Woning kopen Altena

Jouw aanstaande woning kopen in Altena? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Noord-Brabant. In de regio bestaan er veel dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. In aanvulling daarop vind je in de directe omgeving een prachtig groen natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. In de gemeente zijn er in totaal 22.587 huizen (68,6% koopwoning, 31,1% huurwoningen). De huizenprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €357.769. Op dit woningportaal bekijk je het laatste woningaanbod in Altena, adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Daarnaast lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Noord-Brabant.
 • Je vindt hier een goede mix van kleinere huizen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €271.000, de gemiddelde prijs van een woning is €357.769.
 • In de buurt vind je volop voorzieningen zoals winkels, restaurants, kinderopvang, natuurgebieden, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Noord-Brabant
GemeenteAltena
Postcode4286
Netnummer0416 (+31416)
Inwoners (gemeente)55.967
Aantal huishoudens22.357
Aantal huishoudens met kinderen8.879
Gemiddelde huishoudensgrootte2,47
Aantal woningen22.587
Aantal koopwoningen19.969
Aantal huurwoningen2.618
Gemiddelde woonoppervlakte141 m2
Gemiddelde WOZ€271.000
Gemiddelde verkoopprijs€357.769
Gemiddeld gasverbruik1340 m3
Gemiddeld stroomverbruik3260 kWh

Woningaanbod Altena mei 2024

In deze lijst bekijk je het huidige beschikbare woningaanbod van mei 2024. Selecteer op woningtype, woonoppervlakte, vraagprijs, ligging, aantal kamers, perceeloppervlakteen andere woningeigenschappen als energieprestaties of aanwezigheid van een bad. Neem contact op met de verkopende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook het huizenaanbod in Schouwen-Duiveland, Middelburg, Giessenlanden, Gorinchem en West Betuwe.

woning-te-koop-altena

Een appartement kopen in Altena

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze zijn centraal gelegen, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, ze zijn energiezuinig en de VvE doet het onderhoud. Niet vergeten: slechts een beperkt vloeroppervlak, je moet de tuin vaak delen en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Uitstekend bereikbaar en lagere woonlasten.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 95 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 760 m3 gas en daarbij 2110 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis Altena

Met een tussenwoning bedoelen we een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Nadelen zijn: geen grote opslagruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 90 m2 en 106 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1040 kuub gas en +/- 2760 kWh stroomverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Een net hoekhuis in Altena is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt wat minder inkijk, minder last van schaduw en je kunt vaak de auto goed parkeren. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeswoning en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 80 m2 – 111 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2940 kWh elektriciteit + 1210 m3 gas verstookt.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Altena

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Negatieve aspecten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 133 m2 en 140 m2.
 • Verwachting: er wordt 3450 kWh elektra en 1390 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Het mooiste is: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je bent lekker op jezelf: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 140 m2 en 195 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4230 stroom (kWh) & 1870 gas (m3) gebruikt.

5-stappenplan: een woning kopen in Altena

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het gebruikelijk om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Plan een vrijblijvend adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat hij berekend heeft wat je budget is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Huislijn.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Pararius, Vbo.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Altena Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Tijdens een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden komt tot stand door de te verwachten marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Eventueel kan je kiezen om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze huis-expert gaat samen met jou het huis bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! De koopakte zal dan worden samengesteld. Bekijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  De volgende stap is om de financiering van de woning rond te maken. Op basis van aankoopwaarde, kosten koper (k.k.), in te brengen spaargeld en directe verbouwkosten ontvang je een advies over wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Helemaal aan het einde ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en woningtaxateurs in Altena

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze makelaar onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt met zaken als bezichtigingen. Advies: een NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van vaste criteria. Zo’n taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de onderstaande tabel bekijk je adressen van taxateurs en makelaars in Altena en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een privé hypotheekadviseur in Altena geeft advies bij het afsluiten van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.700 – €3.000. In de opsomming hierna bekijk je adressen van financieel adviseurs in Altena.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Altena. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Altena

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze streek. In de lijst hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Altena en in de buurt. Goed om te weten: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer informatie over Bankspaarhypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Wat kost gemiddeld een woning in Altena kopen?

In deze gemeente Altena registreren wij 22.587 woonhuizen. De verdeling is als volgt: 19.969 (68,6%) koopwoningen en 2.618 (31,1%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 141 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €271.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €357.769. De woningmarkt is krap. Dat houdt in dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Altena. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Altena?

Een woonobject in Altena kent een gem. verbruik van 1340 kuub gas p/jaar en 3260 kWh electriciteit. Een appartement is het meest zuinig (760 kuub gas en 2110 electriciteit (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis is topverbruiker qua energie (1870 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 4230 kWh electriciteit). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Altena passen duurzame oplossingen als dubbel glas, zonnepanelen, vloerisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, warmtepomp toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor type families wonen in Altena?

Deze omgeving kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente zijn 55.967 mensen in 22.357 gezinnen. Het gaat om 6.066 eenpersoonshuishoudens, 7.412 huishoudens zonder kinderen en 8.879 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,47 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Om te beginnen denk je na over de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. De meest gangbare middelen zijn Funda, de Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Ook maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en plan je bezichtigingen in. Vervolgens kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Altena?

In deze regio zijn er verschillende bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Altena zetten. Informeer bij de gemeente (www.gemeentealtena.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Nibud, Rvo.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 4265.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie