Woning kopen Hijum

Van plan om een woning te kopen in Hijum? Het is een erg populaire plek in de provincie Friesland. In de omgeving heb je meerdere dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Tevens vind je in de directe omgeving mooie natuurgebieden waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente biedt 63.066 huizen (51,2% koopwoning, 48,2% huurwoning). De gemiddelde woningprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €262.188. Op deze pagina vind je het beschikbare woningaanbod in Hijum, adressen van kantoren als makelaars, taxateurs en hypotheekspecialisten. Daarnaast vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Je hebt de keuze uit rijtjeshuizen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €168.000, de gemiddelde transactieprijs is €262.188.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals sportclubs, openbaar vervoer, restaurants, scholen, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsHijum
Postcode9054
Netnummer0518 (+31518)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Hijum april 2024

Met onze huizenzoeker bieden we alle huizen die deze maand (april 2024) te koop staan. Je kunt eenvoudig zoeken op ligging, perceeloppervlakte, aantal kamers, bouwjaar, vraagprijs, woonoppervlakteen extra details als zuinigheid & aanwezigheid van een bad. Je kunt direct contact zoeken met de verkopende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook het nieuwste woningaanbod in Britsum, Koarnjum, Feinsum, Stiens & Minnertsga.

woning-te-koop-hijum

Aanbod appartement kopen in Hijum

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn betaalbaar, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, vaak gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en je hebt weinig onderhoud. Aandachtspunten zijn: de woonoppervlakte is beperkt, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Centraal gelegen en zeer betaalbaar.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 63 m2 – 100 m2.
 • Het energiegebruik is circa 780 m3 gas en +/- 1670 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Hijum

De betekenis van een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze zijn ook waardevast. Er zijn ook nadelen: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder lichtinval.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 88 m2 en 115 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1120 kuub gas en gem. 2390 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Een echt hoekhuis in Hijum is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt wat minder inkijk, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeshuis en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 92 m2 & 128 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2510 kWh elektriciteit & 1280 m3 gas verstookt.

2-onder-1-kap woningen Hijum

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. In en rondom het huis is veel oppervlak met veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Nadelen zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 127 m2 – 148 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2790 kWh elektriciteit & 1290 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Er is veel woonruimte, een grote tuin en je ervaart bijzonder veel privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 155 m2 en 191 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3480 stroom (kWh) & 1720 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in Hijum

 1. Mijn maximale hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan doe je er goed aan om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Als het duidelijk is wat je verantwoord kan lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via websites als Funda, Pararius, Jaap.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Hijum Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding door het huis. Op het moment dat je een bezichtiging doet zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bieden op een woning

  Jouw bod zal afhangen van de marktwaarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze persoon gaat mee met de rondleiding door de woning en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan tekenen beide partijen een koopakte. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of de juiste dingen erin staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst passeert bij de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  De volgende stap is om de financiering van jouw volgende huis definitief te regelen. A.d.h.v. het bod, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaargeld dat je zelf meeneemt en directe verbouwkosten stelt de hypotheekadviseur vast wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Als laatste ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Woningtaxateurs en makelaardijen in Hijum

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze persoon heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Belangrijk: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie specialist is iemand die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een dergelijk taxatierapport is een vereiste bij de financiering van de aankoop van een woning, het oversluiten van een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In het overzicht hieronder bekijk je adressen van taxatie specialisten en makelaars in Hijum en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een professionele hypotheekadviseur in Hijum helpt je bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. De adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.600 – €3.250. In de volgende weergave bekijk je gegevens van financieel adviseurs in Hijum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hijum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Hijum

De afgelopen tijd (april 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in de regio. In onderstaande visuele weergave doorzoek je onlangs verkochte woningen in Hijum en in de buurt. Belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer info over Antikraak wonen.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Hijum kopen?

In de gemeente Leeuwarden zijn er 63.066 woningen. Hierbij spreken we van 40.388 (51,2%) koopwoningen en 22.678 (48,2%) huurwoningen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 114 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €168.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €262.188. De woningmarkt is krap. Dit betekent dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hijum. Woningen staan kort te koop en je dient vaak flink te overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Hijum?

Een huishouden in Leeuwarden verbruikt gemiddeld 1110 kuub aardgas en 2310 stroom (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (780 m3 gas voor verwarming en warm water en 1670 kWh elektra. Een woning die vrijstaand gebouwd is neemt flink meer energie af (1720 m3 gas en 3480 electriciteit (kWh)). Veel eigenaren van huizen te koop in Hijum passen duurzame verwarmingsbronnen als dubbel glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonneboiler, dakisolatie, zonnepanelen toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor type families wonen in Hijum?

Deze gemeente heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente wonen 124.084 inwoners die we kunnen onderverdelen in 63.338 gezinnen. Er wonen 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 huishoudens zonder kinderen en 16.908 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 1,93 mensen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen calculeer je de huidige marktprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of Facebook/instagram. Nu ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen inplannen. In de volgende stap starten biedingen en onderhandelingen. Zit er een fraai bod tussen? Dan volgen nog de koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Hijum?

In de omgeving kun je kiezen voor bouwkavels die al een woonbestemming hebben. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Hijum bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.leeuwarden.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Nibud, Milieucentraal voor postcodegebied 9054.

Plaats een reactie