Woning kopen Swichum

Ga je een woning kopen in Swichum? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Friesland. In en rondom deze plek zijn er voldoende voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. In aanvulling daarop kan je hier genieten van een mooi en rustig natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente herbergt in totaal 63.066 huizen (51,2% koopwoning, 48,2% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde verkoopprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €262.188. Op deze website check je het recente woningaanbod in Swichum, namen en adressen van makelaardijen, taxateurs en hypotheekmakelaars. Ook bieden we informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Je vind hier zowel bovenwoningen en exclusieve chalets.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €168.000, de gemiddelde huizenprijs is €262.188.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals restaurants, sportclubs, kinderopvang, scholen, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsSwichum
Postcode9087
Netnummer058 (+3158)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Swichum maart 2024

In het schema hierna maak je kennis met alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Kies op basis van woningtype, aantal kamers, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, vraagprijs, bouwjaaren meer onderwerpen zoals energieneutraal of parkeeropties. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de betreffende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Bekijk ook huizen die te koop staan in Wirdum, Wytgaard, Hempens, Teerns of Goutum.

woning-te-koop-swichum

Een appartement kopen in Swichum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze zijn centraal gelegen, zijn gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en je hebt weinig onderhoud. Niet vergeten: je hebt minder ruimte, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alle faciliteiten om de hoek en minder energiekosten.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 & 103 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 780 m3 gas en +/- 1670 kWh stroom.

Rijtjeshuis Swichum

Een tussenwoning is een woningtype die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. De minpunten zijn: een kleine achtertuin en vooral buiten minimale privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 89 m2 & 108 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1120 kuub gas en +/- 2390 kWh elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een fraai hoekhuis in Swichum is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, er komt meer daglicht binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeswoning en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 96 m2 & 130 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2510 kWh stroom & 1280 m3 gas ingekocht.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Swichum

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De totale bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Aandachtspunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 124 m2 – 150 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2790 kWh elektra & 1290 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt enorm veel (woon)ruimte en je bent lekker op jezelf: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 – 199 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3480 elektriciteit (kWh) & 1720 gas (m3) gebruikt.

Samenvatting: een woning kopen in Swichum

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het een goed idee om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. In de situatie dat het duidelijk is wat je kunt lenen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via platforms zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Pararius kan je 24/7 woningen te koop in Swichum Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide rondleiding. Door een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bieding zal afhangen van de woningwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Eventueel kan je kiezen om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze deskundige loopt mee als je de woning gaat bekijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan wordt de koopakte opgesteld. Loop na of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De opgesteld koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  De volgende stap is om de financiering van het huis af te handelen. D.m.v. het biedbedrag, notariële kosten, kosten koper, belastingen, spaartegoeden en directe verbouwkosten stelt de hypotheekadviseur vast wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. In de laatste fase breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Taxateurs en makelaardijen in Swichum

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze deskundige onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Advies: een NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een specialist die de waarde van een woning bepaalt na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een taxatierapport is benodigd voor het verkrijgen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In het overzicht hieronder tonen wij contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Swichum en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een privé hypotheekadviseur in Swichum geeft advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. De bank of adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.700 en €2.750. In de lijst hierna verstrekken we contactgegevens van financieel adviseurs in Swichum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Swichum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Swichum

In maart 2024 zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze gemeente. In de tool hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Swichum en direct omgeving. Erg belangrijk: je ziet hier enkel de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Check ook meer details over Grachtenpand.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost gemiddeld een woning in Swichum kopen?

In de gemeente Leeuwarden zijn er 63.066 woonobjecten. We maken onderscheid tussen 40.388 (51,2%) koopwoningen en 22.678 (48,2%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een gebruiksoppervlakte van gemiddeld 114 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €168.000 en de gem. verkoopprijs is €262.188. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dat maakt dan dat je niet veel te kiezen hebt en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Swichum. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Swichum?

Een woning in Leeuwarden heeft een verbruik van gemiddeld 1110 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2310 stroom (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (780 m3 gas en 1670 electriciteit (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1720 m3 gas voor verwarming en warm water en 3480 elektra (kWh)). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Swichum passen duurzame verwarmingsbronnen als dubbel glas, vloerisolatie, zonnepanelen, dakisolatie, warmtepomp, zonneboiler toe om hun energierekening te verlagen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Swichum?

Deze woonplaats kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente zijn 124.084 inwoners die we kunnen onderverdelen in 63.338 verschillende huishoudens. Het gaat om 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 huishoudens zonder kinderen en 16.908 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 1,93 mensen.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Als eerste calculeer je de huidige marktprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. De meest gangbare middelen zijn Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media. Ook moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en ga je bezichtigingen inplannen. Nu gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Zit er een fraai bod tussen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de voorlopige koopovereenkomst en de overdrachtsakte bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Swichum?

In de omgeving kun je kiezen voor bouwkavels die een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Swichum bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.leeuwarden.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Consumentenbond, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9087.

Plaats een reactie