Woning kopen Hemrik

Jouw ideale woning kopen in Hemrik? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de omgeving vind je veel voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Bovendien ontdek je hier een park en natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In de gemeente staan er 13.202 woningen (70,2% koophuis, 29,6% huurhuizen). De woningprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €320.331. Op dit huizenplatform bieden wij het recente woningaanbod in Hemrik, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Bovendien lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Je vind hier onder andere rijwoningen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €236.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €320.331.
 • In de regio zijn veel opties zoals openbaar vervoer, scholen, sportclubs, restaurants, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteOpsterland
PlaatsHemrik
Postcode8409
Netnummer0516 (+31516)
Inwoners (gemeente)29.733
Aantal huishoudens12.582
Aantal huishoudens met kinderen4.516
Gemiddelde huishoudensgrootte2,31
Aantal woningen13.202
Aantal koopwoningen11.397
Aantal huurwoningen1.805
Gemiddelde woonoppervlakte162 m2
Gemiddelde WOZ€236.000
Gemiddelde verkoopprijs€320.331
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2920 kWh

Woningaanbod Hemrik juli 2024

Met onze woningzoeker ontdek je de beschikbare koopwoningen in juli 2024. Zoom verder in op ligging, bouwjaar, woningtype, vraagprijs, woonoppervlakte, aantal kamersen andere eigenschappen zoals verwarming of parkeermogelijkheden. Extra info nodig? Bezoek dan de betreffende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook het nieuwste woningaanbod in Jubbega, Hoornsterzwaag, Lippenhuizen, Terwispel en Tijnje.

woning-te-koop-hemrik

Aanbod appartement kopen in Hemrik

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze zijn vaak gunstig gelegen, in de regel gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Maar let op: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is geen eigen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een prettige ligging en erg waardevast.
 • Woonoppervlak tussen de 69 m2 en 92 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 800 m3 gas en 1740 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis te koop Hemrik

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn doorgaans een goede investering. De minpunten zijn: weinig ruimte in en rondom huis en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 77 m2 – 115 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1180 kuub gas en daarbij 2350 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een net hoekhuis in Hemrik is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt wat minder inkijk, minder last van schaduw en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeswoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 82 m2 en 125 m2.
 • Schatting: er wordt 2520 kWh stroom + 1300 m3 gas verstookt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Hemrik

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Je geniet van maximale ruimte met veel privacy. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Negatieve aspecten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 133 m2 en 150 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2680 kWh elektra & 1310 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Je geniet van veel ruimte rondom de woning en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 141 m2 & 193 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3540 elektra (kWh) + 1800 gas (m3) afgenomen.

Stappenplan: een woning kopen in Hemrik

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan adviseren wij om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Zodra je inzicht hebt in wat je maximaal kunt lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via concepten als Funda, en ook Vbo.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huislijn.nl kan je 24/7 woningen te koop in Hemrik Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Door een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Jouw bod bepaal je op basis van de WOZ-waarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Tevens is het aan te raden een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze persoon zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan ga je de koopakte tekenen. Neem goed door of alles volgens afspraak erin staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van jouw volgende huis af te ronden. Op basis van de overeengekomen prijs, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen geld en toekomstige verbouwingen ontvang je een advies over wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. In het laatste stadium teken je de akte van levering bij de notaris. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Taxateurs en makelaardijen in Hemrik

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het aankopen van een woning. Deze makelaar onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een deskundige die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een dergelijk taxatierapport is een dossierstuk bij het afsluiten van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de tabel hieronder bekijk je contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Hemrik en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een privé hypotheekadviseur in Hemrik geeft je passend en persoonlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Jouw financiële man kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.400 en €2.850. In de lijst hierna tref je contactgegevens van financieel adviseurs in Hemrik.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hemrik. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Hemrik

De afgelopen tijd (juli 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze streek. In onderstaande visuele weergave doorzoek je onlangs verkochte woningen in Hemrik en in de buurt. Noemenswaardig: je vindt alleen de vraagprijs, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Check ook meer details over Garagebox.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Hemrik kopen?

In de gemeente Opsterland bestaan er circa 13.202 woonhuizen. Het gaat daarbij om 11.397 (70,2%) koopwoningen en 1.805 (29,6%) huurhuizen. De gem. woonoppervlakte is 162 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €236.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €320.331. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dat maakt dan dat je niet veel te kiezen hebt en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hemrik. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Hemrik?

Een woning in Opsterland verbruikt gemiddeld 1470 m3 gas voor verwarming en warm water en 2920 kWh stroom. Een flat of appartement is relatief zuinig (800 kuub gas en 1740 elektra (kWh). Een vrijstaande villa is een grootverbruiker qua energie (1800 m3 gas en 3540 stroom (kWh)). Een aanmerkelijk deel eigenaren van huizen te koop in Hemrik passen duurzame producten zoals dubbel glas, zonneboiler, warmtepomp, vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor gezinnen wonen in Hemrik?

Dit gebied is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente verblijven 29.733 mensen in 12.582 gezinnen. Dit zijn 3.863 eenpersoonshuishoudens, 4.203 gezinnen zonder kinderen en 4.516 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,31 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

In de eerste fase moet je een verkoopprijs bepalen en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, Open Huizen dagen of je eigen netwerk. In de volgende stap moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en plan je bezichtigingen in. Hierna kunnen huizenzoekers een bod doen. Een passend bod ontvangen? Dan is het tijd voor de voorlopige koopovereenkomst en de leveringsakte bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Hemrik?

In deze streek zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met een woonbestemming. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Hemrik bouwen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.opsterland.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Nibud voor postcodegebied 8409.

Plaats een reactie