Woning kopen Berkenwoude

Alles weten over woning kopen in Berkenwoude? Het is een gezellige plaats in de provincie Zuid-Holland. In de omgeving bestaan er voldoende voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Bovendien geniet je hier ook van een park en natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In 2024 zijn er in de gemeente 23.944 huizen (65,9% koophuis, 34% huurhuis). De prijs van een huis is recent fors gestegen en komt nu uit op €386.435. Op dit woningplatform blader je door het beschikbare woningaanbod in Berkenwoude, adressen van kantoren als verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. In aanvulling daarop lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Zuid-Holland.
 • Je hebt de keuze uit tussenwoningen en grotere huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €273.000, de basis verkoopprijs is €386.435.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals sportclubs, natuurgebieden, restaurants, kinderopvang, scholen.
ProvincieProvincie Zuid-Holland
GemeenteKrimpenerwaard
PlaatsBerkenwoude
Postcode2825
Netnummer0182 (+31182)
Inwoners (gemeente)56.319
Aantal huishoudens23.726
Aantal huishoudens met kinderen8.570
Gemiddelde huishoudensgrootte2,35
Aantal woningen23.944
Aantal koopwoningen19.265
Aantal huurwoningen4.679
Gemiddelde woonoppervlakte127 m2
Gemiddelde WOZ€273.000
Gemiddelde verkoopprijs€386.435
Gemiddeld gasverbruik1230 m3
Gemiddeld stroomverbruik2930 kWh

Woningaanbod Berkenwoude mei 2024

In onderstaande weergave blader je door het actuele woningaanbod van mei 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als bouwjaar, ligging, perceeloppervlakte, woningtype, vraagprijs, woonoppervlakteen additionele aspecten als verwarming en de aanwezigheid van een kelder. Heb je iets gevonden? Contacteer dan het makelaarskantoor en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook woningen die te koop staan in Gouderak, Haastrecht, Stolwijk, Moordrecht en Reeuwijk.

woning-te-koop-berkenwoude

Appartementen te koop Berkenwoude

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn niet duur, je vind ze veel in het centrum, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, verbruiken niet al te veel energie en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: het is een relatief kleine woning, er is geen eigen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en geen tuinonderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 – 101 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 770 m3 gas en tevens 1960 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Berkenwoude

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn ook waardevast. Natuurlijk zijn er negatieve punten: geen grote opslagruimte en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een echte starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 79 m2 – 122 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1070 kuub gas en 2760 kWh aan stroom.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Berkenwoude is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt veel meer vrijheid, in de zomer meer zonlicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijwoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 91 m2 en 111 m2.
 • Schatting: er wordt 2900 kWh stroom & 1250 m3 gas verstookt.

2-onder-1-kap woningen Berkenwoude

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten waar je op moet letten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 131 m2 & 144 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3400 kWh stroom en 1460 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Je geniet van een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 155 m2 – 190 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4110 elektriciteit (kWh) & 1940 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in Berkenwoude

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan raden wij aan om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Zodra het duidelijk is wat je kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Pararius, Huispedia, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Berkenwoude Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide rondleiding. Bij de bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Bieden op een woning

  Je bieding zal afhangen van de waarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij gaat mee met de rondleiding door de woning en adviseert je over de bieding. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van de woning af te handelen. D.m.v. koopsom, kosten koper (k.k.), eigen middelen en noodzakelijke verbouwingen wordt voor jou berekend wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. In de laatste fase moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Taxateurs en makelaars in Berkenwoude

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden en kopen van een huis. Deze huis-expert weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en helpt je bij het verkoopproces. Tip: de NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de marktwaarde van een huis inschat door te kijken naar diverse aspecten. Het taxatierapport is een vereiste bij het aankopen van een huis, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. Bijgaand bekijk je adresgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Berkenwoude en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Berkenwoude helpt je van A tot Z bij het verkrijgen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €2.000 & €3.100. In het schema hier vind je namen en adressen van financieel adviseurs in Berkenwoude.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Berkenwoude. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Berkenwoude

De afgelopen tijd (mei 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze omgeving. In de zoekmachine hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Berkenwoude en daarbuiten. Belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer informatie over Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost een woning in Berkenwoude kopen?

In deze gemeente Krimpenerwaard vinden we circa 23.944 huizen. De verdeling is als volgt: 19.265 (65,9%) koophuizen en 4.679 (34%) huurhuizen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 127 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €273.000 en de gem. verkoopprijs is €386.435. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit heeft als gevolg dat er maar beperkt aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Berkenwoude. Je moet er heel snel bij zijn en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Berkenwoude?

Een woonhuis in Krimpenerwaard gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1230 kuub gas p/jaar en 2930 kWh stroom. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (770 m3 gas voor verwarming en warm water en 1960 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is gebruikt vaak het meeste energie (1940 kuub gas en 4110 electriciteit (kWh)). Een aanmerkelijk deel bezitters van huizen te koop in Berkenwoude passen duurzame artikelen zoals vloerisolatie, zonneboiler, dakisolatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie, warmtepomp toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor gezinnen wonen in Berkenwoude?

Dit gebied kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente verblijven 56.319 inwoners die we kunnen onderverdelen in 23.726 verschillende huishoudens. Dat betreffen 7.307 eenpersoonshuishoudens, 7.849 huishoudens zonder kinderen en 8.570 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,35 inwoners.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste fase denk je na over de vraagprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of via bekenden, vrienden en familie. Hierna zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen plannen. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan teken je de (voorlopige) koopakte en de akte van overdracht (via de notaris). Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Berkenwoude?

In deze buurt zijn er meestal wel bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Berkenwoude zetten. Neem contact op met de gemeente (www.krimpenerwaard.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 2825.

Plaats een reactie