Woning kopen Houten

Jouw volgende woning kopen in Houten? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Utrecht. In de buurt vind je verschillende voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Daarbij geniet je hier ook van een schitterende natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In de gemeente staan er 20.681 huizen (67,8% koopwoning, 32,2% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde transactieprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €502.688. Op dit woningportaal blader je door het actuele woningaanbod in Houten, adressen van kantoren als NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Verder vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Utrecht.
 • Het aanbod is heel divers met starterswoningen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €350.000, de gemiddelde verkoopprijs is €502.688.
 • Veel voorzieningen zoals faciliteiten zoals kinderopvang, sportclubs, scholen, winkels, restaurants.
ProvincieProvincie Utrecht
GemeenteHouten
Postcode3995
Netnummer030 (+3130)
Inwoners (gemeente)50.146
Aantal huishoudens20.265
Aantal huishoudens met kinderen8.725
Gemiddelde huishoudensgrootte2,46
Aantal woningen20.681
Aantal koopwoningen15.752
Aantal huurwoningen4.929
Gemiddelde woonoppervlakte126 m2
Gemiddelde WOZ€350.000
Gemiddelde verkoopprijs€502.688
Gemiddeld gasverbruik860 m3
Gemiddeld stroomverbruik3000 kWh

Woningaanbod Houten mei 2024

Met onze huizenzoeker maak je kennis met optionele koophuizen die in mei 2024 worden verkocht. Filter eenvoudig op bouwjaar, woningtype, aantal kamers, perceeloppervlakte, ligging, vraagprijsen extra details als verwarming & mogelijkheden voor parkeren. Neem contact op met de verkopende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het nieuwste woningaanbod in Tiel, Buren, Bunnik, Wijk bij Duurstede & Utrechtse Heuvelrug.

woning-te-koop-houten

Appartement kopen in Houten

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn vaak gunstig gelegen, zijn doorgaans gelijkvloers hebben lage stookkosten en je hebt weinig onderhoud. Wat wel geldt: slechts een beperkt vloeroppervlak, vaak is er een gedeelde tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Een prettige ligging en erg waardevast.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 & 91 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 500 m3 gas en tevens 2030 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Houten

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat maakt dat het een veilige investering is. De minpunten zijn: een kleine achtertuin en je hebt wat minder privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 70 m2 – 125 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 780 kuub gas en 3080 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

De betekenis van een hoekhuis in Houten is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt maar buren aan 1 kant, meer lichtinval en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Ze zijn vaak wat duurder dan een tussenwoning en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 83 m2 en 115 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 3250 kWh elektra en 960 m3 gas afgenomen.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Houten

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Het is een heel ruim huis en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 132 m2 & 149 m2.
 • Verwachting: er wordt 3800 kWh elektriciteit + 1310 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je hebt veel woonruimte, een grote tuin en je hebt een groot gevoel van privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 & 191 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4420 stroom (kWh) en 1890 gas (m3) verbruikt

In vijf stappen een woning kopen in Houten

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan adviseren wij om te beginnen met een financiële check. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Vanaf het moment dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw max. hypotheek is kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via websites als Funda, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Pararius kan je gemakkelijk woningen te koop in Houten Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor een bezichtiging. Door te kiezen voor een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Jouw bod zal afhangen van de waarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze woning deskundige gaat samen met jou het huis bekijken en adviseert je over de bieding. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Controleer zorgvuldig of alles volgens afspraak erin staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van de woning te bevestigen. Gebaseerd op aankoopwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen geld en toekomstige verbouwingen berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Afsluitend die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaardijen en taxateurs in Houten

Een aankoopmakelaar helpt je bij het aankopen van een woning. Deze expert zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een deskundige die de waarde van een woning bepaalt op basis van vaste criteria. Dit taxatierapport is verplicht voor het aankopen van een huis, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de tabel hieronder tonen wij contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Houten en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Houten helpt je bij het afsluiten van een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.950 en €3.300. In de opsomming hierna bieden we namen en adressen van financieel adviseurs in Houten.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Houten. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Houten

Deze maand (mei 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze streek. In de zoekmachine hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Houten en omgeving. Noemenswaardig: je vindt alleen de vraagprijs, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Lees ook verder over Ventilatie.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost gemiddeld een woning in Houten kopen?

In deze gemeente Houten vind je ongeveer 20.681 woonhuizen. Het gaat om 15.752 (67,8%) koophuizen en 4.929 (32,2%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. gebruiksoppervlakte van 126 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €350.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €502.688. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit houdt in dat de keuzes zeer beperkt zijn en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Houten. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Houten?

Een woonobject in Houten gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 860 m3 gas en 3000 kWh elektra. Een appartement of flat is relatief zuinig (500 m3 per jaar aan gas en 2030 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is verbruikt de meeste energie (1890 kuub aardgas en 4420 kWh elektra). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Houten passen duurzame bronnen zoals warmtepomp, dubbel glas, zonnepanelen, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dakisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type huishoudens wonen in Houten?

Deze buurt kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente zijn 50.146 inwoners in 20.265 verschillende huishoudens. Dit zijn 5.540 eenpersoonshuishoudens, 6.000 huishoudens zonder kinderen en 8.725 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,46 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Als eerste denk je na over de vraagprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen of je eigen netwerk. Daarna zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen inplannen. Daarna kunnen huizenzoekers een bod doen. Een passend bod ontvangen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het voorlopige koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Houten?

In deze provincie zijn diverse bouwkavels met een woonbestemming. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Houten realiseren. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.houten.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Nibud, Milieucentraal, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 3990, 3991, 3992, 3993, 3994, 3995.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie