Woning kopen Hijken

Jouw aanstaande woning kopen in Hijken? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Drenthe. In en rondom deze plek bestaan er diverse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Verder vind je in de directe omgeving een prachtige natuur waar je echt tot rust kan komen. In totaal zijn er in deze gemeente 14.413 woningen (69,5% koopwoning, 30,4% huurwoning). De gemiddelde prijs van een huis is recent fors gestegen en komt nu uit op €349.627. Op deze pagina tonen wij het nieuwe woningaanbod in Hijken, namen en adressen van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. In aanvulling daarop vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Drenthe.
 • Het aanbod is divers met zowel kamers, appartementen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €225.000, de gemiddelde woningprijs is €349.627.
 • In de buurt vind je volop opties zoals scholen, openbaar vervoer, restaurants, kinderopvang, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteMidden-Drenthe
PlaatsHijken
Postcode9415
Netnummer0593 (+31593)
Inwoners (gemeente)33.185
Aantal huishoudens14.485
Aantal huishoudens met kinderen4.849
Gemiddelde huishoudensgrootte2,26
Aantal woningen14.413
Aantal koopwoningen12.755
Aantal huurwoningen1.658
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€225.000
Gemiddelde verkoopprijs€349.627
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2970 kWh

Woningaanbod Hijken februari 2024

Hieronder verstrekken we alle huizen die te koop staan in februari 2024. Zoek op woonoppervlakte, woningtype, perceeloppervlakte, bouwjaar, vraagprijs, aantal kamersen relevante factoren als duurzaamheid en rolstoelvriendelijk. Neem contact op met het makelaarskantoor voor een bezichtigingsmoment. Op ons woningplatform bekijk je ook het woningaanbod Oranje, Spier, Hooghalen, Beilen of Loon.

woning-te-koop-hijken

Studio of appartement kopen in Hijken

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, vaak gelegen op een centrale plek, bijna altijd gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en zijn ook nog eens onderhoudsarm Aandachtspunten zijn: het is een relatief kleine woning, je hebt meestal geen eigen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Gunstige ligging en een gunstige aanschafprijs.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 en 101 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 830 m3 gas en tevens 1910 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis Hijken

Een tussenwoning is een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze verbruiken niet veel energie. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Nadelen zijn: beperkte woonruimte en je hebt wat minder privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 90 m2 & 112 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1210 kuub gas en tevens 2270 kWh elektriciteitsverbruik.

Hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Hijken is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt iets meer beschutting, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan tussenwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 80 m2 en 111 m2.
 • Schatting: er wordt 2380 kWh stroom + 1370 m3 gas verstookt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Hijken

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Het is een heel ruim huis met slechts beperkte inkijk. Je kunt de bouwkosten delen wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 128 m2 en 147 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2870 kWh stroom en 1360 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt een groot gevoel van privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 145 m2 en 203 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3710 elektra (kWh) & 1880 gas (m3)verstookt.

In vijf stappen een woning kopen in Hijken

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan raden wij aan om te beginnen met een financiële check. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Wanneer het duidelijk is wat jouw max. hypotheek is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Op de website van Funda, maar ook Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Hijken zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide bezichtiging. Bij de bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Maximale bod berekenen

  Je bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de te verwachten marktwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Het kan handig zijn een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze specialist gaat mee met de rondleiding door de woning en stelt samen met jou het bod samen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan ga je de koopakte tekenen. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles klopt en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. De financiering definitief rondmaken

  Nu is het zaak om de financiering van jouw volgende huis te bevestigen. Gebaseerd op de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen geld en directe verbouwkosten calculeert de specialist welk hypotheekbedrag nodig is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Als laatste ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Woningtaxateurs en makelaars in Hijken

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden van een passend koophuis. Deze woningdeskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Tip: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt aan de hand van verschillende thema’s. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij het aankopen van een huis, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. Bijgaand tref je adressen van kantoren zoals taxatie experts en makelaars in Hijken en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Hijken helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een passende hypotheek. Deze expert bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.550 en €3.200. In onderstaande lijst verstrekken we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Hijken.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hijken. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Hijken

Deze maand (februari 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze streek. Hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Hijken en in de buurt. Disclaimer: het gaat hier enkel om vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Op deze website lees je ook meer over Energie vegelijken.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Hijken kopen?

In deze gemeente Midden-Drenthe bestaan er circa 14.413 huizen. We maken onderscheid tussen 12.755 (69,5%) koopwoningen en 1.658 (30,4%) huurhuizen. Het doorsnee woonoppervlakte is 144 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €225.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €349.627. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit zorgt ervoor dat er niet veel aanbod is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hijken. De doorlooptijd van een woning is kort en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat is het energieverbruik van woningen in Hijken?

Een woonobject in Midden-Drenthe gebruikt gemiddeld 1490 kuub aardgas en 2970 kWh stroom. Een appartement of flat is relatief zuinig (830 m3 gas en 1910 stroom (kWh). Een vrijstaand huis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1880 m3 aan gas en 3710 kWh stroom). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Hijken passen duurzame oplossingen als zonneboiler, dubbel glas, warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor huishoudens wonen in Hijken?

Dit buurtschap heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente zijn 33.185 inwoners in 14.485 gezinnen. Hier wonen 4.384 eenpersoonshuishoudens, 5.252 huishoudens zonder kinderen en 4.849 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,26 personen.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Om te beginnen bereken je de actuele marktprijs en maak je een verkoopplan. Bekende kanalen zijn Funda, Open Huizen dagen of social media. Vervolgens style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en plan je bezichtigingen in. Vervolgens starten biedingen en onderhandelingen. een mooi bod ontvangen? Dan regel je enkel nog de koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Hijken?

In deze provincie zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met een woonbestemming. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Hijken laten ontwerpen. Doe navraag bij de gemeente (www.middendrenthe.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 9415.

Plaats een reactie