Woning kopen Goutum

Snel een woning kopen in Goutum? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de nabije omgeving bestaan er verschillende voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. In aanvulling daarop kan je hier genieten van een bijzondere natuur, perfect voor een wandeling of fietstocht. De gemeente herbergt in totaal 63.066 huizen (51,2% koopwoning, 48,2% huur). De koopsom van een huis is recent fors gestegen en komt nu uit op €262.188. Op dit woningportaal ontdek je het actuele woningaanbod in Goutum, namen en adressen van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. In aanvulling daarop lees je alles over de meest populaire woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel kleinere huizen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €168.000, de gemiddelde transactieprijs is €262.188.
 • In de buurt vind je volop mogelijkheden zoals kinderopvang, sportclubs, restaurants, scholen, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsGoutum
Postcode9084
Netnummer058 (+3158)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Goutum mei 2024

Bijgaand tref je het actuele woningaanbod van mei 2024. Zoom verder in op woonoppervlakte, ligging, vraagprijs, woningtype, bouwjaar, aantal kamersen andere woningeigenschappen als woninglabel of aanwezigheid van een garage. Meer weten? Informeer dan bij de makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het nieuwste woningaanbod in Teerns, Hempens, Snakkerburen, Miedum of Lekkum.

woning-te-koop-goutum

Een appartement kopen in Goutum

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar, hebben een zeer goede bereikbaarheid, meestal gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en het onderhoud is zeer beperkt. Maar let op: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alles gelijkvloers en minder energiekosten.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 – 103 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 780 m3 gas en gem. 1670 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis te koop Goutum

Een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn ook waardevast. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 82 m2 & 114 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1120 kuub gas en 2390 kWh elektriciteit.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Goutum is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een grotere kavel, je hebt wat minder inkijk, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeshuis en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 88 m2 & 116 m2.
 • Schatting: er wordt 2510 kWh stroom & 1280 m3 gas ingekocht.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Goutum

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met slechts beperkte inkijk. Je kunt de bouwkosten delen wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Punten waar je op moet letten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 122 m2 en 151 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2790 kWh elektra en 1290 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je hebt veel woonruimte, een grote tuin en je bent lekker op jezelf: van de buren zul je niet veel vernemen. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 149 m2 en 202 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3480 stroom (kWh) en 1720 gas (m3)verstookt.

Uitleg: een woning kopen in Goutum

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het verstandig om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Als je inzicht hebt in wat je budget is kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Op de website van Funda, maar ook Pararius, Huispedia, Vbo.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Goutum Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Door een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de woningwaarde en wat je maximaal kunt lenen. In veel situaties is het een aanrader om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze persoon gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles correct staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van de koop af te handelen. D.m.v. woningwaarde, kosten koper, in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen zal de expert een advies uitbrengen aangaande welk hypotheekbedrag nodig is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In het laatste stadium die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Taxateurs en makelaars in Goutum

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een geschikte woning. Deze expert kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Tip: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Dit taxatierapport is verplicht voor het afsluiten van een lening, het oversluiten van een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. Hieronder vind je namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Goutum en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een deskundige hypotheekadviseur in Goutum geeft financieel advies en helpt bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.200 & €2.650. In het schema hier vind je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Goutum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Goutum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Goutum

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in de regio. In onderstaande visuele weergave bekijk je onlangs verkochte woningen in Goutum en in de buurt. Noemenswaardig: je ziet hier de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Bungalow.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Goutum kopen?

In de gemeente Leeuwarden vinden we circa 63.066 woningen. Het gaat om 40.388 (51,2%) koopwoningen en 22.678 (48,2%) huurhuizen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 114 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €168.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €262.188. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit zorgt ervoor dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Goutum. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Goutum?

Een woonobject in Leeuwarden verbruikt gemiddeld 1110 m3 aan gas en 2310 stroom (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (780 kuub gas en 1670 electriciteit (kWh). Een huis dat vrijstaand is is topverbruiker qua energie (1720 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3480 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Goutum passen duurzame producten zoals zonnepanelen, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonneboiler, dakisolatie, dubbel glas toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type gezinnen wonen in Goutum?

Deze omgeving kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente wonen 124.084 inwoners die we kunnen onderverdelen in 63.338 verschillende huishoudens. Het betreft 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 families zonder kinderen en 16.908 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 1,93 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste plaats denk je na over de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, Open Huizen dagen of Facebook/instagram. Tevens ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen inplannen. Nu krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan teken je de voorlopige koopovereenkomst en de overdrachtsakte bij de notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Goutum?

In deze regio kun je kiezen voor bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Goutum bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.leeuwarden.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Consumentenbond, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9084.

Plaats een reactie