Woning kopen Otterlo

Snel een woning kopen in Otterlo? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Gelderland. In de omgeving zijn er diverse dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. Daarbij geniet je hier ook van een schitterende natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er 50.056 huizen (65,7% koophuis, 34% huurhuis). De gemiddelde transactieprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €392.419. Op deze pagina bekijk je het woningaanbod in Otterlo, contactgegevens van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Ook tonen wij extra informatie over huizentypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Gelderland.
 • Je vindt hier een goede mix van tussenwoningen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €284.000, de gemiddelde woningprijs is €392.419.
 • In de directe omgeving zijn diverse opties zoals winkels, restaurants, scholen, sportclubs, kinderopvang.
ProvincieProvincie Gelderland
GemeenteEde
PlaatsOtterlo
Postcode6731
Netnummer0318 (+31318)
Inwoners (gemeente)117.165
Aantal huishoudens49.444
Aantal huishoudens met kinderen17.496
Gemiddelde huishoudensgrootte2,34
Aantal woningen50.056
Aantal koopwoningen34.236
Aantal huurwoningen15.820
Gemiddelde woonoppervlakte119 m2
Gemiddelde WOZ€284.000
Gemiddelde verkoopprijs€392.419
Gemiddeld gasverbruik1130 m3
Gemiddeld stroomverbruik2940 kWh

Woningaanbod Otterlo juni 2024

In het overzicht hieronder krijg je inzicht in het huidige beschikbare woningaanbod van juni 2024. Zoom verder in op bouwjaar, ligging, woningtype, perceeloppervlakte, vraagprijs, aantal kamersen meer onderwerpen zoals energielabel & aanwezigheid van parkeerplaats. Extra info nodig? Bezoek dan de bewoners of makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het woningaanbod Harskamp, Wekerom, Bennekom, Gendt & Angeren.

woning-te-koop-otterlo

Appartementen te koop Otterlo

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, vaak gelegen op een centrale plek, bijna altijd gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en vergen ook niet al te veel onderhoud. Negatieve aspecten zijn: je hebt minder ruimte, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Goede ligging en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Woonoppervlak tussen de 60 m2 – 99 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 660 m3 gas en 2040 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Otterlo

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die zich bevindt tussen twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype wat maakt dat het een veilige investering is. Natuurlijk zijn er negatieve punten: vaak een klein tuintje en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Relatief lage stookkosten.
 • Vloeroppervlakte tussen de 87 m2 & 116 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 940 kuub gas en tevens 2860 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een net hoekhuis in Otterlo is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt iets meer beschutting, er komt meer daglicht binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijwoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 91 m2 – 128 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 3020 kWh elektra en 1140 m3 gas gebruikt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Otterlo

Een twee onder een kap betekent twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met voldoende beschutting. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Nadelen zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 134 m2 – 152 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3410 kWh elektriciteit + 1450 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Het mooiste is: enorm veel (woon)ruimte en je hebt veruit de meeste privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 153 m2 & 203 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 4360 stroom (kWh) + 2070 gas (m3) ingekocht.

Uitleg: een woning kopen in Otterlo

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan doe je er goed aan om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Wanneer hij berekend heeft wat je kunt betalen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Jaap.nl, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia kan je razendsnel woningen te koop in Otterlo Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Bij de bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Jouw bod bepaal je op basis van de waarde van het huis en de bestedingsruimte qua lening. Jij kunt ook informeren om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze professional kijkt mee tijdens de bezichtiging en stelt samen met jou het bod samen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Loop na of alles juist vermeld is en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het zaak om de financiering in orde te maken. D.m.v. de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), spaartegoeden en directe verbouwkosten zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Afsluitend ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en woningtaxateurs in Otterlo

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het aankopen van een woning. Deze persoon weet veel over realistische marktprijzen. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en komt op voor jouw belangen als verkoper. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Zo’n taxatierapport is een dossierstuk bij het aankopen van een huis, een offerte voor een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. Hieronder kan je aan de slag met namen en adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Otterlo en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Otterlo helpt je bij het verkrijgen van een hypotheek. De bank of adviseur bekijkt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.200 – €2.750. In onderstaande lijst vind je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Otterlo.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Otterlo. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Otterlo

Deze maand (juni 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze buurt. Hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Otterlo en daarbuiten. Disclaimer: je ziet hier enkel de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer informatie over Notariswoning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Wat kost gemiddeld een woning in Otterlo kopen?

In de hele gemeente Ede vinden we circa 50.056 huizen. Je vindt hier circa 34.236 (65,7%) koopwoningen en 15.820 (34%) huurwoningen. Het doorsnee woonoppervlakte is 119 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €284.000 en de gem. verkoopprijs is €392.419. De woningmarkt is krap. Hierdoor kunnen we stellen dan dat je niet veel te kiezen hebt en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Otterlo. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Otterlo?

Een woonobject in Ede heeft een verbruik van gemiddeld 1130 m3 gas voor verwarming en warm water en 2940 elektra (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (660 m3 aan gas en 2040 kWh stroom. Een woning die vrijstaand gebouwd is is topverbruiker qua energie (2070 m3 per jaar aan gas en 4360 elektra (kWh)). Een groeiend aantal bezitters van huizen te koop in Otterlo passen duurzame investeringen zoals zonneboiler, dakisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dubbel glas toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Welk type gezinnen wonen in Otterlo?

Dit gebied kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente verblijven 117.165 personen in 49.444 verschillende gezinnen. Het betreft 16.993 eenpersoonshuishoudens, 14.955 huishoudens zonder kinderen en 17.496 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,34 mensen.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase bepaal je de vraagprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open dag organiseren of je eigen netwerk. In de volgende stap zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen inplannen. Als dat allemaal gelukt is starten biedingen en onderhandelingen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopakte en de notariële leveringsakte. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Otterlo?

In deze streek zijn er verschillende bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Otterlo bouwen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.ede.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Nibud, Milieucentraal, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 6730, 6731.

Plaats een reactie