Woning kopen Weidum

Jouw ideale woning kopen in Weidum? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. Op korte afstand vind je voldoende dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Tevens kan je hier genieten van een mooi en rustig natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. Er zijn in deze gemeente in totaal 63.066 woningen (51,2% koop, 48,2% huurhuizen). De gemiddelde prijs van een huis stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €262.188. Op deze pagina ontdek je het woningaanbod in Weidum, gegevens van makelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Verder lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Je vind hier onder andere bovenwoningen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €168.000, de gemiddelde woningprijs is €262.188.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals sportclubs, scholen, restaurants, openbaar vervoer, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsWeidum
Postcode9024
Netnummer058 (+3158)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Weidum februari 2024

Onderstaand krijg je inzicht in de beschikbare koopwoningen in februari 2024. Zoom verder in op woonoppervlakte, perceeloppervlakte, woningtype, bouwjaar, vraagprijs, aantal kamersen meer onderwerpen zoals duurzaamheid en parkeeropties. Extra info nodig? Bezoek dan de makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook huizen te koop in Bears, Jellum, Jorwert, Mantgum en Easterwierrum.

woning-te-koop-weidum

Appartement kopen in Weidum

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn betaalbaar, zijn uitstekend bereikbaar, bijna altijd gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en vallen vaak binnen een VvE constructie. Wat wel geldt: de woonoppervlakte is beperkt, vaak is er een gedeelde tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Alle voorzieningen dichtbij en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 100 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 780 m3 gas & 1670 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Weidum

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn ook waardevast. Nadelen zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 76 m2 en 124 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1120 kuub gas en daarbij 2390 kWh stroom.

Aanbod hoekwoningen

De betekenis van een hoekhuis in Weidum is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je geniet van meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeswoning en hebben iets hogere stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 95 m2 & 128 m2.
 • Schatting: er wordt 2510 kWh elektra + 1280 m3 gas gebruikt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Weidum

Een twee onder een kap houdt in 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De totale bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Negatieve aspecten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 120 m2 en 151 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2790 kWh elektriciteit + 1290 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je geniet een grote mate van privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 155 m2 – 203 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3480 elektra (kWh) en 1720 gas (m3) afgenomen.

In 5 stappen: een woning kopen in Weidum

 1. Bereken je max. hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan doe je er goed aan om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Als hij een goede calculatie heeft wat je kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via websites als Funda, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Pararius, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl kan je woningen te koop in Weidum Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Door te kiezen voor een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Bieden op een woning

  Wat jij wil bieden komt tot stand door de marktwaarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Eventueel kan je kiezen om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze professional zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? De koopakte kan dan opgesteld worden. Check altijd of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De gezamenlijke koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Nu is het tijd om de financiering van het huis af te handelen. D.m.v. koopsom, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen berekent de adviseur wat de maximale lening is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Helemaal aan het einde teken je de akte van levering bij de notaris. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaars en woningtaxateurs in Weidum

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het aankopen van een woning. Deze expert heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en helpt je bij het verkoopproces. Belangrijk: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die de marktwaarde van een object berekend op basis van vaste criteria. Dit taxatierapport is benodigd voor het aanvragen van een lening, het oversluiten van een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de tabel hieronder bekijk je gegevens van taxatie specialisten en makelaars in Weidum en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een privé hypotheekadviseur in Weidum geeft advies bij het afsluiten van een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.850 en €2.700. In de volgende weergave bekijk je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Weidum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Weidum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Weidum

Recent (februari 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze buurt. In onderstaande visuele weergave bekijk je onlangs verkochte woningen in Weidum en net daarbuiten. Goed om te weten: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Mogelijk ook interessant: Overdrachtsbelasting.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Hoe duur is een woning in Weidum kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Leeuwarden zijn er ruim 63.066 huizen. We maken onderscheid tussen 40.388 (51,2%) koopwoningen en 22.678 (48,2%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 114 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €168.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €262.188. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit zorgt ervoor dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Weidum. Je moet er heel snel bij zijn en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Weidum?

Een woning in Leeuwarden gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1110 kuub aardgas en 2310 kWh stroom. Een flat of appartement is relatief zuinig (780 m3 gas voor verwarming en warm water en 1670 elektra (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is neemt flink meer energie af (1720 kuub aardgas en 3480 kWh elektra). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Weidum passen duurzame artikelen zoals dubbel glas, spouwmuurisolatie, warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, vloerisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Weidum?

Deze gemeente kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente zijn 124.084 personen in 63.338 huishoudens. Dit zijn 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 huishoudens zonder kinderen en 16.908 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 1,93 mensen.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste plaats denk je na over de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media en marktplaats. Nu moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en leg je bezichtigen vast in de agenda. Nu gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan volgen nog het (voorlopige) koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Weidum?

In de omgeving kun je kiezen voor bouwkavels die een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Weidum laten ontwerpen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.leeuwarden.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 9024.

Plaats een reactie