Woning kopen Hoorn

Plannen om een woning te kopen in Hoorn? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Noord-Holland. In de buurt vind je veel dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Tevens geniet je hier ook van een prachtig groen natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente zijn er in totaal 33.656 huizen (61% koophuis, 38,9% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde verkoopprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €351.708. Op dit woningplatform ontdek je het huidige woningaanbod in Hoorn, namen en adressen van makelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. Verder vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Noord-Holland.
 • Het aanbod is divers met zowel kleinere huizen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €233.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €351.708.
 • In de buurt vind je volop voorzieningen zoals winkels, restaurants, scholen, natuurgebieden, sportclubs.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteHoorn
Postcode1625
Netnummer0229 (+31229)
Inwoners (gemeente)73.261
Aantal huishoudens33.162
Aantal huishoudens met kinderen11.930
Gemiddelde huishoudensgrootte2,19
Aantal woningen33.656
Aantal koopwoningen23.946
Aantal huurwoningen9.710
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€233.000
Gemiddelde verkoopprijs€351.708
Gemiddeld gasverbruik1070 m3
Gemiddeld stroomverbruik2690 kWh

Woningaanbod Hoorn mei 2024

Onderstaand krijg je inzicht in de beschikbare koopwoningen in mei 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op woonoppervlakte, aantal kamers, bouwjaar, woningtype, perceeloppervlakte, vraagprijsen andere woningeigenschappen als isolatie of aanwezigheid van een bad. Extra info nodig? Bezoek dan het makelaarskantoor en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook woningen die te koop staan in Koggenland, Medemblik, Drechterland, Stede Broec of Enkhuizen.

woning-te-koop-hoorn

Een appartement kopen in Hoorn

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, vaak gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en vallen vaak binnen een VvE constructie. Wat wel geldt: het woonoppervlak is niet al te groot, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Gunstige ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 90 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 750 m3 gas en doorgaans 1870 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Hoorn

Met een tussenwoning bedoelen we een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: een kleine achtertuin en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 83 m2 & 105 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1060 kuub gas en 2820 kWh stroom.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Hoorn is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een grotere kavel, je hebt veel meer vrijheid, minder last van schaduw en je kunt vaak de auto goed parkeren. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeshuis en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 85 m2 & 124 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2960 kWh elektra & 1240 m3 gas ingekocht.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Hoorn

De definitie van een twee onder een kap is: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Het is een heel ruim huis met veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Minpunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 125 m2 & 154 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3420 kWh elektra + 1360 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Het mooiste is: erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Let op: Goedkoop is het niet. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 145 m2 en 201 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4050 elektriciteit (kWh) & 1750 gas (m3) verstookt.

In vijf stappen een woning kopen in Hoorn

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het een goed idee om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Als je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt betalen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huispedia, Vbo.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Hoorn Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een bezichtiging. Tijdens een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Bepaal je maximale bod

  Wat jij wil bieden zal afhangen van de WOZ-waarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het is vaak niet onverstandig een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze professional kijkt mee tijdens de bezichtiging en helpt bij het uitbrengen van het bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Loop na of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De opgesteld koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van de woning rond te maken. Aan de hand van koopsom, kosten koper, in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Als laatste teken je de akte van levering bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Hoorn

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een geschikte woning. Deze professional kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een deskundige die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Dit taxatierapport is benodigd voor het aankopen van een huis, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de onderstaande tabel bieden wij adressen van taxatie experts en makelaars in Hoorn en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een erkende hypotheekadviseur in Hoorn geeft advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.550 en €2.600. In de tabel hieronder check je gegevens van financieel adviseurs in Hoorn.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hoorn. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Hoorn

Deze maand (mei 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze buurt. In onderstaande visuele weergave tonen wij de recent verkochte woningen in Hoorn en direct omgeving. Noemenswaardig: je ziet hier de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Klik ook direct door naar de pagina over Bovenwoning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Hoe duur is een woning in Hoorn kopen?

In en rondom de gemeente Hoorn bestaan er circa 33.656 huizen. Je vindt hier circa 23.946 (61%) koophuizen en 9.710 (38,9%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 114 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €233.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €351.708. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Hierdoor kunnen we stellen dan de keuzes zeer beperkt zijn en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hoorn. Je moet er heel snel bij zijn en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Hoorn?

Een woning in Hoorn verbruikt qua energie gem. zo’n 1070 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2690 kWh electriciteit. Een flat of appartement is relatief zuinig (750 m3 per jaar aan gas en 1870 kWh stroom. Een vrijstaande woning gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1750 kuub gas en 4050 elektra (kWh)). Een steeds groter deel eigenaren van huizen te koop in Hoorn passen duurzame oplossingen als zonneboiler, dubbel glas, zonnepanelen, vloerisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type huishoudens wonen in Hoorn?

Deze regio kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente wonen 73.261 personen die we kunnen onderverdelen in 33.162 gezinnen. Hier wonen 12.151 eenpersoonshuishoudens, 9.081 gezinnen zonder kinderen en 11.930 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,19 mensen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen bepaal je de vraagprijs en maak je een verkoopplan. Maak gebruik van Funda, de Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Hierna zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen inplannen. Daarna komen de biedingen binnen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan leg je afspraken vast in het voorlopige koopcontract en de akte van levering via een notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Hoorn?

In de omgeving kun je kiezen voor bouwkavels met een woonbestemming. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Hoorn bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.hoorn.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 1689.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie