Woning kopen Erica

Plannen om een woning te kopen in Erica? Het is een gezellige plaats in de provincie Drenthe. In en rondom deze plek heb je toegang tot diverse dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. Daarbij geniet je hier ook van een bijzondere natuur voor wandelingen en fietstochten. De gemeente heeft 49.528 huizen (62,1% koophuis, 37,8% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde prijs van een woning is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €262.002. Op dit woningplatform ontdek je het laatste woningaanbod in Erica, adressen van kantoren als makelaardijen, taxateurs en experts in financiële diensten. Daarnaast lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Drenthe.
 • Je hebt de keuze uit rijtjeshuizen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €173.000, de gemiddelde woningprijs is €262.002.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals sportclubs, kinderopvang, openbaar vervoer, winkels, scholen.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteEmmen
PlaatsErica
Postcode7887
Netnummer0591 (+31591)
Inwoners (gemeente)107.048
Aantal huishoudens48.631
Aantal huishoudens met kinderen16.050
Gemiddelde huishoudensgrootte2,16
Aantal woningen49.528
Aantal koopwoningen39.575
Aantal huurwoningen9.953
Gemiddelde woonoppervlakte125 m2
Gemiddelde WOZ€173.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.002
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2860 kWh

Woningaanbod Erica april 2024

In deze lijst check je het huidige beschikbare woningaanbod van april 2024. Zoom verder in op vraagprijs, bouwjaar, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, ligging, aantal kamersen andere eigenschappen zoals isolatie of rolstoelvriendelijk. Je kunt direct contact zoeken met de makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het woningaanbod Klazienaveen-Noord, Klazienaveen, Nieuw-Dordrecht, Barger-Compascuum & Emmer-Compascuum.

woning-te-koop-erica

Studio of appartement kopen in Erica

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, gebouwd op centraal gelegen locaties, in de basis gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en de VvE doet het onderhoud. Belangrijke nadelen: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, een tuin ontbreekt vaak en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 en 95 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 840 m3 gas + 1860 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis Erica

Met een tussenwoning bedoelen we een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Belangrijke aandachtspunten zijn: vaak een klein tuintje en je hebt minder lichtinval.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 73 m2 – 125 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1210 kuub gas en tevens 2590 kWh stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Erica is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Ze zijn vaak wat duurder dan een rijtjeshuis en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 84 m2 en 112 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2710 kWh stroom en 1380 m3 gas ingekocht.

2-onder-1 kap woning Erica

Een twee onder een kap betekent 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Punten waar je op moet letten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 132 m2 & 155 m2.
 • Verwachting: er wordt 3170 kWh elektra + 1450 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Het mooiste is: veel woonruimte, een grote tuin en je hebt een groot gevoel van privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 151 m2 en 202 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3790 elektra (kWh) en 1890 gas (m3) ingekocht.

Stappenplan: een woning kopen in Erica

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan raden wij aan om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Zodra het duidelijk is wat je kunt betalen kan de zoektocht beginnen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via websites als Funda, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Jaap.nl, Vbo.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Erica Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor het bezichtigen van het huis. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden stel je samen a.d.h.v. de woningwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Jij kunt ook informeren om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze makelaar kijkt mee tijdens de bezichtiging en adviseert je over de bieding. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan wordt de koopakte opgesteld. Neem goed door of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De opgesteld koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis definitief te regelen. Op basis van aankoopsom, kosten koper, eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en een bouwdepot voor verbouwing wordt vastgesteld welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. In het laatste stadium ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Erica

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een passend koophuis. Deze deskundige heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Tip: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die objectief de waarde van een huis kan vaststellen aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Een actueel taxatierapport is een dossierstuk bij het afsluiten van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In het overzicht hieronder vind je contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Erica en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Erica helpt je bij het verkrijgen van een hypotheek. De adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.750 en €3.150. In de volgende weergave verstrekken we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Erica.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Erica. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Erica

Recent (april 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze buurt. In de tool hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Erica en daarbuiten. Let op: je vindt alleen de vraagprijs, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Lees op deze website ook alles over Recreatiewoning.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Erica kopen?

In en rondom de gemeente Emmen bestaan er circa 49.528 huizen. Dit zijn 39.575 (62,1%) koopwoningen en 9.953 (37,8%) huurhuizen. De gem. woonoppervlakte is 125 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €173.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €262.002. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dat maakt dan het aanbod klein is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Erica. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Erica?

Een woning in Emmen verbruikt qua energie gem. zo’n 1370 kuub aardgas en 2860 stroom (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (840 kuub gas en 1860 kWh elektra. Een vrijstaand huis heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1890 m3 per jaar aan gas en 3790 kWh electriciteit). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Erica passen duurzame oplossingen als zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp, dubbel glas, dakisolatie, spouwmuurisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Erica?

Deze gemeente wordt omschreven als erg In de gemeente zijn 107.048 personen die we kunnen onderverdelen in 48.631 verschillende huishoudens. Dat betreffen 16.900 eenpersoonshuishoudens, 15.681 gezinnen zonder kinderen en 16.050 families met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,16 mensen (volwassenen en kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Ten eerste bepaal je de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Maak gebruik van Funda, een open dag organiseren of via online marktplaatsen en sociale media. Daarna zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en maak je afspraken voor een rondleiding. Als dat allemaal gelukt is kunnen huizenzoekers een bod doen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je alles vast in de koopakte en de notariële overdrachtsakte. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Erica?

In deze provincie zijn er meestal wel bouwkavels met woonbestemming. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Erica laten uittekenen. Neem contact op met de gemeente (www.emmen.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Consumentenbond voor postcodegebied 7887.

Plaats een reactie