Woning kopen Winsum

Ga je een woning kopen in Winsum? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. Op korte afstand heb je voldoende dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Ook kan je hier genieten van een heerlijk natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er in totaal 21.376 huizen (67,3% koopwoning, 32,5% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde transactieprijs van een woning is recent fors gestegen en komt nu uit op €247.730. Op dit huizenplatform blader je door het huidige woningaanbod in Winsum, adressen van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Bovendien lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Je vind hier zowel kleinere huizen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2023 ligt op €173.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €247.730.
 • In de regio zijn veel faciliteiten zoals kinderopvang, openbaar vervoer, scholen, restaurants, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWaadhoeke
PlaatsWinsum
Postcode8831
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)46.090
Aantal huishoudens20.299
Aantal huishoudens met kinderen6.817
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen21.376
Aantal koopwoningen19.180
Aantal huurwoningen2.196
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€173.000
Gemiddelde verkoopprijs€247.730
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2720 kWh

Woningaanbod Winsum december 2023

In het schema hierna ontdek je het actuele woningaanbod van december 2023. Zoek specifiek o.b.v. woningtype, ligging, bouwjaar, perceeloppervlakte, aantal kamers, woonoppervlakteen meer onderwerpen zoals isolatie en aanwezigheid van een garage. Je kunt direct contact zoeken met de verkoopmakelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook woningen die te koop staan in Húns, Leons, Lollum, Arum & Kimswerd.

woning-te-koop-winsum

Eigen appartement kopen in Winsum

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn centraal gelegen, in de basis gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en zijn ook nog eens onderhoudsarm Aandachtspunten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, je moet de tuin vaak delen en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en geen tuinonderhoud.
 • Woonoppervlak tussen de 70 m2 en 93 m2.
 • Het energiegebruik is circa 780 m3 gas en tevens 1760 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis Winsum

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn ook waardevast. Belangrijke aandachtspunten zijn: vaak een klein tuintje en je hebt wat minder privacy.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 75 m2 – 113 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1180 kuub gas en 2330 kWh aan elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Winsum is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt iets meer beschutting, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt vaak de auto goed parkeren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 82 m2 en 119 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2400 kWh stroom & 1280 m3 gas ingekocht.

2-onder-1-kap woningen Winsum

De definitie van een twee onder een kap is: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Aandachtspunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 121 m2 & 154 m2.
 • Verwachting: er wordt 2520 kWh stroom + 1260 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt enorm veel (woon)ruimte en je bent lekker op jezelf: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 150 m2 & 197 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3400 stroom (kWh) & 1720 gas (m3) verbruikt

In 5 stappen: een woning kopen in Winsum

 1. Mijn maximale hypotheek

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan doe je er goed aan om eerst je maximale hypotheek te weten. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. In de situatie dat het duidelijk is wat je verantwoord kan lenen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Vbo.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Pararius kan je woningen te koop in Winsum Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Bel de makelaar dan direct voor het bezichtigen van het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Maximale bod berekenen

  Jouw bod komt tot stand door de marktwaarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. In veel situaties is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Hij of zij zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles klopt en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Nu is het tijd om de financiering van de woning te bevestigen. Op basis van het geaccepteerde bod, kosten koper (k.k.), eigen geld en directe verbouwkosten stelt de hypotheekadviseur vast welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek daarbij past. In het laatste stadium die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Taxateurs en makelaardijen in Winsum

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een passend koophuis. Deze deskundige onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een deskundige die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van vaste criteria. Een dergelijk taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de tabel hieronder kan je aan de slag met contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Winsum en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een deskundige hypotheekadviseur in Winsum geeft advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.800 en €2.850. In onderstaande lijst tref je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Winsum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Winsum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Winsum

De afgelopen tijd (december 2023) zijn er weer veel woningen verkocht in deze streek. In het overzicht hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Winsum en direct omgeving. Let op: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Lees ook verder over Grachtenpand.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Winsum kopen?

In deze gemeente Waadhoeke vinden we circa 21.376 huizen. Er zijn 19.180 (67,3%) koophuizen en 2.196 (32,5%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 149 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €173.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €247.730. De woningmarkt is krap. Dat wil zeggen dat dat je niet veel te kiezen hebt en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Winsum. Je moet er heel snel bij zijn en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Winsum?

Een woonobject in Waadhoeke gebruikt gemiddeld 1370 m3 aan gas en 2720 kWh stroom. Een studio of appartement verbruikt het minst (780 m3 gas en 1760 kWh electriciteit. Een vrijstaande villa gebruikt vaak het meeste energie (1720 kuub gas en 3400 elektra (kWh)). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Winsum passen duurzame oplossingen als vloerisolatie, dubbel glas, warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, dakisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Winsum?

Deze gemeente kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente wonen 46.090 personen in 20.299 verschillende huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 6.793 eenpersoonshuishoudens, 6.689 huishoudens zonder kinderen en 6.817 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,23 mensen.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin denk je na over de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of Facebook/instagram. Daarna moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Nu kunnen huizenzoekers een bod doen. een mooi bod ontvangen? Dan teken je de koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Winsum?

In deze buurt vind je diverse bouwkavels met woonbestemming. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Winsum zetten. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.waadhoeke.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Nibud, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8830, 8831, 9950.

Plaats een reactie