Woning kopen Hoornsterzwaag

Wil je een woning kopen in Hoornsterzwaag? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In de nabije omgeving zijn er uiteenlopende faciliteiten winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Daarbij vind je in de directe omgeving een park en natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Er zijn in deze gemeente in totaal 23.767 woningen (60% koopwoning, 39,5% huurwoning). De koopsom van een huis is de afgelopen jaren flink gestegen richting €317.736. Op dit huizenportaal vind je het woningaanbod in Hoornsterzwaag, adresgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. Tevens bieden we informatie over verschillende woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Je vind hier zowel benedenwoningen en exclusieve chalets.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €227.000, de doorsnee verkoopprijs is €317.736.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals kinderopvang, sportclubs, restaurants, openbaar vervoer, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteHeerenveen
PlaatsHoornsterzwaag
Postcode8412
Netnummer0516 (+31516)
Inwoners (gemeente)50.493
Aantal huishoudens22.895
Aantal huishoudens met kinderen7.614
Gemiddelde huishoudensgrootte2,18
Aantal woningen23.767
Aantal koopwoningen18.088
Aantal huurwoningen5.679
Gemiddelde woonoppervlakte127 m2
Gemiddelde WOZ€227.000
Gemiddelde verkoopprijs€317.736
Gemiddeld gasverbruik1280 m3
Gemiddeld stroomverbruik2680 kWh

Woningaanbod Hoornsterzwaag april 2024

Onderstaand krijg je inzicht in alle woningen die in april 2024 te koop worden aangeboden. Maak een selectie aan de hand van vraagprijs, woningtype, bouwjaar, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, aantal kamersen relevante factoren als woninglabel of rolstoelvriendelijk. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Via deze website bekijk je ook het huizenaanbod in Oudehorne, Nieuwehorne, Jubbega, Hemrik en Lippenhuizen.

woning-te-koop-hoornsterzwaag

Aanbod appartement kopen in Hoornsterzwaag

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, zijn uitstekend bereikbaar, bijna altijd gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en zijn ook nog eens onderhoudsarm Vergeet niet: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een fijne ligging en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 – 100 m2.
 • Het energiegebruik is circa 810 m3 gas en +/- 1730 kWh stroomverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Hoornsterzwaag

Een tussenwoning is een woningtype is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte in en rondom huis en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 72 m2 & 105 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1060 kuub gas en daarbij 2440 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Hoornsterzwaag is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je geniet van meer privacy, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De marktprijzen liggen wat hoger dan een tussenwoning en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 100 m2 en 131 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2530 kWh stroom & 1210 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Hoornsterzwaag

Een twee onder een kap betekent 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Nadelen zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 130 m2 & 141 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2730 kWh elektriciteit + 1280 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 140 m2 en 192 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3580 elektra (kWh) + 1790 gas (m3) afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Hoornsterzwaag

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan doe je er goed aan om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Eens het duidelijk is wat je kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via websites als Funda, Huizenzoeker.nl, Pararius, Jaap.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl kan je razendsnel woningen te koop in Hoornsterzwaag Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Bij het bekijken van de woning krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Wat je wilt bieden bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Eventueel kan je kiezen om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze makelaar gaat mee met de rondleiding door de woning en helpt bij het uitbrengen van het bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Check altijd of alles volgens afspraak erin staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Als laatste is het tijd om de financiering van jouw volgende huis af te handelen. D.m.v. koopsom, notariële kosten, kosten koper, belastingen, zelf in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen berekent de adviseur wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. In de laatste fase maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en taxateurs in Hoornsterzwaag

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze expert zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Advies: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxatie specialist is iemand die de marktwaarde van een huis inschat na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een actueel taxatierapport is verplicht voor het aankopen van een huis, een offerte voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Hieronder bekijk je gegevens van taxateurs en makelaars in Hoornsterzwaag en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Hoornsterzwaag geeft advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €2.000 – €2.650. In de opsomming hierna check je namen en adressen van financieel adviseurs in Hoornsterzwaag.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hoornsterzwaag. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Hoornsterzwaag

Recent (april 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in de regio. In het overzicht hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Hoornsterzwaag en direct omgeving. Belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer info over Rijtjeshuis.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Hoe duur is een woning in Hoornsterzwaag kopen?

In de hele gemeente Heerenveen bestaan er circa 23.767 huizen. Hierbij spreken we van 18.088 (60%) koophuizen en 5.679 (39,5%) huurwoningen. De gem. gebruiksoppervlakte is 127 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €227.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €317.736. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Hierdoor kunnen we stellen dan de keuzes zeer beperkt zijn en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hoornsterzwaag. Woningen staan kort te koop en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het energieverbruik van woningen in Hoornsterzwaag?

Een woonobject in Heerenveen verbruikt gemiddeld 1280 m3 per jaar aan gas en 2680 electriciteit (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (810 kuub aardgas en 1730 elektra (kWh). Een vrijstaande woning is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1790 kuub gas p/jaar en 3580 stroom (kWh)). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Hoornsterzwaag passen duurzame investeringen zoals dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, dubbel glas toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Welk type huishoudens wonen in Hoornsterzwaag?

Deze gemeente kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente zijn 50.493 mensen in 22.895 huishoudens. Wat meer specifiek: 8.261 eenpersoonshuishoudens, 7.020 huishoudens zonder kinderen en 7.614 huishoudens met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,18 bewoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats moet je een verkoopprijs bepalen en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de NVM Open Huizen Dag of Facebook/instagram. Nu style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en ga je bezichtigingen plannen. In de volgende stap kunnen huizenzoekers een bod doen. Zit er een fraai bod tussen? Dan is het tijd voor de koopovereenkomst en de overdrachtsakte bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Hoornsterzwaag?

In deze streek zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die reeds een woonbestemming hebben. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Hoornsterzwaag laten ontwerpen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.heerenveen.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 8412.

Plaats een reactie