Woning kopen Leons

Ga je een woning kopen in Leons? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. Op korte afstand zijn er verschillende voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Daarbij ontdek je hier een park en natuurgebied, perfect voor een wandeling of fietstocht. Er zijn in deze gemeente in totaal 63.066 huizen (51,2% koopwoning, 48,2% huurwoning). De prijs van een woning is recent fors gestegen en komt nu uit op €262.188. Op dit huizenplatform check je het huidige woningaanbod in Leons, namen en adressen van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Bovendien lees je alles over de meest populaire woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Het aanbod is heel divers met benedenwoningen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €168.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €262.188.
 • In de regio vind je volop faciliteiten zoals restaurants, kinderopvang, openbaar vervoer, winkels, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsLeons
Postcode8833
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Leons maart 2024

Bijgaand blader je door alle huizen die te koop staan in maart 2024. Maak een selectie aan de hand van woningtype, bouwjaar, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, ligging, aantal kamersen andere woningeigenschappen als duurzaamheid en mogelijkheden voor parkeren. Je kunt direct contact zoeken met de makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook huizen die te koop staan in Baard, Easterlittens, Húns, Winsum of Lollum.

woning-te-koop-leons

Aanbod appartement kopen in Leons

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, vaak gelijkvloers, hebben lage stookkosten en je hebt weinig onderhoud. Minpunten zijn: de ruimte is beperkt, er is geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle faciliteiten om de hoek en lagere woonlasten.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 60 m2 & 105 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 780 m3 gas + 1670 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Leons

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus aan beide kanten vast. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Nadelen zijn: weinig ruimte rondom de woning en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 76 m2 – 115 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1120 kuub gas en doorgaans 2390 kWh aan stroom.

Aanbod hoekwoningen

De betekenis van een hoekhuis in Leons is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan tussenwoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 96 m2 – 111 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2510 kWh elektra & 1280 m3 gas gebruikt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Leons

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met voldoende beschutting. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 126 m2 – 144 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2790 kWh elektriciteit en 1290 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Er is veel ruimte rondom de woning en je hebt maximale privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 148 m2 & 201 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3480 elektra (kWh) + 1720 gas (m3) afgenomen.

In 5 stappen: een woning kopen in Leons

 1. Mijn maximale hypotheek

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan adviseren wij om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Zodra je inzicht hebt in wat je kunt lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Vbo.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Leons Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij het doorlopen van de woning kun je zelf de woning opnemen.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bod komt tot stand door de marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. In veel situaties is het een aanrader om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze expert loopt mee als je de woning gaat bekijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Wordt je bod geaccepteerd? De koopakte kan dan opgesteld worden. Kijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering te bevestigen. D.m.v. woningwaarde, kosten koper, spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen stelt de hypotheekadviseur vast hoeveel je moet lenen en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. In de laatste fase breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Taxateurs en makelaars in Leons

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze makelaar onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Zo’n taxatierapport is nodig bij het kopen van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de tabel hieronder bekijk je adressen van taxateurs en makelaars in Leons en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkende hypotheekadviseur in Leons helpt je van A tot Z bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Jouw adviseur bekijkt jouw financiële situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.800 en €2.850. In de lijst hierna verstrekken we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Leons.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Leons. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Leons

In maart 2024 zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze regio. In de lijst hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Leons en omgeving. Erg belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Bekijk ook meer info over Woonboerderij.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Wat kost nu een woning in Leons kopen?

In de buurt van de gemeente Leeuwarden bestaan er circa 63.066 woningen. Het gaat om 40.388 (51,2%) koopwoningen en 22.678 (48,2%) huurhuizen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 114 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €168.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €262.188. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Hierdoor kunnen we stellen dan de keuzes zeer beperkt zijn en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Leons. Woning zijn vaak snel verkocht en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Leons?

Een huishouden in Leeuwarden heeft een verbruik van gemiddeld 1110 m3 per jaar aan gas en 2310 electriciteit (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (780 kuub aardgas en 1670 stroom (kWh). Een vrijstaande villa neemt flink meer energie af (1720 m3 gas en 3480 kWh electriciteit). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Leons passen duurzame bronnen zoals dubbel glas, zonneboiler, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepomp, zonnepanelen toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor gezinnen wonen in Leons?

Deze gemeente heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente wonen 124.084 inwoners die we kunnen onderverdelen in 63.338 verschillende huishoudens. Er wonen 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 huishoudens zonder kinderen en 16.908 huishoudens met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 1,93 mensen.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste plaats calculeer je de huidige marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of social media en marktplaats. Tevens moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en ga je bezichtigingen plannen. Hierna starten biedingen en onderhandelingen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Leons?

In deze provincie zijn er meestal wel bouwkavels die een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Leons laten uittekenen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.leeuwarden.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 8833.

Plaats een reactie