Woning kopen Elp

Plannen om een woning te kopen in Elp? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Drenthe. In de buurt vind je meerdere faciliteiten als winkels, scholen en openbaar vervoer. Tevens kan je hier genieten van een groen park en natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. De gemeente heeft 14.413 woningen (69,5% koophuis, 30,4% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde transactieprijs van een woning neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €349.627. Op deze website check je het nieuwe woningaanbod in Elp, adressen van kantoren als NVM-makelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. In aanvulling daarop vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een heerlijke plek in Drenthe.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. benedenwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €225.000, de gemiddelde woningprijs is €349.627.
 • In de directe omgeving zijn diverse mogelijkheden zoals natuurgebieden, winkels, openbaar vervoer, sportclubs, kinderopvang.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteMidden-Drenthe
PlaatsElp
Postcode9442
Netnummer0593 (+31593)
Inwoners (gemeente)33.185
Aantal huishoudens14.485
Aantal huishoudens met kinderen4.849
Gemiddelde huishoudensgrootte2,26
Aantal woningen14.413
Aantal koopwoningen12.755
Aantal huurwoningen1.658
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€225.000
Gemiddelde verkoopprijs€349.627
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2970 kWh

Woningaanbod Elp maart 2024

In het overzicht hieronder vind je alle huizen die te koop staan in maart 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op ligging, perceeloppervlakte, bouwjaar, woningtype, woonoppervlakte, aantal kamersen meer onderwerpen zoals energielabel of parkeeropties. Meer weten? Informeer dan bij de verkopende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het actuele woningaanbod in Schoonloo, Grolloo, Orvelte, Witteveen en Garminge.

woning-te-koop-elp

Eigen appartement kopen in Elp

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, ze zijn centraal gelegen, bijna altijd gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en het onderhoud is zeer beperkt. Belangrijke nadelen: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, er is geen eigen tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Gunstige ligging en een goede investering voor de lange termijn.
 • Woonoppervlak tussen de 60 m2 & 92 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas en doorgaans 1910 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis te koop Elp

Een tussenwoning is een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een kleine achtertuin en je hebt minder lichtinval.

 • Waardevaste investering.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 86 m2 & 123 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1210 kuub gas en 2270 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een specifiek hoekhuis in Elp is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, er komt meer daglicht binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeshuis en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 82 m2 & 129 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2380 kWh elektra & 1370 m3 gas verbruikt

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Elp

Een twee onder een kap betekent 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Negatieve aspecten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 132 m2 & 144 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2870 kWh elektriciteit en 1360 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Het mooiste is: veel ruimte rondom de woning en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vaak zijn het wel dure huizen. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 151 m2 & 190 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3710 stroom (kWh) + 1880 gas (m3)afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Elp

 1. Wat kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan doe je er goed aan om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Op het moment dat het duidelijk is wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huispedia, Jaap.nl, Vbo.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Elp zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Door te kiezen voor een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden komt tot stand door de te verwachten marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het kan handig zijn een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze professional zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Controleer zorgvuldig of alles juist vermeld is en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen definitief te regelen. Aan de hand van woningwaarde, kosten koper, eigen middelen en een bouwdepot voor verbouwing wordt vastgesteld hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Nu ben je bijna klaar. Als laatste die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Taxateurs en makelaars in Elp

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Deze huis-expert onderhandelt over de koopprijs. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Dit taxatierapport is benodigd voor het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In het overzicht hieronder tref je gegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Elp en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een erkende hypotheekadviseur in Elp geeft je passend en persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.700 & €3.250. In de opsomming hierna bieden we contactgegevens van financieel adviseurs in Elp.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Elp. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Elp

Afgelopen maand (maart 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze regio. In onderstaande visuele weergave kun je zoeken door alle verkochte woningen in Elp en omgeving. Belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer info over Buitenland.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Wat kost een woning in Elp kopen?

In de gemeente Midden-Drenthe vind je ongeveer 14.413 huizen. Het gaat daarbij om 12.755 (69,5%) koophuizen en 1.658 (30,4%) huurwoningen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 144 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €225.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €349.627. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit zorgt ervoor dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Elp. De doorlooptijd van een woning is kort en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Elp?

Een woonobject in Midden-Drenthe kent een gem. verbruik van 1490 kuub aardgas en 2970 stroom (kWh). Een appartement is het meest zuinig (830 kuub gas en 1910 elektra (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is neemt flink meer energie af (1880 kuub aardgas en 3710 stroom (kWh)). Een steeds groter deel huiseigenaren van huizen te koop in Elp passen duurzame bronnen zoals dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, zonneboiler, spouwmuurisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor gezinnen wonen in Elp?

Deze buurt heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente verblijven 33.185 mensen die we kunnen onderverdelen in 14.485 verschillende huishoudens. Het betreft 4.384 eenpersoonshuishoudens, 5.252 gezinnen zonder kinderen en 4.849 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,26 personen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Aan het begin bereken je de actuele marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de NVM Open Huizen Dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Daarbij zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. In de volgende stap komen de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan resteert alleen nog de koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Elp?

In deze buurt vind je diverse bouwkavels met een woonbestemming. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Elp plaatsen. Neem contact op met de gemeente (www.middendrenthe.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 9442.

Plaats een reactie