Woning kopen Zwaag

Van plan om een woning te kopen in Zwaag? Het is een erg populaire plek in de provincie Noord-Holland. In en rondom deze plek heb je verschillende faciliteiten als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Tevens vind je in de directe omgeving een schitterende natuur voor wandelingen en fietstochten. In de gemeente zijn er in totaal 33.656 woningen (61% koopwoning, 38,9% huur, particulier en woningcorporaties). De koopsom van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €351.708. Op deze pagina ontdek je het actuele woningaanbod in Zwaag, contactgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekspecialisten. Tevens vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Noord-Holland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van tussenwoningen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €233.000, de gemiddelde prijs van een woning is €351.708.
 • Veel voorzieningen zoals faciliteiten zoals natuurgebieden, winkels, openbaar vervoer, sportclubs, restaurants.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteHoorn
PlaatsZwaag
Postcode1689
Netnummer0229 (+31229)
Inwoners (gemeente)73.261
Aantal huishoudens33.162
Aantal huishoudens met kinderen11.930
Gemiddelde huishoudensgrootte2,19
Aantal woningen33.656
Aantal koopwoningen23.946
Aantal huurwoningen9.710
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€233.000
Gemiddelde verkoopprijs€351.708
Gemiddeld gasverbruik1070 m3
Gemiddeld stroomverbruik2690 kWh

Woningaanbod Zwaag mei 2024

In ons overzicht check je optionele koophuizen die in mei 2024 worden verkocht. Kies op basis van ligging, woningtype, aantal kamers, bouwjaar, vraagprijs, perceeloppervlakteen extra details als energielabel en de aanwezigheid van een kelder. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de betreffende makelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het woningaanbod Hauwert, Wervershoof, Nibbixwoud, Wognum of Zwaagdijk-West.

woning-te-koop-zwaag

Een appartement kopen in Zwaag

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, je vind ze veel in het centrum, zijn doorgaans gelijkvloers zijn zeer energiezuinig en vergen ook niet al te veel onderhoud. Niet vergeten: het woonoppervlak is niet al te groot, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle voorzieningen dichtbij en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 65 m2 – 94 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 750 m3 gas & 1870 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis Zwaag

Een tussenwoning is een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Er zijn ook nadelen: geen grote opslagruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Voordelig en comfortabel.
 • Vloeroppervlakte tussen de 88 m2 en 121 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1060 kuub gas en +/- 2820 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een specifiek hoekhuis in Zwaag is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt iets meer beschutting, er komt meer daglicht binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met tussenwoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 94 m2 – 117 m2.
 • Schatting: er wordt 2960 kWh elektriciteit & 1240 m3 gas afgenomen.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Zwaag

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. De kritieke factoren zijn: dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 120 m2 & 151 m2.
 • Verwachting: er wordt 3420 kWh elektra + 1360 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je ervaart bijzonder veel privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vaak zijn het wel dure huizen. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 142 m2 & 198 m2.
 • Er wordt gemiddeld 4050 stroom (kWh) + 1750 gas (m3) ingekocht.

5-stappenplan: een woning kopen in Zwaag

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan doe je er goed aan om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Als het duidelijk is wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan de zoektocht beginnen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via concepten als Funda, en ook Huislijn.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Pararius kan je vrijwel alle woningen te koop in Zwaag Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding door het huis. Door een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat jij wil bieden bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Tevens is het aan te raden een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze huis-expert gaat mee met de rondleiding door de woning en helpt bij het uitbrengen van het bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Check altijd of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis af te handelen. Gebaseerd op het geaccepteerde bod, kosten koper, eigen geld en directe verbouwkosten berekent de adviseur hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Helemaal aan het einde die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Zwaag

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het aankopen van een woning. Deze huis-expert kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt met zaken als bezichtigingen. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxatie expert is een specialist die de marktwaarde van een object berekend op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Het taxatierapport is benodigd voor het afsluiten van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. Hieronder tonen wij contactgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Zwaag en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een professionele hypotheekadviseur in Zwaag helpt je bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Jouw adviseur bekijkt jouw financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.350 & €2.850. In de tabel hieronder tref je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Zwaag.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Zwaag. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Zwaag

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. In het overzicht hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Zwaag en in de buurt. Belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Op deze website lees je ook meer over Landelijke woning.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Zwaag kopen?

In de hele gemeente Hoorn zijn er ruim 33.656 woonhuizen. We maken onderscheid tussen 23.946 (61%) koophuizen en 9.710 (38,9%) huurwoningen. De gem. gebruiksoppervlakte is 114 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €233.000 en de gem. verkoopprijs is €351.708. De woningmarkt is krap. Dit zorgt ervoor dat er maar beperkt aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Zwaag. Woningen staan kort te koop en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Zwaag?

Een huis in Hoorn heeft een verbruik van gemiddeld 1070 kuub gas en 2690 kWh elektra. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (750 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1870 kWh elektra. Een groot vrijstaand woonhuis is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1750 kuub aardgas en 4050 stroom (kWh)). Een steeds groter deel eigenaren van huizen te koop in Zwaag passen duurzame verwarmingsbronnen als zonnepanelen, vloerisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, dubbel glas, dakisolatie toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor gezinnen wonen in Zwaag?

Dit buurtschap heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente leven 73.261 inwoners in 33.162 verschillende huishoudens. Hier wonen 12.151 eenpersoonshuishoudens, 9.081 huishoudens zonder kinderen en 11.930 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,19 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Allereerst moet je een verkoopprijs bepalen en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, een open huis dag of je eigen netwerk. Tevens maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en maak je afspraken voor een rondleiding. Als dat allemaal gelukt is komen de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je afspraken vast in de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Zwaag?

In de omgeving vind je diverse bouwkavels die een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Zwaag plaatsen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.hoorn.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Consumentenbond voor postcodegebied 1689.

Plaats een reactie