Woning kopen Bitgum

Alles weten over woning kopen in Bitgum? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Friesland. In deze levendige buurt bestaan er uiteenlopende faciliteiten zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Verder is er vlakbij een schitterende natuur voor wandelingen en fietstochten. De gemeente heeft 21.376 huizen (67,3% koophuis, 32,5% huur). De gemiddelde verkoopprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €247.730. Op dit woningplatform check je het actuele woningaanbod in Bitgum, namen en adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Bovendien vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van rijwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €173.000, de gemiddelde transactieprijs is €247.730.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals natuurgebieden, sportclubs, openbaar vervoer, restaurants, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWaadhoeke
PlaatsBitgum
Postcode9044
Netnummer058 (+3158)
Inwoners (gemeente)46.090
Aantal huishoudens20.299
Aantal huishoudens met kinderen6.817
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen21.376
Aantal koopwoningen19.180
Aantal huurwoningen2.196
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€173.000
Gemiddelde verkoopprijs€247.730
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2720 kWh

Woningaanbod Bitgum april 2024

Bijgaand bieden we het huidige beschikbare woningaanbod van april 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op woningtype, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, aantal kamers, vraagprijs, bouwjaaren meer onderwerpen zoals woninglabel & aanwezigheid van een garage. Extra info nodig? Bezoek dan de verkoopmakelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je huizen die te koop staan in Bitgummole, Minnertsga, Wier, Berltsum of Ingelum.

woning-te-koop-bitgum

Een appartement kopen in Bitgum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, in de regel gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en vergen ook niet al te veel onderhoud. Negatieve aspecten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alle faciliteiten om de hoek en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 – 100 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 780 m3 gas en tevens 1760 kWh aan stroom.

Aanbod rijtjeshuis Bitgum

De betekenis van een tussenwoning is een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en je kan ze zonder al te veel risico kopen. De minpunten zijn: geen garage en je hebt minder lichtinval.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 75 m2 en 123 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1180 kuub gas en doorgaans 2330 kWh aan elektriciteit.

Hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Bitgum is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je geniet van meer privacy, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeswoning en hebben iets hogere stookkosten.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 85 m2 – 115 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2400 kWh elektriciteit + 1280 m3 gas gebruikt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Bitgum

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte en veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 132 m2 – 151 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2520 kWh elektriciteit en 1260 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Het mooiste is: erg veel ruimte in en om de woning en je bent lekker op jezelf: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 143 m2 & 196 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3400 elektra (kWh) en 1720 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Bitgum

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan adviseren wij om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Vanaf het moment dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw bestedingsruimte is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Op de website van Funda, maar ook Huislijn.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huispedia kan je vrijwel alle woningen te koop in Bitgum Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Maak dan direct een afspraak voor het bezichtigen van het huis. Door een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bod komt tot stand door de waarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze huis-expert gaat samen met jou het huis bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? De koopakte kan dan opgesteld worden. Check altijd of alles correct staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering af te ronden. A.d.h.v. de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en noodzakelijke verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek daarbij past. Vervolgens onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Bitgum

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze professional zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon beschikt over de juiste kennis en opleiding. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft aan de hand van verschillende thema’s. Een taxatierapport heb je nodig bij het verkrijgen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Bitgum en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een erkend hypotheekadviseur in Bitgum geeft je passend en persoonlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Deze expert kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.350 en €2.650. In het schema hier bekijk je namen en adressen van financieel adviseurs in Bitgum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Bitgum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Bitgum

In april 2024 zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Bitgum en net daarbuiten. Let op: je ziet hier enkel de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Klik ook direct door naar de pagina over Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Alles wat je moet weten over een woning kopen

Hoe duur is een woning in Bitgum kopen?

In de gemeente Waadhoeke zijn er ruim 21.376 woningen. We maken onderscheid tussen 19.180 (67,3%) koopwoningen en 2.196 (32,5%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. woonoppervlak van 149 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €173.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €247.730. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit houdt in dat er niet veel aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Bitgum. Woningen staan kort te koop en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Bitgum?

Een huis in Waadhoeke gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1370 kuub gas p/jaar en 2720 kWh elektra. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (780 m3 per jaar aan gas en 1760 kWh elektra. Een vrijstaande woning gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1720 m3 per jaar aan gas en 3400 kWh electriciteit). Veel bezitters van huizen te koop in Bitgum passen duurzame oplossingen als zonnepanelen, dakisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, zonneboiler, dubbel glas toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Welk type gezinnen wonen in Bitgum?

Deze regio is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente wonen 46.090 personen in 20.299 verschillende gezinnen. Dit zijn 6.793 eenpersoonshuishoudens, 6.689 gezinnen zonder kinderen en 6.817 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,23 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Allereerst calculeer je de huidige marktprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Populaire kanalen zijn Funda, Open Huizen dagen of Facebook/instagram. Daarbij moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en ga je bezichtigingen plannen. Hierna starten biedingen en onderhandelingen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan leg je afspraken vast in de voorlopige koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Bitgum?

In en rondom deze gemeente zijn diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Bitgum bouwen of laten bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.waadhoeke.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Nibud, Eigenhuis.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 9044.

Plaats een reactie