Woning kopen Schalkwijk

Van plan om een woning te kopen in Schalkwijk? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Utrecht. In de omgeving zijn er uiteenlopende faciliteiten als kinderopvang, scholen en winkels. Daarnaast geniet je hier ook van een groot natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente heeft 20.681 huizen (67,8% koopwoning, 32,2% huur, vrije sector en sociaal). De prijs van een huis neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €502.688. Op dit woningportaal tonen wij het woningaanbod in Schalkwijk, adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. In aanvulling daarop lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Utrecht.
 • Er is een mix van starterswoningen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €350.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €502.688.
 • In de regio vind je volop opties zoals sportclubs, openbaar vervoer, kinderopvang, restaurants, winkels.
ProvincieProvincie Utrecht
GemeenteHouten
PlaatsSchalkwijk
Postcode3998
Netnummer030 (+3130)
Inwoners (gemeente)50.146
Aantal huishoudens20.265
Aantal huishoudens met kinderen8.725
Gemiddelde huishoudensgrootte2,46
Aantal woningen20.681
Aantal koopwoningen15.752
Aantal huurwoningen4.929
Gemiddelde woonoppervlakte126 m2
Gemiddelde WOZ€350.000
Gemiddelde verkoopprijs€502.688
Gemiddeld gasverbruik860 m3
Gemiddeld stroomverbruik3000 kWh

Woningaanbod Schalkwijk mei 2024

Met onze woningzoeker krijg je inzicht in alle woningen die in mei 2024 te koop worden aangeboden. Kies op basis van perceeloppervlakte, bouwjaar, woningtype, ligging, aantal kamers, woonoppervlakteen meer onderwerpen zoals energieneutraal of en de aanwezigheid van een tuin. Interesse? Mail of bel het makelaarskantoor voor een snelle bezichtiging Bekijk ook het actuele woningaanbod in Tull en ’t Waal, Zoelen, t Goy, Ossenwaard & Werkhoven.

woning-te-koop-schalkwijk

Appartement kopen in Schalkwijk

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze zijn vaak gunstig gelegen, bijna altijd gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en zijn vaak onderdeel van een VvE. Belangrijke nadelen: de ruimte is beperkt, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een prettige ligging en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 & 94 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 500 m3 gas en doorgaans 2030 kWh aan elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Schalkwijk

De betekenis van een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype wat maakt dat het een veilige investering is. Wat betreft de nadelige aspecten: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 79 m2 & 110 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 780 kuub gas en +/- 3080 kWh elektriciteit.

Hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Schalkwijk is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een grotere kavel, je hebt maar buren aan 1 kant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeshuizen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 93 m2 – 125 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 3250 kWh elektra en 960 m3 gas verbruikt

2-onder-1-kap woningen Schalkwijk

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Punten waar je op moet letten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 124 m2 en 147 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3800 kWh stroom & 1310 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Je hebt erg veel ruimte in en om de woning en je hebt het meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 147 m2 & 201 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 4420 elektra (kWh) en 1890 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in Schalkwijk

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het verstandig om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Eens het duidelijk is wat je kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huislijn.nl, Huispedia, Jaap.nl, Pararius, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl kan je 24/7 woningen te koop in Schalkwijk Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. Bij het bekijken van de woning kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de woningwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het is vaak niet onverstandig een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze makelaar zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en zal een indicatie geven van het ideale bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan wordt de koopakte opgesteld. Check altijd of alles klopt en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Als laatste is het tijd om de financiering van de woning rond te maken. Op basis van de overeengekomen prijs, kosten koper (k.k.), spaartegoeden en een bouwdepot voor verbouwing calculeert de specialist wat de maximale lening is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Vervolgens ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Schalkwijk

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze expert zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en helpt je bij het verkoopproces. Belangrijk: een NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Een actueel taxatierapport is een dossierstuk bij het kopen van een woning, een offerte voor een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met contactgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Schalkwijk en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een goede hypotheekadviseur in Schalkwijk geeft advies bij het vinden van een goede hypotheek. Jouw adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €2.000 en €2.850. In de opsomming hierna verstrekken we namen en adressen van financieel adviseurs in Schalkwijk.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Schalkwijk. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Schalkwijk

In mei 2024 zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze gemeente. In de zoekmachine hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Schalkwijk en direct omgeving. Let op: je ziet hier de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Op deze website lees je ook meer over Voorlopig koopcontract.

Bekijk het aanbod op funda

Belangrijke koophuis vragen en antwoorden

Hoe duur is gemiddeld een woning in Schalkwijk kopen?

In de buurt van de gemeente Houten bestaan er circa 20.681 woonhuizen. Hierbij spreken we van 15.752 (67,8%) koophuizen en 4.929 (32,2%) huurhuizen. Het vloeroppervlakte is gemiddeld 126 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €350.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €502.688. De woningmarkt is vrij overspannen. Dat wil zeggen dat dat je als koper niet veel keuze hebt en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Schalkwijk. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het energieverbruik van woningen in Schalkwijk?

Een huishouden in Houten verbruikt gemiddeld 860 kuub gas en 3000 stroom (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (500 m3 gas en 2030 elektra (kWh). Een vrijstaande woning gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1890 m3 per jaar aan gas en 4420 electriciteit (kWh)). Veel huiseigenaren van huizen te koop in Schalkwijk passen duurzame investeringen zoals dakisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, warmtepomp, zonneboiler, spouwmuurisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type huishoudens wonen in Schalkwijk?

Deze woonplaats heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente leven 50.146 mensen die we kunnen onderverdelen in 20.265 verschillende gezinnen. Hier wonen 5.540 eenpersoonshuishoudens, 6.000 huishoudens zonder kinderen en 8.725 huishoudens met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,46 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een verkoopplan. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de NVM Open Huizen Dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Vervolgens maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Daarna komen de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan is het tijd voor de koopakte en de notariële leveringsakte. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Schalkwijk?

In deze streek zijn diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Schalkwijk plaatsen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.houten.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Rvo.nl voor postcodegebied 3998.

Plaats een reactie