Woning kopen Gorinchem

Alles weten over woning kopen in Gorinchem? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Zuid-Holland. In en rondom deze plek vind je meerdere dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Ook vind je in de directe omgeving een schitterende natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De gemeente heeft 17.288 woningen (48,6% koop, 51,3% huurwoningen). De huizenprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €378.024. Op deze informatieve website vind je het woningaanbod in Gorinchem, adresgegevens van makelaarskantoren, taxateurs en hypotheekbedrijven. Bovendien bieden we informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Zuid-Holland.
 • Het aanbod is heel divers met tussenwoningen en grotere huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €227.000, de gemiddelde woningprijs is €378.024.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals openbaar vervoer, restaurants, winkels, kinderopvang, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Zuid-Holland
GemeenteGorinchem
Postcode4205
Netnummer0183 (+31183)
Inwoners (gemeente)37.022
Aantal huishoudens16.666
Aantal huishoudens met kinderen5.769
Gemiddelde huishoudensgrootte2,19
Aantal woningen17.288
Aantal koopwoningen9.796
Aantal huurwoningen7.492
Gemiddelde woonoppervlakte106 m2
Gemiddelde WOZ€227.000
Gemiddelde verkoopprijs€378.024
Gemiddeld gasverbruik980 m3
Gemiddeld stroomverbruik2660 kWh

Woningaanbod Gorinchem mei 2024

Bijgaand blader je door optionele koophuizen die in mei 2024 worden verkocht. Zoek op ligging, aantal kamers, vraagprijs, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, bouwjaaren andere woningeigenschappen als verwarming & parkeermogelijkheden. Neem contact op met de makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op onze website vind je ook het nieuwste woningaanbod in Giessenlanden, Altena, West Betuwe, Vijfheerenlanden en Culemborg.

woning-te-koop-gorinchem

Eigen appartement kopen in Gorinchem

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, je vind ze veel in het centrum, bijna altijd gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en vergen ook niet al te veel onderhoud. Niet vergeten: je hebt minder ruimte, je hebt meestal geen eigen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Goede ligging en erg waardevast.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 & 98 m2.
 • Het energiegebruik is circa 800 m3 gas en tevens 1990 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Gorinchem

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: vaak een klein tuintje en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 72 m2 & 108 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 970 kuub gas en tevens 2930 kWh elektriciteitsverbruik.

Hoekwoning

Een net hoekhuis in Gorinchem is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, in de zomer meer zonlicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een tussenwoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 100 m2 – 117 m2.
 • Er wordt jaarlijks 3040 kWh elektriciteit + 1140 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Gorinchem

Een twee onder een kap betekent twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Je geniet van maximale ruimte met voldoende beschutting. De aanneemsom deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Negatieve aspecten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 121 m2 – 145 m2.
 • Verwachting: er wordt 3890 kWh stroom en 1310 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Je hebt erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt veruit de meeste privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vaak zijn het wel dure huizen. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 143 m2 – 193 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 4370 stroom (kWh) & 1840 gas (m3) verstookt.

Uitleg: een woning kopen in Gorinchem

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Op het moment dat je inzicht hebt in wat je verantwoord kan lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via concepten als Funda, en ook Huislijn.nl, Vbo.nl, Pararius, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Gorinchem Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide rondleiding. Bij het bekijken van de woning krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Wat je wilt bieden zal afhangen van de waarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze professional gaat samen met jou het huis bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? De koopakte kan dan opgesteld worden. Bekijk goed of alles juist vermeld is en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van het huis dat je wilt kopen in orde te maken. Op basis van woningwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en eventuele verbouwplannen berekent de adviseur hoeveel je moet lenen en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Vervolgens onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Gorinchem

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze woningdeskundige heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van een woning bepaalt na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Het taxatierapport is een vereiste bij het verkrijgen van een lening, het oversluiten van een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In het overzicht hieronder bieden wij gegevens van taxatie experts en makelaars in Gorinchem en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Gorinchem helpt je van A tot Z bij het verkrijgen van een hypotheek. De financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.200 & €2.700. In de opsomming hierna verstrekken we gegevens van financieel adviseurs in Gorinchem.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Gorinchem. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Gorinchem

In mei 2024 zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze buurt. In de lijst hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Gorinchem en direct omgeving. Disclaimer: dit zijn puur vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Bekijk ook meer informatie over Lineaire hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost gemiddeld een woning in Gorinchem kopen?

In en rondom de gemeente Gorinchem zijn er ruim 17.288 woonobjecten. Je vindt hier circa 9.796 (48,6%) koopwoningen en 7.492 (51,3%) huurwoningen. De gem. gebruiksoppervlakte is 106 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €227.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €378.024. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit zorgt ervoor dat er niet veel aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Gorinchem. Je moet er heel snel bij zijn en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het energieverbruik van woningen in Gorinchem?

Een huis in Gorinchem verbruikt qua energie gem. zo’n 980 kuub aardgas en 2660 electriciteit (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (800 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1990 kWh stroom. Een groot vrijstaand woonhuis verbruikt de meeste energie (1840 kuub gas en 4370 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal bezitters van huizen te koop in Gorinchem passen duurzame oplossingen als spouwmuurisolatie, zonneboiler, dubbel glas, zonnepanelen, dakisolatie, warmtepomp toe om de energierekening te verminderen.

Welk type huishoudens wonen in Gorinchem?

Deze buurt wordt omschreven als erg In de gemeente verblijven 37.022 inwoners die we kunnen onderverdelen in 16.666 verschillende gezinnen. Hier wonen 6.299 eenpersoonshuishoudens, 4.598 huishoudens zonder kinderen en 5.769 huishoudens met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,19 inwoners.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Als eerste bepaal je de vraagprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Populaire kanalen zijn Funda, een open dag organiseren of via bekenden, vrienden en familie. Nu style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en plan je bezichtigingen in. Nu begint het onderhandelen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan teken je de koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Gorinchem?

In deze buurt zijn er meestal wel bouwkavels met een woonbestemming. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Gorinchem bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.gorinchem.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Nibud, Rvo.nl voor postcodegebied 4200, 4201, 4202, 4203, 4204, 4205, 4206, 4207, 4208.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie