Woning kopen Muiden

Plannen om een woning te kopen in Muiden? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Noord-Holland. In de omgeving vind je voldoende faciliteiten als kinderopvang, scholen en winkels. Tevens geniet je hier ook van een schitterende natuur, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In totaal zijn er in deze gemeente 26.896 woningen (63,5% koophuis, 36,3% huur). De gemiddelde prijs van een woning is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €647.094. Op dit woningplatform tonen wij het recente woningaanbod in Muiden, namen en adressen van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Verder lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Noord-Holland.
 • Het aanbod is divers met zowel rijtjeshuizen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €440.000, de gemiddelde woningprijs is €647.094.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals restaurants, kinderopvang, natuurgebieden, openbaar vervoer, winkels.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteGooise Meren
PlaatsMuiden
Postcode1398
Netnummer0294 (+31294)
Inwoners (gemeente)58.055
Aantal huishoudens25.914
Aantal huishoudens met kinderen9.297
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen26.896
Aantal koopwoningen18.271
Aantal huurwoningen8.625
Gemiddelde woonoppervlakte123 m2
Gemiddelde WOZ€440.000
Gemiddelde verkoopprijs€647.094
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2980 kWh

Woningaanbod Muiden mei 2024

In het schema hierna vind je het actuele woningaanbod van mei 2024. Filter eenvoudig op bouwjaar, vraagprijs, woonoppervlakte, woningtype, ligging, perceeloppervlakteen extra details als CV-ketel & mogelijkheden voor parkeren. Heb je iets gevonden? Contacteer dan het makelaarskantoor en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het nieuwste woningaanbod in Muiderberg, Bussum, Baambrugge, Nederhorst den Berg en Nigtevecht.

woning-te-koop-muiden

Een appartement kopen in Muiden

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, je vind ze veel in het centrum, in de regel gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en de VvE doet het onderhoud. Negatieve aspecten zijn: de woonoppervlakte is beperkt, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 en 101 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 840 m3 gas en gem. 1930 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis Muiden

Een tussenwoning is een woningtype die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. De minpunten zijn: beperkte woonruimte en je hebt wat minder privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 84 m2 & 106 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1330 kuub gas en daarbij 2920 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Een echt hoekhuis in Muiden is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt iets meer beschutting, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 88 m2 – 123 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 3380 kWh elektriciteit & 1680 m3 gas ingekocht.

2-onder-1-kap woningen Muiden

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met voldoende beschutting. De aanneemsom deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Nadelen zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 121 m2 – 143 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 4210 kWh elektriciteit & 2150 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 148 m2 & 199 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 4940 elektra (kWh) + 2700 gas (m3) gebruikt.

In 5 stappen: een woning kopen in Muiden

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan adviseren wij om eerst je maximale hypotheek te weten. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Zodra je inzicht hebt in wat jouw max. hypotheek is kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Op de website van Funda, maar ook Vbo.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius kan je vrijwel alle woningen te koop in Muiden Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Maak dan direct een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de woningwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Het is vaak niet onverstandig een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze deskundige kijkt mee tijdens de bezichtiging en helpt bij het uitbrengen van het bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Is jouw bod het winnende bod? De koopakte kan dan opgesteld worden. Loop na of alle gegevens juist staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis te bevestigen. D.m.v. koopsom, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen calculeert de specialist wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. In het laatste stadium teken je de akte van levering bij de notaris. Het eigendom wordt dan overschreven.

Woningtaxateurs en makelaars in Muiden

Een aankoopmakelaar helpt je bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze huis-expert kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Tip: de NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een actueel taxatierapport heb je nodig bij het kopen van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Hieronder bieden wij namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Muiden en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkende hypotheekadviseur in Muiden helpt je van A tot Z bij alle zaken omtrent een hypotheek. Jouw financiële man kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €2.000 – €2.850. In onderstaande lijst bekijk je adressen van financieel adviseurs in Muiden.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Muiden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Muiden

Afgelopen maand (mei 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze regio. In het overzicht hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Muiden en in de buurt. Belangrijk detail: je vindt alleen de vraagprijs, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Lees op deze website ook alles over Notariswoning.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Muiden kopen?

In de gemeente Gooise Meren vinden we circa 26.896 woonhuizen. Je vindt hier circa 18.271 (63,5%) koophuizen en 8.625 (36,3%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 123 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €440.000 en de gem. verkoopprijs is €647.094. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Hierdoor kunnen we stellen dan het aanbod klein is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Muiden. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is aan de orde van de dag.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Muiden?

Een woonobject in Gooise Meren verbruikt qua energie gem. zo’n 1420 kuub gas en 2980 kWh stroom. Een studio of appartement verbruikt het minst (840 kuub gas p/jaar en 1930 elektra (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis is gemiddeld gezien een grootverbruiker (2700 kuub gas p/jaar en 4940 electriciteit (kWh)). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Muiden passen duurzame investeringen zoals zonnepanelen, spouwmuurisolatie, zonneboiler, vloerisolatie, dakisolatie, dubbel glas toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor type families wonen in Muiden?

Deze regio is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente leven 58.055 mensen in 25.914 huishoudens. Hier wonen 9.960 eenpersoonshuishoudens, 6.657 gezinnen zonder kinderen en 9.297 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,21 inwoners.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Om te beginnen moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een publiciteitsplan. Maak gebruik van Funda, een open dag organiseren of social media en marktplaats. Daarbij maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de vervolgstap komen de biedingen binnen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan regel je enkel nog de voorlopige koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Muiden?

In en rondom deze gemeente zijn er een aantal bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Muiden bouwen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.gooisemeren.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Nibud, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 1398.

Plaats een reactie