Woning kopen Britsum

Snel een woning kopen in Britsum? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de nabije omgeving heb je diverse faciliteiten als winkels en scholen. Verder ontdek je hier een mooi en rustig natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. De gemeente biedt 63.066 huizen (51,2% koop, 48,2% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde transactieprijs van een woning is de laatste jaren fors toegenomen tot €262.188. Op Woningassistent.nl bekijk je het beschikbare woningaanbod in Britsum, namen en adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekspecialisten. Tevens tonen wij extra informatie over huizentypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Je vind hier onder andere kleine appartementen en moderne huizen en bungalows.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €168.000, de gemiddelde prijs van een woning is €262.188.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals scholen, winkels, natuurgebieden, sportclubs, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsBritsum
Postcode9055
Netnummer058 (+3158)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Britsum april 2024

In het overzicht hieronder krijg je inzicht in alle woningen die in april 2024 te koop worden aangeboden. Selecteer op aantal kamers, bouwjaar, ligging, vraagprijs, perceeloppervlakte, woningtypeen andere woningeigenschappen als energieprestaties of en de aanwezigheid van een balkon. Bel of mail de makelaardij voor het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het actuele woningaanbod in Koarnjum, Jelsum, Hijum, Feinsum en Stiens.

woning-te-koop-britsum

Studio of appartement kopen in Britsum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, kennen goede bereikbaarheid, meestal gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en vergen ook niet al te veel onderhoud. Aandachtspunten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, een tuin ontbreekt vaak en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Uitstekend bereikbaar en geen tuinonderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 – 92 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 780 m3 gas en gem. 1670 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis Britsum

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Nadelen zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 90 m2 en 107 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1120 kuub gas en doorgaans 2390 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een echt hoekhuis in Britsum is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt meer privacy, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt vaak de auto goed parkeren. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met tussenwoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 87 m2 & 122 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2510 kWh stroom en 1280 m3 gas afgenomen.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Britsum

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Punten van aandacht zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 135 m2 en 149 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2790 kWh stroom & 1290 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Er is een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt een groot gevoel van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 151 m2 – 199 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3480 elektra (kWh) en 1720 gas (m3)verstookt.

In 5 stappen: een woning kopen in Britsum

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan adviseren wij om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Zodra je weet wat jouw max. hypotheek is kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Op de website van Funda, maar ook Huislijn.nl, Pararius, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Britsum Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Je bieding stel je samen a.d.h.v. de WOZ-waarde en wat je maximaal kunt lenen. Het is vaak niet onverstandig een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze deskundige zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en stelt samen met jou het bod samen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! De koopakte kan dan opgesteld worden. Neem goed door of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De gezamenlijke koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen in orde te maken. D.m.v. het biedbedrag, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen geld en eventuele verbouwplannen stelt de hypotheekadviseur vast welk hypotheekbedrag nodig is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Afsluitend onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Taxateurs en makelaardijen in Britsum

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een passend koophuis. Deze specialist heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een taxatierapport is een dossierstuk bij het aankopen van een huis, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de onderstaande tabel tref je gegevens van taxatie specialisten en makelaars in Britsum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een deskundige hypotheekadviseur in Britsum geeft financieel advies en helpt bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.300 en €3.150. In de lijst hierna verstrekken we namen en adressen van financieel adviseurs in Britsum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Britsum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Britsum

In april 2024 zijn er weer veel woningen verkocht in deze gemeente. Hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Britsum en omgeving. Erg belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Lees ook verder over Zelf huis verkopen.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Wat kost gemiddeld een woning in Britsum kopen?

In deze gemeente Leeuwarden zijn er 63.066 woonobjecten. Dit zijn 40.388 (51,2%) koopwoningen en 22.678 (48,2%) huurwoningen. De gem. vloeroppervlakte is 114 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €168.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €262.188. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit heeft als gevolg dat de keuzes zeer beperkt zijn en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Britsum. Je moet er heel snel bij zijn en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het energieverbruik van woningen in Britsum?

Een woonhuis in Leeuwarden kent een gem. verbruik van 1110 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2310 kWh stroom. Een studio of appartement verbruikt het minst (780 m3 per jaar aan gas en 1670 elektra (kWh). Een vrijstaande villa verbruikt de meeste energie (1720 m3 aan gas en 3480 stroom (kWh)). Veel bezitters van huizen te koop in Britsum passen duurzame producten zoals zonneboiler, warmtepomp, vloerisolatie, zonnepanelen, dakisolatie, spouwmuurisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor type families wonen in Britsum?

Deze omgeving wordt omschreven als erg In de gemeente wonen 124.084 mensen die we kunnen onderverdelen in 63.338 verschillende gezinnen. Dat betreffen 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 gezinnen zonder kinderen en 16.908 huishoudens met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 1,93 mensen.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste fase denk je na over de vraagprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Populaire kanalen zijn Funda, een open dag organiseren of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Hierna zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Hierna kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je alles vast in de (voorlopige) koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Britsum?

In en rondom deze gemeente zijn er meestal wel bouwkavels waar een woonbestemming op zit. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Britsum laten ontwerpen. Neem contact op met de gemeente (www.leeuwarden.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Rvo.nl, Consumentenbond, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9055.

Plaats een reactie