Woning kopen Oranjewoud

Jouw aanstaande woning kopen in Oranjewoud? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Friesland. In de nabije buurt bestaan er voldoende faciliteiten als basisscholen, kinderopvang en winkels. Verder ontdek je hier een heerlijk natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente herbergt in totaal 23.767 woningen (60% koophuis, 39,5% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde verkoopprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €317.736. Op dit woningportaal bekijk je het recente woningaanbod in Oranjewoud, contactgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Bovendien lees je alles over de meest populaire woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Je vind hier onder andere tussenwoningen en grote gezinswoningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €227.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €317.736.
 • Je hebt hier toegang tot diverse voorzieningen zoals scholen, restaurants, winkels, kinderopvang, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteHeerenveen
PlaatsOranjewoud
Postcode8453
Netnummer0513 (+31513)
Inwoners (gemeente)50.493
Aantal huishoudens22.895
Aantal huishoudens met kinderen7.614
Gemiddelde huishoudensgrootte2,18
Aantal woningen23.767
Aantal koopwoningen18.088
Aantal huurwoningen5.679
Gemiddelde woonoppervlakte127 m2
Gemiddelde WOZ€227.000
Gemiddelde verkoopprijs€317.736
Gemiddeld gasverbruik1280 m3
Gemiddeld stroomverbruik2680 kWh

Woningaanbod Oranjewoud april 2024

Hieronder bekijk je alle huizen die deze maand (april 2024) te koop staan. Zoom verder in op woningtype, perceeloppervlakte, bouwjaar, vraagprijs, woonoppervlakte, aantal kamersen additionele aspecten als energielabel of en de aanwezigheid van een tuin. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het woningaanbod Mildam, Katlijk, Nieuweschoot, Oudeschoot en Terband.

woning-te-koop-oranjewoud

Appartement kopen in Oranjewoud

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Deze studio’s zijn voordelig, je vind ze veel in het centrum, zijn gelijkvloers, hebben lage stookkosten en zijn vaak onderdeel van een VvE. Wat wel geldt: het woonoppervlak is niet al te groot, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en onderhoudsvriendelijk.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 – 93 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 810 m3 gas en +/- 1730 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Oranjewoud

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn ook waardevast. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder lichtinval.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 88 m2 & 124 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1060 kuub gas en doorgaans 2440 kWh elektriciteit.

Hoekwoning

Een echt hoekhuis in Oranjewoud is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, er komt meer daglicht binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeswoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 82 m2 en 112 m2.
 • Schatting: er wordt 2530 kWh elektriciteit + 1210 m3 gas ingekocht.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Oranjewoud

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De aanneemsom deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Aandachtspunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 122 m2 – 143 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2730 kWh elektriciteit + 1280 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Belangrijkste voordelen: veel woonruimte, een grote tuin en je hebt het meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 146 m2 & 191 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3580 elektriciteit (kWh) en 1790 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Oranjewoud

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan doe je er goed aan om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Als je inzicht hebt in wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via platforms zoals Funda, Pararius, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Vbo.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Oranjewoud Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor het bezichtigen van het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bod zul je moeten bepalen met een analyse van de woningwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Jij kunt ook informeren om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en helpt bij het uitbrengen van het bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Bekijk goed of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Je koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. De financiering definitief rondmaken

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis rond te maken. A.d.h.v. woningwaarde, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen middelen en te verwachten verbouwkosten en investeringen ontvang je een advies over hoeveel je moet lenen en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. In het laatste stadium onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaardijen en woningtaxateurs in Oranjewoud

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden en kopen van een huis. Deze specialist zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxateur is een specialist die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van vaste criteria. Dit taxatierapport is benodigd voor de financiering van de aankoop van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Bijgaand kan je aan de slag met namen en adressen van taxatie experts en makelaars in Oranjewoud en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een goede hypotheekadviseur in Oranjewoud geeft advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw financiële situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.550 & €2.850. In de volgende weergave bekijk je adressen van financieel adviseurs in Oranjewoud.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oranjewoud. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Oranjewoud

Recent (april 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze buurt. In onderstaande visuele weergave doorzoek je onlangs verkochte woningen in Oranjewoud en daarbuiten. Disclaimer: dit zijn puur vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Mogelijk ook interessant: Recreatiewoning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Hoe duur is een woning in Oranjewoud kopen?

In deze gemeente Heerenveen vind je ongeveer 23.767 woningen. De verdeling is als volgt: 18.088 (60%) koopwoningen en 5.679 (39,5%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 127 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €227.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €317.736. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit zorgt ervoor dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Oranjewoud. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Oranjewoud?

Een huis in Heerenveen gebruikt gemiddeld 1280 m3 gas en 2680 elektra (kWh). Een appartement is het meest zuinig (810 m3 gas voor verwarming en warm water en 1730 electriciteit (kWh). Een huis dat vrijstaand is is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1790 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3580 stroom (kWh)). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Oranjewoud passen duurzame bronnen zoals dakisolatie, dubbel glas, zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor type families wonen in Oranjewoud?

Deze buurt kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente verblijven 50.493 mensen die we kunnen onderverdelen in 22.895 gezinnen. Dit zijn 8.261 eenpersoonshuishoudens, 7.020 families zonder kinderen en 7.614 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,18 mensen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Als eerste bereken je de actuele marktprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media en marktplaats. Daarna moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de volgende stap kunnen huizenzoekers een bod doen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je alles vast in de koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Oranjewoud?

In en rondom deze gemeente vind je diverse bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Oranjewoud realiseren. Neem contact op met de gemeente (www.heerenveen.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rvo.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 8453.

Plaats een reactie