Woning kopen Lollum

Wil je een woning kopen in Lollum? Het is een erg populaire plek in de provincie Friesland. In deze levendige buurt heb je toegang tot meerdere dagelijkse voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Verder is er vlakbij een heerlijk natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente staan er 42.501 huizen (65,1% koop, 34,5% huurwoning). De gemiddelde woningprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €297.003. Op Woningassistent.nl ontdek je het nieuwe woningaanbod in Lollum, adressen van kantoren als NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Tevens vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. starterswoningen en grotere woningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €210.000, de gemiddelde woningprijs is €297.003.
 • Veel voorzieningen zoals faciliteiten zoals winkels, scholen, kinderopvang, sportclubs, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsLollum
Postcode8823
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Lollum april 2024

In deze lijst bekijk je alle huizen die te koop staan in april 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op bouwjaar, woonoppervlakte, aantal kamers, ligging, woningtype, perceeloppervlakteen andere eigenschappen zoals verwarming of aanwezigheid van een garage. Meer weten? Informeer dan bij de verkopende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook huizen te koop in Winsum, Húns, Arum, Kimswerd en Skingen.

woning-te-koop-lollum

Eigen appartement kopen in Lollum

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, vaak gelegen op een centrale plek, in de basis gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en vergen ook niet al te veel onderhoud. Aandachtspunten zijn: de ruimte is beperkt, er is geen eigen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alle faciliteiten om de hoek en zeer levensloopbestendig.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 60 m2 – 94 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 830 m3 gas en gem. 1800 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Lollum

De betekenis van een tussenwoning is een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je zit dus aan beide kanten vast. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Let wel op de volgende punten: een kleine achtertuin en je hebt minder lichtinval.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 73 m2 en 118 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1160 kuub gas en 2350 kWh aan elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Lollum is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 82 m2 & 122 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2480 kWh stroom & 1300 m3 gas gebruikt.

2-onder-1-kap woningen Lollum

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Je geniet van maximale ruimte met slechts beperkte inkijk. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. De kritieke factoren zijn: dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 120 m2 en 143 m2.
 • Verwachting: er wordt 2690 kWh stroom & 1300 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt ontzettend veel woonruimte en je geniet een grote mate van privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 146 m2 & 200 m2.
 • Verwachting: er wordt 3460 stroom (kWh) + 1740 gas (m3)afgenomen.

Uitleg: een woning kopen in Lollum

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Als hij berekend heeft wat je verantwoord kan lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Huispedia, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl kan je woningen te koop in Lollum Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide rondleiding. Bij de bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Wat je wilt bieden zal afhangen van de marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Eventueel kan je kiezen om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze makelaar zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Bekijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden staan. De koopovereenkomst passeert bij de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering te bevestigen. Aan de hand van het geaccepteerde bod, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen wordt voor jou berekend wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Helemaal aan het einde ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Woningtaxateurs en makelaars in Lollum

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden van een geschikte woning. Hij of zij onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een specialist die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een taxatierapport heb je nodig bij het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de bijgaande tabel vind je namen en adressen van taxateurs en makelaars in Lollum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkend hypotheekadviseur in Lollum geeft financieel advies en helpt bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Deze expert loopt jouw financiële situatie door en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.900 – €3.100. In de volgende weergave check je namen en adressen van financieel adviseurs in Lollum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Lollum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Lollum

De afgelopen periode (april 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze regio. In het overzicht hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Lollum en omliggende plekken. Belangrijk: je ziet hier de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Lees op deze website ook alles over Herenhuis.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Wat kost gemiddeld een woning in Lollum kopen?

In de gemeente Súdwest-Fryslân registreren wij 42.501 woonobjecten. We maken onderscheid tussen 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 149 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €297.003. De woningmarkt is vrij overspannen. Dat wil zeggen dat de keuzes zeer beperkt zijn en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Lollum. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Lollum?

Een huis in Súdwest-Fryslân heeft een verbruik van gemiddeld 1300 m3 aan gas en 2630 elektra (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (830 kuub gas en 1800 kWh electriciteit. Een vrijstaand huis heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1740 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3460 stroom (kWh)). Een groeiend aantal bezitters van huizen te koop in Lollum passen duurzame producten zoals zonnepanelen, dubbel glas, zonneboiler, vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor huishoudens wonen in Lollum?

Dit buurtschap is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente zijn 89.987 personen die we kunnen onderverdelen in 39.929 verschillende huishoudens. Het gaat om 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 huishoudens zonder kinderen en 13.257 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,21 bewoners.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste denk je na over de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of via online marktplaatsen en sociale media. Daarbij moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en maak je afspraken voor een rondleiding. Als dat allemaal gelukt is kunnen huizenzoekers een bod doen. Een passend bod ontvangen? Dan leg je alles vast in de (voorlopige) koopakte en de akte van levering bij de notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Lollum?

In deze regio zijn er verschillende bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Lollum zetten. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8823.

Plaats een reactie