Woning kopen Orvelte

Snel een woning kopen in Orvelte? Het is een geweldige plek in de provincie Drenthe. Op korte afstand zijn er verschillende dagelijkse voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. In aanvulling daarop tref je hier een groen park en natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. In de gemeente zijn er in totaal 14.413 huizen (69,5% koop, 30,4% huur). De koopsom van een huis stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €349.627. Op dit woningportaal check je het huidige woningaanbod in Orvelte, namen en adressen van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Tevens tonen wij extra informatie over huizentypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Drenthe.
 • Je vindt hier een goede mix van starterswoningen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €225.000, de doorsnee verkoopprijs is €349.627.
 • In de regio zijn veel opties zoals winkels, sportclubs, kinderopvang, scholen, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteMidden-Drenthe
PlaatsOrvelte
Postcode9441
Netnummer0593 (+31593)
Inwoners (gemeente)33.185
Aantal huishoudens14.485
Aantal huishoudens met kinderen4.849
Gemiddelde huishoudensgrootte2,26
Aantal woningen14.413
Aantal koopwoningen12.755
Aantal huurwoningen1.658
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€225.000
Gemiddelde verkoopprijs€349.627
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2970 kWh

Woningaanbod Orvelte april 2024

In het schema hierna verstrekken we alle huizen die deze maand (april 2024) te koop staan. Je kunt eenvoudig zoeken op vraagprijs, ligging, aantal kamers, perceeloppervlakte, bouwjaar, woningtypeen meer onderwerpen zoals energielabel en rolstoelvriendelijk. Interesse? Mail of bel de betreffende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook huizen die te koop staan in Elp, Schoonloo, Witteveen, Garminge & Balinge.

woning-te-koop-orvelte

Appartement kopen in Orvelte

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, kennen goede bereikbaarheid, vaak gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en zijn ook nog eens onderhoudsarm Belangrijke nadelen: de woonoppervlakte is beperkt, een tuin ontbreekt vaak en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alle faciliteiten om de hoek en erg waardevast.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 en 94 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas & 1910 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Orvelte

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een typische starterswoning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 74 m2 en 113 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1210 kuub gas en gem. 2270 kWh stroom.

Hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Orvelte is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je geniet van meer privacy, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeshuizen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 92 m2 & 111 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2380 kWh stroom + 1370 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Orvelte

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De totale bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Aandachtspunten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 124 m2 & 143 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2870 kWh stroom & 1360 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je geniet van veel woonruimte, een grote tuin en je bent lekker op jezelf: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 145 m2 & 199 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3710 elektriciteit (kWh) + 1880 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in Orvelte

 1. Mijn maximale hypotheek

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het het beste om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Eens je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Op de website van Funda, maar ook Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Pararius, Huispedia, Huislijn.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Orvelte Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Maak dan direct een afspraak voor een rondleiding door het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bieding zal afhangen van de te verwachten marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het kan handig zijn een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze persoon zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan wordt de koopakte opgesteld. Neem goed door of alle gegevens juist staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen te bevestigen. Op basis van het biedbedrag, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen middelen en eventuele verbouwplannen stelt de hypotheekadviseur vast welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek geschikt is. Als laatste moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Orvelte

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze professional kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en komt op voor jouw belangen als verkoper. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze beschikt over de juiste kennis en opleiding. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die de waarde van een woning bepaalt op basis van een aantal factoren. Een actueel taxatierapport heb je nodig bij het afsluiten van een lening, het oversluiten van een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. Hieronder tonen wij gegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Orvelte en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Orvelte helpt je bij alle zaken omtrent een hypotheek. De financieel adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.900 & €3.100. In het schema hier verstrekken we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Orvelte.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Orvelte. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Orvelte

Recent (april 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Orvelte en omgeving. Noemenswaardig: dit zijn alleen de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees ook verder over Zelf huis verkopen.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Wat kost nu een woning in Orvelte kopen?

In de gemeente Midden-Drenthe zijn er 14.413 woonhuizen. Je vindt hier circa 12.755 (69,5%) koophuizen en 1.658 (30,4%) huurwoningen. Het vloeroppervlakte is gemiddeld 144 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €225.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €349.627. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Hierdoor kunnen we stellen dan de keuzes zeer beperkt zijn en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Orvelte. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Orvelte?

Een huis in Midden-Drenthe verbruikt qua energie gem. zo’n 1490 kuub gas p/jaar en 2970 elektra (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 m3 aan gas en 1910 stroom (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1880 m3 per jaar aan gas en 3710 elektra (kWh)). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Orvelte passen duurzame bronnen zoals spouwmuurisolatie, dubbel glas, warmtepomp, dakisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor huishoudens wonen in Orvelte?

Deze gemeente heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente leven 33.185 personen die we kunnen onderverdelen in 14.485 huishoudens. Wat meer specifiek: 4.384 eenpersoonshuishoudens, 5.252 gezinnen zonder kinderen en 4.849 gezinnen met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,26 inwoners.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Om te beginnen calculeer je de huidige marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, een open dag organiseren of je eigen netwerk. Ook zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. In de vervolgstap gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan leg je alles vast in de voorlopige koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Orvelte?

In deze regio zijn er verschillende bouwkavels met een woonbestemming. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Orvelte bouwen of laten bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.middendrenthe.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9441.

Plaats een reactie