Woning kopen Lottum

Alles weten over woning kopen in Lottum? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Limburg. In deze levendige buurt vind je diverse dagelijkse voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Daarbij geniet je hier ook van mooie natuurgebieden, perfect voor een wandeling of fietstocht. De gemeente biedt 17.937 woningen (76% koopwoning, 23,7% huurhuis). De gemiddelde verkoopprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €327.659. Op deze informatieve website tonen wij het actuele woningaanbod in Lottum, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Verder bieden we informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Limburg.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. rijtjeshuizen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €263.000, de gemiddelde transactieprijs is €327.659.
 • Veel voorzieningen zoals opties zoals natuurgebieden, winkels, kinderopvang, restaurants, sportclubs.
ProvincieProvincie Limburg
GemeenteHorst aan de Maas
PlaatsLottum
Postcode5973
Netnummer077 (+3177)
Inwoners (gemeente)42.429
Aantal huishoudens18.092
Aantal huishoudens met kinderen6.380
Gemiddelde huishoudensgrootte2,31
Aantal woningen17.937
Aantal koopwoningen15.857
Aantal huurwoningen2.080
Gemiddelde woonoppervlakte162 m2
Gemiddelde WOZ€263.000
Gemiddelde verkoopprijs€327.659
Gemiddeld gasverbruik1440 m3
Gemiddeld stroomverbruik3350 kWh

Woningaanbod Lottum juni 2024

Met onze woningzoeker maak je kennis met het actuele woningaanbod van juni 2024. Maak een selectie aan de hand van woningtype, aantal kamers, bouwjaar, woonoppervlakte, vraagprijs, liggingen andere woningeigenschappen als zuinigheid & en de aanwezigheid van een tuin. Je kunt direct contact zoeken met het makelaarskantoor voor een bezichtigingsmoment. Via deze website bekijk je ook het nieuwste woningaanbod in Sevenum, Kronenberg, Grubbenvorst, America & Meterik.

woning-te-koop-lottum

Appartementen te koop Lottum

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, kennen goede bereikbaarheid, in de basis gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en zijn vaak onderdeel van een VvE. Wat wel geldt: het is allemaal wat kleiner, er is geen eigen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Goede ligging en een gunstige aanschafprijs.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 en 99 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 810 m3 gas en gem. 1950 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Lottum

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning gelegen in een blok van meerdere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze zijn doorgaans een goede investering. Belangrijke aandachtspunten zijn: beperkte woonruimte en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 89 m2 en 109 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1130 kuub gas & 2840 kWh stroomverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Lottum is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt maar buren aan 1 kant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je hebt meer opties voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot tussenwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 96 m2 – 130 m2.
 • Schatting: er wordt 3000 kWh stroom + 1270 m3 gas afgenomen.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Lottum

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Je geniet van maximale ruimte met veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Minpunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 128 m2 – 147 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3260 kWh elektra & 1410 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je geniet van veel woonruimte, een grote tuin en je geniet een grote mate van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vaak zijn het wel dure huizen. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 151 m2 & 197 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 4360 elektriciteit (kWh) & 1940 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in Lottum

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan doe je er goed aan om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Eens je weet wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via websites als Funda, Pararius, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huispedia, Huislijn.nl kan je woningen te koop in Lottum zoeken. Een mooi huis gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide rondleiding. Wanneer je de woning doorloopt krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat jij wil bieden zal afhangen van de waarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze makelaar zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en zal een indicatie geven van het ideale bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? De koopakte zal dan worden samengesteld. Controleer zorgvuldig of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden staan. Je koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  De volgende stap is om de financiering van de koop in orde te maken. Aan de hand van het biedbedrag, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen zal de expert een advies uitbrengen aangaande hoeveel je moet lenen en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Als laatste ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en taxateurs in Lottum

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden van een geschikte woning. Deze woningdeskundige weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en komt op voor jouw belangen als verkoper. Goed om te weten: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de waarde van een woning bepaalt op basis van vaste criteria. Zo’n taxatierapport is nodig bij het aankopen van een huis, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de bijgaande tabel vind je gegevens van taxatie experts en makelaars in Lottum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een privé hypotheekadviseur in Lottum geeft je passend en persoonlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.900 en €3.300. In de lijst hierna vind je adressen van financieel adviseurs in Lottum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Lottum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Lottum

Deze maand (juni 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. Hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Lottum en in de buurt. Disclaimer: dit zijn puur vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Lees op deze website ook alles over Garagebox.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Lottum kopen?

In de gemeente Horst aan de Maas zijn er 17.937 huizen. Het gaat daarbij om 15.857 (76%) koophuizen en 2.080 (23,7%) huurwoningen. De gem. gebruiksoppervlakte is 162 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €263.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €327.659. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit heeft als gevolg dat de keuzes zeer beperkt zijn en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Lottum. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Lottum?

Een huis in Horst aan de Maas gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1440 kuub gas p/jaar en 3350 kWh electriciteit. Een appartement is het meest zuinig (810 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1950 kWh stroom. Een woning die vrijstaand gebouwd is neemt flink meer energie af (1940 kuub gas p/jaar en 4360 electriciteit (kWh)). Een steeds groter deel eigenaren van huizen te koop in Lottum passen duurzame investeringen zoals zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, zonneboiler toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor gezinnen wonen in Lottum?

Deze woonplaats heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente zijn 42.429 mensen die we kunnen onderverdelen in 18.092 verschillende huishoudens. Dit zijn 5.408 eenpersoonshuishoudens, 6.304 huishoudens zonder kinderen en 6.380 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,31 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Ten eerste bepaal je de vraagprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, een open dag organiseren of via online marktplaatsen en sociale media. Daarna ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en maak je afspraken voor een rondleiding. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de (voorlopige) koopakte en de akte van levering bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Lottum?

In deze provincie zijn er een aantal bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Lottum laten ontwerpen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.horstaandemaas.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Consumentenbond voor postcodegebied 5973.

Plaats een reactie