Woning kopen Alde Leie

Van plan om een woning te kopen in Alde Leie? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In de omgeving heb je toegang tot voldoende faciliteiten zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Bovendien geniet je hier ook van een prachtige natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. De gemeente herbergt in totaal 63.066 woningen (51,2% koophuis, 48,2% huurwoning). De gemiddelde transactieprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €262.188. Op dit huizenportaal blader je door het actuele woningaanbod in Alde Leie, adressen van makelaardijen, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Ook vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel starterswoningen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €168.000, de gemiddelde prijs van een woning is €262.188.
 • In de buurt vind je volop opties zoals kinderopvang, restaurants, natuurgebieden, sportclubs, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsAlde Leie
Postcode9071
Netnummer0518 (+31518)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Alde Leie mei 2024

Met onze woningzoeker check je het huidige beschikbare woningaanbod van mei 2024. Zoek specifiek o.b.v. perceeloppervlakte, aantal kamers, vraagprijs, ligging, bouwjaar, woonoppervlakteen relevante factoren als energielabel en aanwezigheid van een bad. Meer weten? Informeer dan bij de bewoners of makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op onze website vind je ook huizen te koop in Nij Altoenae, Marrum, Readtsjerk, Aldtsjerk of Mûnein.

woning-te-koop-alde-leie

Studio of appartement kopen in Alde Leie

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, hebben een zeer goede bereikbaarheid, zijn gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en zijn vaak onderdeel van een VvE. Negatieve aspecten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en zeer betaalbaar.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 – 99 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 780 m3 gas en gem. 1670 kWh stroom.

Aanbod rijtjeshuis Alde Leie

De betekenis van een tussenwoning is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Natuurlijk zijn er negatieve punten: beperkte woonruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 83 m2 & 123 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1120 kuub gas en daarbij 2390 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Een fraai hoekhuis in Alde Leie is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt een grotere tuin, je geniet van meer privacy, minder last van schaduw en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeswoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 84 m2 & 119 m2.
 • Schatting: er wordt 2510 kWh stroom & 1280 m3 gas verbruikt

2-onder-1-kap woningen Alde Leie

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Het is een heel ruim huis met voldoende beschutting. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Minpunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 135 m2 – 151 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2790 kWh elektriciteit en 1290 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Er is ontzettend veel woonruimte en je bent lekker op jezelf: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 153 m2 & 201 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3480 stroom (kWh) en 1720 gas (m3) ingekocht.

Uitleg: een woning kopen in Alde Leie

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Wanneer je op woningjacht gaat dan raden wij aan om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat je inzicht hebt in wat je maximaal kunt lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Op de website van Funda, maar ook Pararius, Huispedia, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Alde Leie Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding door het huis. Bij het doorlopen van de woning zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bieding bepaal je op basis van de waarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het kan handig zijn een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze persoon kijkt mee tijdens de bezichtiging en adviseert je over de bieding. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan ga je de koopakte tekenen. Kijk goed of de juiste dingen erin staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering in orde te maken. A.d.h.v. koopsom, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaartegoeden en een bouwdepot voor verbouwing wordt voor jou berekend hoeveel je moet lenen en welke hypotheek geschikt is. In de laatste fase breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Taxateurs en makelaars in Alde Leie

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Hij of zij onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een specialist die de marktwaarde van een object berekend door te kijken naar diverse aspecten. Dit taxatierapport is een dossierstuk bij de financiering van de aankoop van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Hieronder vind je contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Alde Leie en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Alde Leie geeft je persoonlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Jouw adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.650 & €2.900. In het schema hier bekijk je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Alde Leie.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Alde Leie. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Alde Leie

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in de regio. In de lijst hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Alde Leie en omliggende plekken. Noemenswaardig: je vindt alleen de vraagprijs, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Op deze website lees je ook meer over Vrijstaande woning .

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Alde Leie kopen?

In de hele gemeente Leeuwarden bestaan er circa 63.066 woonobjecten. Je vindt hier circa 40.388 (51,2%) koophuizen en 22.678 (48,2%) huurwoningen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 114 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €168.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €262.188. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Hierdoor kunnen we stellen dan er maar beperkt aanbod is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Alde Leie. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is aan de orde van de dag.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Alde Leie?

Een huishouden in Leeuwarden gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1110 kuub aardgas en 2310 kWh electriciteit. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (780 kuub gas en 1670 kWh electriciteit. Een vrijstaand huis is topverbruiker qua energie (1720 kuub aardgas en 3480 kWh elektra). Een aanmerkelijk deel huizenbezitters van huizen te koop in Alde Leie passen duurzame producten zoals warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, vloerisolatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor huishoudens wonen in Alde Leie?

Deze gemeente kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente verblijven 124.084 mensen in 63.338 huishoudens. Hier wonen 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 huishoudens zonder kinderen en 16.908 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 1,93 personen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste fase bepaal je de vraagprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via bekenden, vrienden en familie. Nu style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Vervolgens starten biedingen en onderhandelingen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan resteert alleen nog de (voorlopige) koopakte en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Alde Leie?

In deze streek zijn meerdere bouwkavels beschikbaar waar een woonbestemming op zit. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Alde Leie laten uittekenen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.leeuwarden.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 9071.

Plaats een reactie