voor postcodegebied 1130, 1131, 1132.

Plaats een reactie