Woning kopen Elkenrade

Snel een woning kopen in Elkenrade? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Limburg. In deze levendige buurt vind je meerdere voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Bovendien geniet je hier ook van een park en natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. In totaal zijn er in deze gemeente 6.880 woningen (66,6% koopwoning, 33,1% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde prijs van een huis is de afgelopen jaren flink gestegen richting €354.940. Op dit huizenportaal blader je door het huidige woningaanbod in Elkenrade, adressen van kantoren als makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Tevens lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Limburg.
 • Je vindt hier een goede mix van kleine appartementen en grotere woningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €244.000, de gemiddelde woningprijs is €354.940.
 • Je hebt hier toegang tot diverse mogelijkheden zoals winkels, openbaar vervoer, restaurants, scholen, kinderopvang.
ProvincieProvincie Limburg
GemeenteGulpen-Wittem
PlaatsElkenrade
Postcode6289
Netnummer043 (+3143)
Inwoners (gemeente)14.171
Aantal huishoudens6.546
Aantal huishoudens met kinderen1.940
Gemiddelde huishoudensgrootte2,13
Aantal woningen6.880
Aantal koopwoningen5.418
Aantal huurwoningen1.462
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€244.000
Gemiddelde verkoopprijs€354.940
Gemiddeld gasverbruik1440 m3
Gemiddeld stroomverbruik3010 kWh

Woningaanbod Elkenrade juni 2024

In het schema hierna bekijk je alle woningen die in juni 2024 te koop worden aangeboden. Zoek specifiek o.b.v. perceeloppervlakte, woningtype, vraagprijs, aantal kamers, ligging, woonoppervlakteen andere eigenschappen zoals CV-ketel of en de aanwezigheid van een balkon. Extra info nodig? Bezoek dan de betreffende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook het woningaanbod Vijlen, Lemiers, Eys, Wittem en Epen.

woning-te-koop-elkenrade

Studio of appartement kopen in Elkenrade

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, hebben een zeer goede bereikbaarheid, vaak gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en het onderhoud is zeer beperkt. Negatieve aspecten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, je moet de tuin vaak delen en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alle voorzieningen dichtbij en onderhoudsvriendelijk.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 & 94 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 810 m3 gas en +/- 2010 kWh aan elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Elkenrade

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte rondom de woning en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 81 m2 & 112 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1260 kuub gas en 2890 kWh elektriciteit.

Hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Elkenrade is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, in de zomer meer zonlicht en je kunt vaak de auto goed parkeren. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeswoning en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 97 m2 – 120 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2940 kWh elektriciteit + 1430 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Elkenrade

Een twee onder een kap houdt in 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met slechts beperkte inkijk. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Punten van aandacht zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 123 m2 – 140 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3160 kWh elektriciteit & 1520 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je geniet van erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je ervaart bijzonder veel privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 144 m2 & 196 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3730 elektra (kWh) en 1970 gas (m3) verstookt.

In 5 stappen: een woning kopen in Elkenrade

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het een goed idee om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. In de situatie dat je inzicht hebt in wat jouw max. hypotheek is kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Jaap.nl kan je woningen te koop in Elkenrade Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Maak dan direct een afspraak voor het bezichtigen van het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Bieden op een woning

  Je bieding stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Jij kunt ook informeren om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze professional gaat samen met jou het huis bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Wordt je bod geaccepteerd? De koopakte kan dan opgesteld worden. Loop na of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De opgesteld koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  De volgende stap is om de financiering van het huis af te handelen. A.d.h.v. koopsom, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), zelf in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen wordt vastgesteld wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. In de laatste fase breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Elkenrade

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze huis-expert weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die de marktwaarde van een object berekend op basis van vaste criteria. Zo’n taxatierapport is nodig bij het aankopen van een huis, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de onderstaande tabel vind je adressen van kantoren zoals taxatiebedrijven en makelaars in Elkenrade en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Elkenrade geeft je passend en persoonlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.800 en €2.700. In het schema hier bieden we adressen van financieel adviseurs in Elkenrade.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Elkenrade. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Elkenrade

Deze maand (juni 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze omgeving. In de zoekmachine hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Elkenrade en in de buurt. Let op: je vindt alleen de vraagprijs, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer info over Benedenwoning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Elkenrade kopen?

In de gemeente Gulpen-Wittem zijn er ruim 6.880 huizen. Het gaat daarbij om 5.418 (66,6%) koophuizen en 1.462 (33,1%) huurwoningen. Het woonoppervlakte is gemiddeld 152 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €244.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €354.940. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Je moet er rekening mee houden dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Elkenrade. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en je dient vaak flink te overbieden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Elkenrade?

Een woning in Gulpen-Wittem gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1440 m3 gas voor verwarming en warm water en 3010 stroom (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (810 m3 gas voor verwarming en warm water en 2010 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is neemt flink meer energie af (1970 kuub aardgas en 3730 kWh elektra). Een steeds groter deel huiseigenaren van huizen te koop in Elkenrade passen duurzame verwarmingsbronnen als dubbel glas, warmtepomp, zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Elkenrade?

Deze regio kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente leven 14.171 mensen in 6.546 gezinnen. Er wonen 2.098 eenpersoonshuishoudens, 2.508 gezinnen zonder kinderen en 1.940 gezinnen met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,13 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen calculeer je de huidige marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open huis dag of Facebook/instagram. Hiervoor zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en leg je bezichtigen vast in de agenda. Vervolgens kunnen huizenzoekers een bod doen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan leg je alles vast in de koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Elkenrade?

In deze provincie zijn er verschillende bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Elkenrade laten uittekenen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.gulpen-wittem.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Rvo.nl voor postcodegebied 6289.

Plaats een reactie