Woning kopen Oentsjerk

Wil je een woning kopen in Oentsjerk? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. In de buurt bestaan er voldoende dagelijkse voorzieningen als winkels en scholen. Verder ontdek je hier een bijzondere natuur waar je echt tot rust kan komen. In de gemeente zijn er 14.093 huizen (71,9% koop, 28% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde prijs van een woning is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €295.332. Op dit huizenplatform ontdek je het nieuwe woningaanbod in Oentsjerk, adressen van makelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Tevens bieden we informatie over verschillende woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van bovenwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €213.000, de gemiddelde prijs van een woning is €295.332.
 • In de regio zijn veel voorzieningen zoals kinderopvang, openbaar vervoer, sportclubs, winkels, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteTytsjerksteradiel
PlaatsOentsjerk
Postcode9062
Netnummer058 (+3158)
Inwoners (gemeente)32.052
Aantal huishoudens13.639
Aantal huishoudens met kinderen4.767
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen14.093
Aantal koopwoningen12.473
Aantal huurwoningen1.620
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€213.000
Gemiddelde verkoopprijs€295.332
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2740 kWh

Woningaanbod Oentsjerk maart 2024

In deze lijst ontdek je alle huizen die te koop staan in maart 2024. Zoom verder in op woningtype, perceeloppervlakte, ligging, aantal kamers, woonoppervlakte, bouwjaaren meer onderwerpen zoals energieprestaties & aanwezigheid van een garage. Meer weten? Informeer dan bij de verkopende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je woningen die te koop staan in Mûnein, Aldtsjerk, Gytsjerk, Jelsum of Koarnjum.

woning-te-koop-oentsjerk

Eigen appartement kopen in Oentsjerk

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, zijn doorgaans gelijkvloers hebben lage stookkosten en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Aandachtspunten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle voorzieningen dichtbij en een gunstige aanschafprijs.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 & 103 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 810 m3 gas en gem. 1770 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Oentsjerk

Met een tussenwoning bedoelen we een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn ook waardevast. Belangrijke aandachtspunten zijn: geen garage en je hebt wat minder privacy.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 79 m2 en 123 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1210 kuub gas en doorgaans 2210 kWh elektriciteitsverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Oentsjerk is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt meer privacy, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je hebt meer opties voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een tussenwoning en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 99 m2 – 131 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2290 kWh elektra + 1300 m3 gas ingekocht.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Oentsjerk

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Het is een heel ruim huis met slechts beperkte inkijk. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor de kosten relatief beperkt blijven. De kritieke factoren zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 120 m2 – 153 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2800 kWh elektra + 1320 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Er is een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je geniet een grote mate van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Let op: Goedkoop is het niet. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 153 m2 – 195 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3360 elektra (kWh) & 1760 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in Oentsjerk

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. In de situatie dat hij een goede calculatie heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Woningen bezichtigen

  Via concepten als Funda, en ook Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Pararius kan je vrijwel alle woningen te koop in Oentsjerk Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor het bezichtigen van het huis. Tijdens een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden zal afhangen van de woningwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Jij kunt ook informeren om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze expert loopt mee als je de woning gaat bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan wordt de koopakte opgesteld. Loop na of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden staan. De opgesteld koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis af te handelen. Gebaseerd op het biedbedrag, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaartegoeden en directe verbouwkosten ontvang je een advies over hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek geschikt is. Helemaal aan het einde maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Taxateurs en makelaardijen in Oentsjerk

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden van een geschikte woning. Deze specialist onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en komt op voor jouw belangen als verkoper. Advies: een NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die de waarde van een woning bepaalt op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een actueel taxatierapport heb je nodig bij het verkrijgen van een lening, een offerte voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. Hieronder tonen wij adressen van taxateurs en makelaars in Oentsjerk en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een deskundige hypotheekadviseur in Oentsjerk geeft je persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. De financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.450 en €2.850. In de lijst hierna check je contactgegevens van financieel adviseurs in Oentsjerk.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oentsjerk. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Oentsjerk

In maart 2024 zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze streek. In onderstaande visuele weergave bekijk je onlangs verkochte woningen in Oentsjerk en daarbuiten. Belangrijk: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Check ook meer details over Rijtjeshuis.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Wat kost een woning in Oentsjerk kopen?

In de buurt van de gemeente Tytsjerksteradiel vind je ongeveer 14.093 woonobjecten. We maken onderscheid tussen 12.473 (71,9%) koophuizen en 1.620 (28%) huurwoningen. Het vloeroppervlakte is gemiddeld 144 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €213.000 en de gem. verkoopprijs is €295.332. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit zorgt ervoor dat dat je niet veel te kiezen hebt en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Oentsjerk. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat is het energieverbruik van woningen in Oentsjerk?

Een huis in Tytsjerksteradiel verbruikt qua energie gem. zo’n 1420 kuub gas p/jaar en 2740 kWh stroom. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (810 m3 per jaar aan gas en 1770 stroom (kWh). Een vrijstaande villa gebruikt vaak het meeste energie (1760 m3 aan gas en 3360 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal bezitters van huizen te koop in Oentsjerk passen duurzame oplossingen als warmtepomp, zonneboiler, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonnepanelen toe om te besparen op energiekosten.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Oentsjerk?

Dit gebied kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente leven 32.052 personen in 13.639 huishoudens. Dit zijn 4.227 eenpersoonshuishoudens, 4.645 families zonder kinderen en 4.767 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,29 mensen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste calculeer je de huidige marktprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Populaire kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Tevens style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en ga je bezichtigingen inplannen. Daarna gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je afspraken vast in het voorlopige koopcontract en de akte van levering bij de notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Oentsjerk?

In deze provincie zijn er verschillende bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Oentsjerk laten ontwerpen. Doe navraag bij de gemeente (www.tytsjerksteradiel.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 9062.

Plaats een reactie