Woning kopen Húns

Wil je een woning kopen in Húns? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de nabije omgeving heb je diverse dagelijkse voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Ook ontdek je hier een groen park en natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In 2024 zijn er in de gemeente 63.066 huizen (51,2% koop, 48,2% huur). De prijs van een huis stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €262.188. Op dit huizenplatform tonen wij het woningaanbod in Húns, contactgegevens van makelaardijen, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Daarnaast lees je alles over de meest populaire woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van kleinere huizen en grotere huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €168.000, de gemiddelde verkoopprijs is €262.188.
 • In de buurt vind je volop opties zoals natuurgebieden, scholen, restaurants, kinderopvang, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsHúns
Postcode8832
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Húns maart 2024

In het schema hierna verstrekken we alle huizen die te koop staan in maart 2024. Kies op basis van woonoppervlakte, aantal kamers, perceeloppervlakte, vraagprijs, bouwjaar, woningtypeen additionele aspecten als isolatie & aanwezigheid van een bad. Meer weten? Informeer dan bij de verkopende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het actuele woningaanbod in Leons, Baard, Winsum, Lollum & Arum.

woning-te-koop-huns

Een appartement kopen in Húns

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn niet duur, ze zijn vaak gunstig gelegen, in de regel gelijkvloers, hebben lage stookkosten en de VvE doet het onderhoud. Negatieve aspecten zijn: het is een relatief kleine woning, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Centraal gelegen en lagere woonlasten.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 & 104 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 780 m3 gas en doorgaans 1670 kWh aan elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Húns

Een tussenwoning is een woningtype die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een kleine achtertuin en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Voordelig en comfortabel.
 • Vloeroppervlakte tussen de 85 m2 – 106 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1120 kuub gas en tevens 2390 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

De betekenis van een hoekhuis in Húns is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, er komt meer daglicht binnen en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Ze zijn vaak wat duurder dan tussenwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 82 m2 en 112 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2510 kWh elektriciteit & 1280 m3 gas ingekocht.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Húns

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Het is een heel ruim huis en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Nadelen zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 124 m2 & 149 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2790 kWh elektriciteit en 1290 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Het mooiste is: veel ruimte rondom de woning en je ervaart bijzonder veel privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 155 m2 en 200 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3480 stroom (kWh) & 1720 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Húns

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het een goed idee om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Vanaf het moment dat je inzicht hebt in wat je kunt lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huispedia, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl kan je razendsnel woningen te koop in Húns Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Tijdens een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bod zal afhangen van de WOZ-waarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Eventueel kan je kiezen om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze deskundige kijkt mee tijdens de bezichtiging en adviseert je over de bieding. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Loop na of alle gegevens juist staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van de koop af te ronden. Aan de hand van de overeengekomen prijs, kosten koper, eigen middelen en toekomstige verbouwingen berekent de adviseur wat de maximale lening is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaars en taxateurs in Húns

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Hij of zij weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxatie specialist is iemand die de marktwaarde van een huis inschat aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Dit taxatierapport is benodigd voor het aanvragen van een lening, het oversluiten van een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. Bijgaand vind je adressen van taxatie experts en makelaars in Húns en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een erkende hypotheekadviseur in Húns geeft je persoonlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De adviseur bekijkt jouw financiële situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.600 & €3.050. In de volgende weergave verstrekken we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Húns.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Húns. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Húns

De afgelopen periode (maart 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze omgeving. In de zoekmachine hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Húns en in de buurt. Let op: het gaat hierbij om de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Bekijk ook meer informatie over Moderne woning.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Húns kopen?

In deze gemeente Leeuwarden bestaan er circa 63.066 woonobjecten. We maken onderscheid tussen 40.388 (51,2%) koophuizen en 22.678 (48,2%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een gebruiksoppervlakte van gemiddeld 114 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €168.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €262.188. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit betekent dat het aanbod klein is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Húns. De doorlooptijd van een woning is kort en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Húns?

Een woonhuis in Leeuwarden gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1110 m3 gas en 2310 kWh stroom. Een studio of appartement verbruikt het minst (780 kuub aardgas en 1670 kWh electriciteit. Een woning die vrijstaand gebouwd is is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1720 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3480 kWh electriciteit). Veel huiseigenaren van huizen te koop in Húns passen duurzame verwarmingsbronnen als zonneboiler, dakisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, dubbel glas, spouwmuurisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Welk type gezinnen wonen in Húns?

Deze regio wordt omschreven als erg In de gemeente leven 124.084 mensen in 63.338 verschillende huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 gezinnen zonder kinderen en 16.908 huishoudens met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 1,93 bewoners.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Allereerst bereken je de actuele marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de Open Huizen dagen of Facebook/instagram. Daarbij moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en ga je bezichtigingen inplannen. Daarna kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan teken je het (voorlopige) koopcontract en de notariële overdrachtsakte. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Húns?

In deze buurt zijn er meestal wel bouwkavels die een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Húns realiseren. Informeer bij de gemeente (www.leeuwarden.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rvo.nl voor postcodegebied 8832.

Plaats een reactie