Woning kopen Stiens

Wil je een woning kopen in Stiens? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In de buurt zijn er voldoende dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. Bovendien is er vlakbij een mooi en rustig natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente staan er 63.066 huizen (51,2% koopwoning, 48,2% huurhuis). De gemiddelde transactieprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €262.188. Op dit woningplatform blader je door het huidige woningaanbod in Stiens, contactgegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Daarnaast lees je alles over de meest populaire woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Er is een mix van benedenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2023 is de gemiddelde WOZ waarde €168.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €262.188.
 • In de directe omgeving zijn diverse voorzieningen zoals scholen, openbaar vervoer, winkels, sportclubs, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsStiens
Postcode9051
Netnummer058 (+3158)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Stiens september 2023

In deze lijst check je alle huizen die deze maand (september 2023) te koop staan. Filter eenvoudig op ligging, woningtype, vraagprijs, bouwjaar, woonoppervlakte, perceeloppervlakteen andere woningeigenschappen als verwarming & de aanwezigheid van een kelder. Extra info nodig? Bezoek dan het makelaarskantoor en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook huizen te koop in Feinsum, Hijum, Minnertsga, Bitgummole & Bitgum.

woning-te-koop-stiens

Eigen appartement kopen in Stiens

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, ze zijn centraal gelegen, meestal gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en vallen vaak binnen een VvE constructie. Wat wel geldt: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, een tuin ontbreekt vaak en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en erg waardevast.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 63 m2 en 94 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 780 m3 gas en gem. 1670 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Stiens

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze zijn doorgaans een goede investering. Er zijn ook nadelen: geen garage en je hebt wat minder privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 80 m2 en 106 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1120 kuub gas en 2390 kWh stroomverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Een net hoekhuis in Stiens is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt iets meer beschutting, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De marktprijzen liggen wat hoger dan tussenwoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 99 m2 & 127 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2510 kWh stroom en 1280 m3 gas verbruikt

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Stiens

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Aandachtspunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 126 m2 – 147 m2.
 • Verwachting: er wordt 2790 kWh stroom & 1290 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Belangrijkste voordelen: ontzettend veel woonruimte en je bent lekker op jezelf: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 149 m2 en 205 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3480 elektra (kWh) + 1720 gas (m3) afgenomen.

Stappenplan: een woning kopen in Stiens

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het het beste om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Wanneer je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via concepten als Funda, en ook Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huispedia kan je razendsnel woningen te koop in Stiens Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij het bekijken van de woning krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden bepaal je op basis van de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Eventueel kan je kiezen om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze specialist zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Neem goed door of de juiste dingen erin staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering in orde te maken. Gebaseerd op koopsom, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen middelen en een bouwdepot voor verbouwing berekent de adviseur welk hypotheekbedrag nodig is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. In de laatste fase die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Taxateurs en makelaardijen in Stiens

Een aankoopmakelaar helpt je bij het aankopen van een woning. Hij of zij onderhandelt over de koopprijs. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Belangrijk: een NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxatie expert is een specialist die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een taxatierapport is een dossierstuk bij het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de bijgaande tabel vind je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Stiens en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een professionele hypotheekadviseur in Stiens geeft je natuurlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.650 en €3.300. In de opsomming hierna vind je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Stiens.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Stiens. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Stiens

In september 2023 zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze streek. Hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Stiens en direct omgeving. Belangrijk detail: je vindt alleen de vraagprijs, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Mogelijk ook interessant: Nieuwbouw.

Bekijk het aanbod op funda

Belangrijke koophuis vragen en antwoorden

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Stiens kopen?

In de gemeente Leeuwarden bestaan er circa 63.066 woonhuizen. Dit zijn 40.388 (51,2%) koopwoningen en 22.678 (48,2%) huurhuizen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 114 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €168.000 en de gem. marktprijs is €262.188. De woningmarkt is vrij oververhit. Je moet er rekening mee houden dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Stiens. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Stiens?

Een woonobject in Leeuwarden heeft een verbruik van gemiddeld 1110 kuub aardgas en 2310 electriciteit (kWh). Een appartement is het meest zuinig (780 kuub gas p/jaar en 1670 elektra (kWh). Een vrijstaand huis verbruikt de meeste energie (1720 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3480 kWh elektra). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Stiens passen duurzame verwarmingsbronnen als dubbel glas, vloerisolatie, dakisolatie, warmtepomp, zonneboiler, spouwmuurisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor huishoudens wonen in Stiens?

Deze gemeente heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente leven 124.084 mensen in 63.338 huishoudens. Dat betreffen 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 families zonder kinderen en 16.908 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 1,93 personen (volwassenen en kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase bereken je de actuele marktprijs en maak je een publiciteitsplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, een open huis dag of social media. Hierna zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. In de vervolgstap gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Een koper gevonden? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het voorlopige koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Stiens?

In deze buurt kun je kiezen voor bouwkavels met een woonbestemming. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Stiens laten uittekenen. Neem contact op met de gemeente (www.leeuwarden.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rvo.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9050, 9051.

Plaats een reactie