Woning kopen Heerlen

Jouw ideale woning kopen in Heerlen? Het is een heerlijke plek in de provincie Limburg. In deze levendige buurt zijn er uiteenlopende dagelijkse voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Ook vind je in de directe omgeving een park en natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In de gemeente zijn er in totaal 45.982 woningen (46,9% koophuis, 52,9% huurhuizen). De woningprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €230.616. Op deze pagina check je het huidige woningaanbod in Heerlen, contactgegevens van makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Bovendien vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Limburg.
 • Het aanbod is divers met zowel kleine appartementen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €148.000, de gemiddelde woningprijs is €230.616.
 • In de regio vind je volop voorzieningen zoals kinderopvang, scholen, winkels, openbaar vervoer, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Limburg
GemeenteHeerlen
Postcode6411
Netnummer045 (+3145)
Inwoners (gemeente)87.086
Aantal huishoudens45.247
Aantal huishoudens met kinderen11.960
Gemiddelde huishoudensgrootte1,89
Aantal woningen45.982
Aantal koopwoningen29.074
Aantal huurwoningen16.908
Gemiddelde woonoppervlakte118 m2
Gemiddelde WOZ€148.000
Gemiddelde verkoopprijs€230.616
Gemiddeld gasverbruik1100 m3
Gemiddeld stroomverbruik2580 kWh

Woningaanbod Heerlen juni 2024

Hieronder bieden we het huidige beschikbare woningaanbod van juni 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op bouwjaar, ligging, woningtype, aantal kamers, vraagprijs, perceeloppervlakteen andere woningeigenschappen als woninglabel en aanwezigheid van een bad. Bel of mail de verkoopmakelaar voor een bezichtigingsmoment. Op ons huizenplatform vind je ook woningen die te koop staan in Brunssum, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal.

woning-te-koop-heerlen

Appartement kopen in Heerlen

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn vaak gunstig gelegen, zijn doorgaans gelijkvloers hebben weinig stookkosten en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Niet vergeten: het is een relatief kleine woning, een tuin ontbreekt vaak en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Gunstige ligging en onderhoudsvriendelijk.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 94 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 750 m3 gas en +/- 1910 kWh stroom.

Aanbod rijtjeshuis Heerlen

Een tussenwoning is een woningtype is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat maakt dat het een veilige investering is. Let wel op de volgende punten: geen garage en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 72 m2 en 106 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1120 kuub gas en doorgaans 2800 kWh aan elektriciteit.

Hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Heerlen is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je geniet van meer privacy, minder last van schaduw en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeshuizen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 80 m2 – 111 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2920 kWh elektra & 1320 m3 gas verstookt.

2-onder-1 kap woning Heerlen

Een twee onder een kap houdt in 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het betaalbaar is. Aandachtspunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 123 m2 & 152 m2.
 • Verwachting: er wordt 3160 kWh elektriciteit en 1510 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Belangrijkste voordelen: veel woonruimte, een grote tuin en je ervaart bijzonder veel privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Let op: Goedkoop is het niet. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 144 m2 & 202 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 4050 elektriciteit (kWh) & 2150 gas (m3) ingekocht.

Uitleg: een woning kopen in Heerlen

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Als je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw max. hypotheek is gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via websites als Funda, Pararius, Vbo.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Jaap.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Heerlen Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding door het huis. Wanneer je de woning doorloopt kun je zelf de woning opnemen.

 3. Bieden op een woning

  Je bieding zal afhangen van de marktwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. In veel situaties is het een aanrader om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze makelaar zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en adviseert je over de bieding. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Kijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Nu is het zaak om de financiering af te handelen. D.m.v. de overeengekomen prijs, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen stelt de hypotheekadviseur vast hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek geschikt is. Vervolgens onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Heerlen

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het aankopen van een woning. Deze professional onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die de marktwaarde van een object berekend op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de bijgaande tabel kan je aan de slag met namen en adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Heerlen en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Heerlen helpt je van A tot Z bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Jouw adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.400 en €2.800. In de lijst hierna tref je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Heerlen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Heerlen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Heerlen

Deze maand (juni 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze streek. Hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Heerlen en direct omgeving. Let op: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Toetsinkomen hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Wat kost nu een woning in Heerlen kopen?

In de gemeente Heerlen vinden we circa 45.982 woningen. Hierbij spreken we van 29.074 (46,9%) koopwoningen en 16.908 (52,9%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 118 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €148.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €230.616. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit zorgt ervoor dat de keuzes zeer beperkt zijn en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Heerlen. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Heerlen?

Een woonhuis in Heerlen verbruikt qua energie gem. zo’n 1100 kuub gas p/jaar en 2580 kWh electriciteit. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (750 kuub aardgas en 1910 electriciteit (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (2150 m3 aan gas en 4050 stroom (kWh)). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Heerlen passen duurzame investeringen zoals warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbel glas toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type gezinnen wonen in Heerlen?

Deze buurt kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente leven 87.086 mensen in 45.247 gezinnen. Dat betreffen 20.830 eenpersoonshuishoudens, 12.457 huishoudens zonder kinderen en 11.960 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 1,89 mensen.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste plaats moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een verkoopplan. Maak gebruik van Funda, de Open Huizen dagen of via online marktplaatsen en sociale media. Nu style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en leg je bezichtigen vast in de agenda. Als dat allemaal gelukt is begint het onderhandelen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan resteert alleen nog de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Heerlen?

In deze streek zijn er een aantal bouwkavels met een woonbestemming. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Heerlen zetten. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.heerlen.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 6400, 6401, 6411, 6412, 6413, 6414, 6415, 6416, 6417, 6418, 6419, 6421, 6422.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie