Woning kopen Berkhout

Jouw ideale woning kopen in Berkhout? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Noord-Holland. In de nabije omgeving vind je meerdere dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Daarbij vind je hier een prachtig groen natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De gemeente heeft 9.608 huizen (78,2% koopwoning, 21,5% huurwoning). De gemiddelde transactieprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €388.633. Op deze informatieve website tonen wij het beschikbare woningaanbod in Berkhout, gegevens van makelaarskantoren, taxateurs en hypotheekbedrijven. In aanvulling daarop lees je alles over de meest populaire woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Noord-Holland.
 • Het aanbod is divers met zowel benedenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €272.000, de gemiddelde transactieprijs is €388.633.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals natuurgebieden, kinderopvang, restaurants, winkels, scholen.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteKoggenland
PlaatsBerkhout
Postcode1647
Netnummer0229 (+31229)
Inwoners (gemeente)22.749
Aantal huishoudens9.318
Aantal huishoudens met kinderen3.622
Gemiddelde huishoudensgrootte2,41
Aantal woningen9.608
Aantal koopwoningen8.074
Aantal huurwoningen1.534
Gemiddelde woonoppervlakte136 m2
Gemiddelde WOZ€272.000
Gemiddelde verkoopprijs€388.633
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik3110 kWh

Woningaanbod Berkhout mei 2024

Met onze huizenzoeker check je alle huizen die deze maand (mei 2024) te koop staan. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als aantal kamers, ligging, woningtype, bouwjaar, woonoppervlakte, perceeloppervlakteen andere woningeigenschappen als energieneutraal & rolstoelvriendelijk. Interesse? Mail of bel de bewoners of makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook huizen die te koop staan in De Goorn, Zuidermeer, Ursem, Ursem & Spierdijk.

woning-te-koop-berkhout

Aanbod appartement kopen in Berkhout

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, bijna altijd gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en vallen vaak binnen een VvE constructie. Aandachtspunten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is geen eigen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Centraal gelegen en geen tuinonderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 – 99 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 770 m3 gas en doorgaans 2010 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Berkhout

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat maakt dat het een veilige investering is. Wat betreft de nadelige aspecten: een kleine achtertuin en vooral buiten minimale privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 80 m2 – 118 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1070 kuub gas & 2870 kWh aan elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Berkhout is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt meer privacy, er komt meer daglicht binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeswoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 91 m2 – 126 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3030 kWh elektriciteit & 1270 m3 gas verbruikt

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Berkhout

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Nadelen zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 123 m2 en 154 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3250 kWh elektriciteit + 1280 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van veel ruimte rondom de woning en je hebt het meeste privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 142 m2 – 190 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3820 elektra (kWh) en 1760 gas (m3)afgenomen.

Stappenplan: een woning kopen in Berkhout

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het verstandig om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je maximaal kunt lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via platforms zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius kan je gemakkelijk woningen te koop in Berkhout Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding door het huis. Wanneer je de woning doorloopt zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je bieding bepaal je op basis van de marktwaarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze professional gaat mee met de rondleiding door de woning en adviseert je over de bieding. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Bekijk goed of de juiste dingen erin staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Deze koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van het huis definitief te regelen. D.m.v. het geaccepteerde bod, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaargeld dat je zelf meeneemt en directe verbouwkosten stelt de hypotheekadviseur vast welk hypotheekbedrag nodig is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Helemaal aan het einde breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Woningtaxateurs en makelaars in Berkhout

Een aankoopmakelaar helpt je bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze woningdeskundige onderhandelt over de koopprijs. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van vaste criteria. Een actueel taxatierapport is een dossierstuk bij het afsluiten van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de tabel hieronder tref je adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Berkhout en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een privé hypotheekadviseur in Berkhout geeft je persoonlijk advies bij het afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.850 – €2.650. In de tabel hieronder bekijk je adressen van financieel adviseurs in Berkhout.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Berkhout. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Berkhout

In mei 2024 zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze streek. In de lijst hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Berkhout en omliggende plekken. Erg belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Bedrijfspand.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost gemiddeld een woning in Berkhout kopen?

In de gemeente Koggenland zijn er 9.608 woonhuizen. We maken onderscheid tussen 8.074 (78,2%) koopwoningen en 1.534 (21,5%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 136 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €272.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €388.633. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Je moet er rekening mee houden dat de keuzes zeer beperkt zijn en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Berkhout. Woning zijn vaak snel verkocht en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Berkhout?

Een woonhuis in Koggenland gebruikt gemiddeld 1300 m3 gas en 3110 stroom (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (770 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2010 kWh elektra. Een woning die vrijstaand gebouwd is is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1760 m3 gas en 3820 kWh stroom). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Berkhout passen duurzame oplossingen als dubbel glas, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie, zonneboiler toe om de energienota te drukken.

Wat voor huishoudens wonen in Berkhout?

Deze omgeving kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente zijn 22.749 personen in 9.318 huishoudens. Er wonen 2.647 eenpersoonshuishoudens, 3.049 families zonder kinderen en 3.622 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,41 mensen (volwassenen en kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste denk je na over de vraagprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open dag organiseren of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Nu moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Vervolgens begint het onderhandelen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan regel je enkel nog het (voorlopige) koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Berkhout?

In de omgeving zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Berkhout zetten. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.koggenland.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rvo.nl, Nibud, Consumentenbond voor postcodegebied 1647.

Plaats een reactie