Woning kopen Hempens

Ga je een woning kopen in Hempens? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Friesland. In en rondom deze plek vind je meerdere dagelijkse voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. In aanvulling daarop kan je hier genieten van een prachtig groen natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. In totaal zijn er in deze gemeente 63.066 woningen (51,2% koopwoning, 48,2% huur). De gemiddelde transactieprijs van een woning stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €262.188. Op deze informatieve website tonen wij het beschikbare woningaanbod in Hempens, adresgegevens van makelaardijen, taxateurs en financieel adviseurs. Daarnaast lees je meer informatie over verschillende woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit rijwoningen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €168.000, de gemiddelde transactieprijs is €262.188.
 • In de directe omgeving zijn diverse voorzieningen zoals natuurgebieden, sportclubs, kinderopvang, openbaar vervoer, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsHempens
Postcode9086
Netnummer058 (+3158)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Hempens juni 2024

In het schema hierna ontdek je het actuele woningaanbod van juni 2024. Kies op basis van perceeloppervlakte, ligging, bouwjaar, woonoppervlakte, woningtype, vraagprijsen relevante factoren als verwarming & parkeeropties. Extra info nodig? Bezoek dan de betreffende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Bekijk ook het nieuwste woningaanbod in Swichum, Wirdum, Teerns, Goutum en Snakkerburen.

woning-te-koop-hempens

Appartement kopen in Hempens

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, vaak gelegen op een centrale plek, in de regel gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en vallen vaak binnen een VvE constructie. Maar let op: het is allemaal wat kleiner, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een prettige ligging en geen tuinonderhoud.
 • Woonoppervlak tussen de 62 m2 – 91 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 780 m3 gas + 1670 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Hempens

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je zit dus aan beide kanten vast. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze zijn ook waardevast. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte (binnen en buiten) en vooral buiten minimale privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 90 m2 & 113 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1120 kuub gas & 2390 kWh aan elektriciteit.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Hempens is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt maar buren aan 1 kant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt vaak de auto goed parkeren. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 84 m2 – 126 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2510 kWh elektra + 1280 m3 gas verstookt.

2-onder-1-kap woningen Hempens

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Je geniet van maximale ruimte met voldoende beschutting. De bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Minpunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 129 m2 & 143 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2790 kWh elektra + 1290 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Je hebt veel woonruimte, een grote tuin en je bent lekker op jezelf: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 148 m2 & 196 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3480 stroom (kWh) en 1720 gas (m3)afgenomen.

In 5 stappen: een woning kopen in Hempens

 1. Bereken je max. hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het verstandig om te beginnen met een financiële check. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Als hij een goede calculatie heeft wat je kunt lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Pararius, Jaap.nl, Huispedia, Vbo.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Hempens Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide rondleiding. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Je bieding bepaal je op basis van de waarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Jij kunt ook informeren om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze huis-expert gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Wordt de woning aan jou gegund? De koopakte zal dan worden samengesteld. Neem goed door of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Je koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Nu is het zaak om de financiering van jouw volgende huis definitief te regelen. Op basis van het geaccepteerde bod, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), spaartegoeden en toekomstige verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Vervolgens die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Hempens

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een geschikte woning. Deze woningdeskundige weet waar een goed bod aan moet voldoen. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Advies: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een taxatierapport is nodig bij het kopen van een woning, een offerte voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de tabel hieronder tonen wij adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Hempens en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Hempens geeft je passend en persoonlijk advies bij het afsluiten van een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.950 & €3.100. In het schema hier bekijk je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Hempens.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hempens. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Hempens

De afgelopen tijd (juni 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze regio. In de lijst hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Hempens en direct omgeving. Belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Herenhuis.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost een woning in Hempens kopen?

In de gemeente Leeuwarden zijn er ruim 63.066 woningen. Er zijn 40.388 (51,2%) koopwoningen en 22.678 (48,2%) huurhuizen. De gem. woonoppervlakte is 114 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €168.000 en de gem. verkoopprijs is €262.188. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dat houdt in dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hempens. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Hempens?

Een woonobject in Leeuwarden gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1110 m3 gas en 2310 stroom (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (780 m3 per jaar aan gas en 1670 kWh electriciteit. Een vrijstaande villa is een grootverbruiker qua energie (1720 m3 aan gas en 3480 elektra (kWh)). Veel huizenbezitters van huizen te koop in Hempens passen duurzame investeringen zoals warmtepomp, dubbel glas, zonneboiler, zonnepanelen, dakisolatie, vloerisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Hempens?

Deze gemeente heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente wonen 124.084 inwoners die we kunnen onderverdelen in 63.338 gezinnen. Het gaat om 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 gezinnen zonder kinderen en 16.908 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 1,93 personen.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin bepaal je de vraagprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. De meest gangbare middelen zijn Funda, Open Huizen dagen of Facebook/instagram. Ook zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en leg je bezichtigen vast in de agenda. Als dat allemaal gelukt is kunnen huizenzoekers een bod doen. Een passend bod ontvangen? Dan leg je alles vast in het (voorlopige) koopcontract en de notariële leveringsakte. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Hempens?

In deze regio zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die al een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Hempens laten ontwerpen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.leeuwarden.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Rvo.nl, Nibud voor postcodegebied 9086.

Plaats een reactie