Woning kopen Mechelen

Jouw volgende woning kopen in Mechelen? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Limburg. In de omgeving zijn er allerhande faciliteiten als scholen, winkels, OV en sportclubs. Daarbij geniet je hier ook van een heerlijk natuurgebied, perfect voor een wandeling of fietstocht. In de gemeente zijn er 6.880 woningen (66,6% koop, 33,1% huurhuis). De koopsom van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €354.940. Op deze informatieve website bieden wij het recente woningaanbod in Mechelen, namen en adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Tevens vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Limburg.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van tussenwoningen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €244.000, de basis verkoopprijs is €354.940.
 • Veel voorzieningen zoals mogelijkheden zoals openbaar vervoer, winkels, sportclubs, scholen, restaurants.
ProvincieProvincie Limburg
GemeenteGulpen-Wittem
PlaatsMechelen
Postcode6281
Netnummer043 (+3143)
Inwoners (gemeente)14.171
Aantal huishoudens6.546
Aantal huishoudens met kinderen1.940
Gemiddelde huishoudensgrootte2,13
Aantal woningen6.880
Aantal koopwoningen5.418
Aantal huurwoningen1.462
Gemiddelde woonoppervlakte152 m2
Gemiddelde WOZ€244.000
Gemiddelde verkoopprijs€354.940
Gemiddeld gasverbruik1440 m3
Gemiddeld stroomverbruik3010 kWh

Woningaanbod Mechelen april 2024

Hieronder bekijk je het actuele woningaanbod van april 2024. Zoom verder in op woningtype, bouwjaar, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, vraagprijs, liggingen relevante factoren als duurzaamheid & rolstoelvriendelijk. Meer weten? Informeer dan bij de bewoners of makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen te koop in Epen, Wittem, Beutenaken, Slenaken & Heijenrath.

woning-te-koop-mechelen

Appartementen te koop Mechelen

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn betaalbaar, je vind ze veel in het centrum, vaak gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en je hebt weinig onderhoud. Wat wel geldt: je hebt minder ruimte, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Centraal gelegen en gemakkelijk in onderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 en 95 m2.
 • Het energiegebruik is circa 810 m3 gas + 2010 kWh stroomverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Mechelen

Met een tussenwoning bedoelen we een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus aan beide kanten vast. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Let wel op de volgende punten: geen garage en vooral buiten minimale privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 80 m2 & 113 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1260 kuub gas en doorgaans 2890 kWh aan stroom.

Een hoekwoning kopen

Een specifiek hoekhuis in Mechelen is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt maar buren aan 1 kant, in de zomer meer zonlicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Je betaald wat meer in verhouding tot tussenwoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 87 m2 & 129 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2940 kWh elektra & 1430 m3 gas afgenomen.

2-onder-1 kap woning Mechelen

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Negatieve aspecten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 128 m2 en 155 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3160 kWh stroom en 1520 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van veel ruimte rondom de woning en je ervaart bijzonder veel privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 146 m2 en 198 m2.
 • Verwachting: er wordt 3730 elektriciteit (kWh) en 1970 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Mechelen

 1. Wat kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het een goed idee om te beginnen met een financiële check. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Zodra hij berekend heeft wat je verantwoord kan lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via platforms zoals Funda, Pararius, Vbo.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Jaap.nl kan je woningen te koop in Mechelen Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding door het huis. Wanneer je de woning doorloopt kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Bepaal je maximale bod

  Jouw bod komt tot stand door de WOZ-waarde en wat je maximaal kunt lenen. Jij kunt ook informeren om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze specialist kijkt mee tijdens de bezichtiging en adviseert je over de bieding. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles correct staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst passeert bij de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van jouw volgende huis definitief te regelen. Op basis van het geaccepteerde bod, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Vervolgens moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaars en taxateurs in Mechelen

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze specialist zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Goed om te weten: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Het taxatierapport is nodig bij het aankopen van een huis, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met gegevens van taxateurs en makelaars in Mechelen en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een privé hypotheekadviseur in Mechelen geeft je passend en persoonlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. De bank of adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.300 & €2.750. In de tabel hieronder bieden we adressen van financieel adviseurs in Mechelen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Mechelen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Mechelen

Afgelopen maand (april 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze regio. In onderstaande visuele weergave vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Mechelen en daarbuiten. Belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Lees ook verder over Jaren 30 woning.

Bekijk het aanbod op funda

Belangrijke koophuis vragen en antwoorden

Wat kost gemiddeld een woning in Mechelen kopen?

In de gemeente Gulpen-Wittem zijn er 6.880 woonhuizen. We maken onderscheid tussen 5.418 (66,6%) koopwoningen en 1.462 (33,1%) huurhuizen. De gemiddelde woonoppervlakte is 152 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €244.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €354.940. De woningmarkt is krap. Dat wil zeggen dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Mechelen. Je moet er heel snel bij zijn en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Mechelen?

Een woning in Gulpen-Wittem gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1440 m3 gas en 3010 kWh elektra. Een flat of appartement is relatief zuinig (810 kuub aardgas en 2010 kWh stroom. Een vrijstaande villa verbruikt de meeste energie (1970 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3730 kWh elektra). Steeds meer bezitters van huizen te koop in Mechelen passen duurzame bronnen zoals zonnepanelen, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, warmtepomp, zonneboiler toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type huishoudens wonen in Mechelen?

Dit gebied is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente verblijven 14.171 mensen die we kunnen onderverdelen in 6.546 gezinnen. Het betreft 2.098 eenpersoonshuishoudens, 2.508 families zonder kinderen en 1.940 gezinnen met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,13 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

In de eerste fase bepaal je de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. Nu moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. In de volgende stap starten biedingen en onderhandelingen. Zit er een fraai bod tussen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de voorlopige koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Mechelen?

In deze streek zijn meerdere bouwkavels beschikbaar waar een woonbestemming op zit. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Mechelen laten ontwerpen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.gulpen-wittem.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Nibud, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 6281.

Plaats een reactie