Woning kopen Zuidermeer

Alles weten over woning kopen in Zuidermeer? Het is een heerlijke plek in de provincie Noord-Holland. In de buurt vind je veel voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Daarbij vind je hier een bijzondere natuur waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In 2024 zijn er in de gemeente 9.608 woningen (78,2% koopwoning, 21,5% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde transactieprijs van een woning is de afgelopen jaren flink gestegen richting €388.633. Op deze informatieve website ontdek je het nieuwe woningaanbod in Zuidermeer, adresgegevens van makelaardijen, taxateurs en hypotheekspecialisten. Verder bieden we informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Noord-Holland.
 • Je vind hier onder andere tussenwoningen en exclusieve chalets.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €272.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €388.633.
 • In deze buurt vind jij veel opties zoals scholen, natuurgebieden, winkels, restaurants, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteKoggenland
PlaatsZuidermeer
Postcode1652
Netnummer0229 (+31229)
Inwoners (gemeente)22.749
Aantal huishoudens9.318
Aantal huishoudens met kinderen3.622
Gemiddelde huishoudensgrootte2,41
Aantal woningen9.608
Aantal koopwoningen8.074
Aantal huurwoningen1.534
Gemiddelde woonoppervlakte136 m2
Gemiddelde WOZ€272.000
Gemiddelde verkoopprijs€388.633
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik3110 kWh

Woningaanbod Zuidermeer april 2024

Met onze huizenzoeker krijg je inzicht in het actuele woningaanbod van april 2024. Selecteer op aantal kamers, woonoppervlakte, vraagprijs, ligging, woningtype, perceeloppervlakteen relevante factoren als duurzaamheid & parkeermogelijkheden. Interesse? Mail of bel de makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Bekijk ook huizen te koop in Benningbroek, Sijbekarspel, De Goorn, Berkhout & Ursem.

woning-te-koop-zuidermeer

Studio of appartement kopen in Zuidermeer

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, gebouwd op centraal gelegen locaties, in de regel gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en vallen vaak binnen een VvE constructie. Aandachtspunten zijn: het is allemaal wat kleiner, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle faciliteiten om de hoek en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 90 m2.
 • Het energiegebruik is circa 770 m3 gas en 2010 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Zuidermeer

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Er zijn ook nadelen: vaak een klein tuintje en je hebt minder lichtinval.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 74 m2 en 116 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1070 kuub gas en doorgaans 2870 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning kopen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Zuidermeer is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt iets meer beschutting, in de zomer meer zonlicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijtjeshuizen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 95 m2 – 126 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 3030 kWh elektra & 1270 m3 gas ingekocht.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Zuidermeer

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Het is een heel ruim huis met slechts beperkte inkijk. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het betaalbaar is. Punten waar je op moet letten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 135 m2 & 149 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3250 kWh elektra + 1280 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van veel woonruimte, een grote tuin en je hebt het meeste privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Let op: Goedkoop is het niet. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 146 m2 en 196 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3820 elektriciteit (kWh) & 1760 gas (m3)afgenomen.

Uitleg: een woning kopen in Zuidermeer

 1. Bereken je max. hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan raden wij aan om te beginnen met een financiële check. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra hij berekend heeft wat je maximaal kunt lenen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via woningzoeksites als Funda, Huislijn.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Pararius, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Zuidermeer Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden bepaal je op basis van de waarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Tevens is het aan te raden een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze persoon kijkt mee tijdens de bezichtiging en stelt samen met jou het bod samen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? De koopakte zal dan worden samengesteld. Kijk goed of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Als laatste is het tijd om de financiering van de koop rond te maken. Op basis van aankoopwaarde, notariële kosten, kosten koper, belastingen, zelf in te brengen spaargeld en een bouwdepot voor verbouwing berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Als laatste breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaars en taxateurs in Zuidermeer

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een geschikte woning. Deze specialist onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Advies: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een specialist die de waarde van jouw woning kan schatten aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Dit taxatierapport is een dossierstuk bij het aankopen van een huis, het oversluiten van een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de onderstaande tabel tref je adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Zuidermeer en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een goede hypotheekadviseur in Zuidermeer helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een passende hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.300 – €3.000. In de tabel hieronder bieden we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Zuidermeer.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Zuidermeer. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Zuidermeer

Deze maand (april 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze gemeente. In het overzicht hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Zuidermeer en in de buurt. Belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Lees op deze website ook alles over Zelf huis verkopen.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Wat kost nu een woning in Zuidermeer kopen?

In de buurt van de gemeente Koggenland vinden we circa 9.608 huizen. Het gaat om 8.074 (78,2%) koophuizen en 1.534 (21,5%) huurhuizen. Het woonoppervlakte is gemiddeld 136 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €272.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €388.633. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dat houdt in dat er maar beperkt aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Zuidermeer. Woningen staan kort te koop en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Zuidermeer?

Een woonobject in Koggenland kent een gem. verbruik van 1300 m3 gas en 3110 kWh elektra. Een appartement is het meest zuinig (770 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2010 kWh elektra. Een huis dat vrijstaand is gebruikt vaak het meeste energie (1760 kuub gas p/jaar en 3820 kWh elektra). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Zuidermeer passen duurzame verwarmingsbronnen als zonneboiler, dakisolatie, dubbel glas, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor gezinnen wonen in Zuidermeer?

Deze regio kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente leven 22.749 inwoners in 9.318 verschillende huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 2.647 eenpersoonshuishoudens, 3.049 gezinnen zonder kinderen en 3.622 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,41 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats moet je een verkoopprijs bepalen en overweeg je de inzet van een verkoopsite. De meest gangbare middelen zijn Funda, een open dag organiseren of via online marktplaatsen en sociale media. Vervolgens zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen inplannen. Nu kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je alles vast in de koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Zuidermeer?

In de omgeving zijn er meestal wel bouwkavels met een woonbestemming. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Zuidermeer bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.koggenland.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rvo.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 1652.

Plaats een reactie