Woning kopen Jelsum

Plannen om een woning te kopen in Jelsum? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. In deze levendige buurt heb je toegang tot verschillende faciliteiten als winkels, scholen en openbaar vervoer. Ook geniet je hier ook van een bijzondere natuur waar je echt tot rust kan komen. In de gemeente zijn er 63.066 huizen (51,2% koopwoning, 48,2% huurhuizen). De gemiddelde woningprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €262.188. Op deze informatieve website blader je door het nieuwe woningaanbod in Jelsum, namen en adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Daarnaast tonen wij extra informatie over huizentypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kleine appartementen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €168.000, de gemiddelde transactieprijs is €262.188.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals restaurants, sportclubs, openbaar vervoer, winkels, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsJelsum
Postcode9057
Netnummer058 (+3158)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Jelsum maart 2024

In ons overzicht ontdek je alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Kies op basis van perceeloppervlakte, vraagprijs, aantal kamers, bouwjaar, woonoppervlakte, liggingen meer onderwerpen zoals energielabel en parkeeropties. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de verkoopmakelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het actuele woningaanbod in Gytsjerk, Oentsjerk, Koarnjum, Britsum of Hijum.

woning-te-koop-jelsum

Aanbod appartement kopen in Jelsum

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn niet duur, je vind ze veel in het centrum, vaak gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en je hebt weinig onderhoud. Wat wel geldt: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een fijne ligging en zeer betaalbaar.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 68 m2 & 104 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 780 m3 gas en 1670 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Jelsum

Met een tussenwoning bedoelen we een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn doorgaans een goede investering. Let wel op de volgende punten: geen garage en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 89 m2 en 107 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1120 kuub gas en gem. 2390 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning kopen

Een echt hoekhuis in Jelsum is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt meer groen om de woning, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, meer lichtinval en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeshuizen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 95 m2 – 131 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2510 kWh elektriciteit + 1280 m3 gas gebruikt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Jelsum

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Minpunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 128 m2 – 142 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2790 kWh elektra en 1290 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je hebt erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt een groot gevoel van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 148 m2 – 195 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3480 elektra (kWh) & 1720 gas (m3) verbruikt

Stappenplan: een woning kopen in Jelsum

 1. Wat kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het verstandig om te beginnen met een financiële check. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Als je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je maximaal kunt lenen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Huispedia, Pararius, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Vbo.nl kan je woningen te koop in Jelsum Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding door het huis. Door een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Maximale bod berekenen

  Jouw bod zal afhangen van de marktwaarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het kan handig zijn een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze deskundige loopt mee als je de woning gaat bekijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk goed of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden staan. Je koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis af te handelen. A.d.h.v. woningwaarde, kosten koper (k.k.), spaartegoeden en een bouwdepot voor verbouwing zal de expert een advies uitbrengen aangaande hoeveel je moet lenen en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Afsluitend moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en taxateurs in Jelsum

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze professional weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Dit taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de onderstaande tabel bekijk je adressen van taxatie specialisten en makelaars in Jelsum en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkende hypotheekadviseur in Jelsum helpt je van A tot Z bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Jouw adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.300 – €3.200. In de tabel hieronder verstrekken we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Jelsum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Jelsum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Jelsum

De afgelopen tijd (maart 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. Hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Jelsum en daarbuiten. Goed om te weten: je vindt alleen de vraagprijs, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Garagebox.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost een woning in Jelsum kopen?

In en rondom de gemeente Leeuwarden vind je ongeveer 63.066 woningen. We maken onderscheid tussen 40.388 (51,2%) koophuizen en 22.678 (48,2%) huurhuizen. De gem. gebruiksoppervlakte is 114 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €168.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €262.188. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit betekent dat dat er maar weinig aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Jelsum. Woningen staan kort te koop en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Jelsum?

Een woning in Leeuwarden gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1110 m3 gas voor verwarming en warm water en 2310 kWh elektra. Een flat of appartement is relatief zuinig (780 m3 gas en 1670 elektra (kWh). Een vrijstaande villa heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1720 kuub aardgas en 3480 elektra (kWh)). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Jelsum passen duurzame oplossingen als spouwmuurisolatie, zonneboiler, dubbel glas, vloerisolatie, warmtepomp, dakisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor huishoudens wonen in Jelsum?

Deze buurt heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente leven 124.084 inwoners die we kunnen onderverdelen in 63.338 verschillende gezinnen. Dat betreffen 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 families zonder kinderen en 16.908 gezinnen met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 1,93 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst calculeer je de huidige marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Bijvoorbeeld via Funda, Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. In de volgende stap zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Vervolgens kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Zit er een fraai bod tussen? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopakte en de notariële leveringsakte. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Jelsum?

In deze provincie zijn meerdere bouwkavels beschikbaar waar een woonbestemming op zit. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Jelsum laten ontwerpen. Neem contact op met de gemeente (www.leeuwarden.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9057.

Plaats een reactie