Woning kopen Oranje

Jouw aanstaande woning kopen in Oranje? Het is een heerlijke plek in de provincie Drenthe. In de omgeving heb je uiteenlopende dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Daarnaast tref je hier een schitterende natuur waar je helemaal tot rust kunt komen. De gemeente heeft 14.413 woningen (69,5% koop, 30,4% huur). De prijs van een huis is de afgelopen jaren flink gestegen richting €349.627. Op deze website bieden wij het laatste woningaanbod in Oranje, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Daarnaast lees je meer informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Drenthe.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. tussenwoningen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €225.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €349.627.
 • In de directe omgeving zijn diverse mogelijkheden zoals openbaar vervoer, winkels, kinderopvang, sportclubs, scholen.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteMidden-Drenthe
PlaatsOranje
Postcode9416
Netnummer0592 (+31592)
Inwoners (gemeente)33.185
Aantal huishoudens14.485
Aantal huishoudens met kinderen4.849
Gemiddelde huishoudensgrootte2,26
Aantal woningen14.413
Aantal koopwoningen12.755
Aantal huurwoningen1.658
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€225.000
Gemiddelde verkoopprijs€349.627
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2970 kWh

Woningaanbod Oranje maart 2024

In ons overzicht bekijk je alle huizen die te koop staan in maart 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op perceeloppervlakte, woonoppervlakte, vraagprijs, woningtype, bouwjaar, liggingen extra details als CV-ketel en aanwezigheid van een garage. Meer weten? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op de Woningassistent bekijk je het woningaanbod Spier, Wijster, Hijken, Hooghalen en Beilen.

woning-te-koop-oranje

Studio of appartement kopen in Oranje

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, kennen goede bereikbaarheid, meestal gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en zijn vaak onderdeel van een VvE. Belangrijke nadelen: de ruimte is beperkt, vaak is er een gedeelde tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en minder energiekosten.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 62 m2 en 101 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas en +/- 1910 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis Oranje

De betekenis van een tussenwoning is een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 82 m2 & 114 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1210 kuub gas en tevens 2270 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

De betekenis van een hoekhuis in Oranje is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, minder last van schaduw en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeswoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 85 m2 – 112 m2.
 • Schatting: er wordt 2380 kWh stroom & 1370 m3 gas gebruikt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Oranje

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Punten waar je op moet letten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 126 m2 – 153 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2870 kWh elektriciteit + 1360 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je geniet een grote mate van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 153 m2 – 190 m2.
 • Verwachting: er wordt 3710 elektra (kWh) en 1880 gas (m3) afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Oranje

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan adviseren wij om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Eens je inzicht hebt in wat je kunt betalen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via concepten als Funda, en ook Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Pararius, Huispedia, Jaap.nl kan je razendsnel woningen te koop in Oranje Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide rondleiding. Wanneer je de woning doorloopt kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Start met het biedingsproces

  Je bieding bepaal je op basis van de marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Tevens is het aan te raden een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze woning deskundige gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Loop na of de juiste dingen erin staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Deze koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van jouw volgende huis af te ronden. Gebaseerd op het bod, kosten koper, eigen geld en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt vastgesteld wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Als laatste maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaars en woningtaxateurs in Oranje

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze huis-expert onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en helpt je bij het verkoopproces. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een specialist die de marktwaarde van een object berekend door te kijken naar diverse aspecten. Een taxatierapport is een dossierstuk bij het afsluiten van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Hieronder bekijk je adressen van taxatie specialisten en makelaars in Oranje en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een privé hypotheekadviseur in Oranje geeft financieel advies en helpt bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Deze expert bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.450 & €2.550. In onderstaande lijst bekijk je namen en adressen van financieel adviseurs in Oranje.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oranje. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Oranje

In maart 2024 zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze buurt. In het overzicht hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Oranje en daarbuiten. Goed om te weten: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Op deze website lees je ook meer over Internet vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Wat kost nu een woning in Oranje kopen?

In en rondom de gemeente Midden-Drenthe vinden we circa 14.413 woonhuizen. Er zijn 12.755 (69,5%) koophuizen en 1.658 (30,4%) huurhuizen. De gem. vloeroppervlakte is 144 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €225.000 en de gem. marktprijs is €349.627. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit heeft als gevolg dat er niet veel aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Oranje. Woningen staan kort te koop en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Oranje?

Een woning in Midden-Drenthe verbruikt gemiddeld 1490 m3 aan gas en 2970 elektra (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 kuub gas en 1910 elektra (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1880 m3 gas voor verwarming en warm water en 3710 kWh electriciteit). Een aanmerkelijk deel eigenaren van huizen te koop in Oranje passen duurzame bronnen zoals dubbel glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor gezinnen wonen in Oranje?

Deze buurt is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente leven 33.185 inwoners in 14.485 gezinnen. Het gaat om 4.384 eenpersoonshuishoudens, 5.252 huishoudens zonder kinderen en 4.849 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,26 mensen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Aan het begin calculeer je de huidige marktprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of via bekenden, vrienden en familie. Daarna ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. In de vervolgstap begint het onderhandelen. Een koper gevonden? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de (voorlopige) koopakte en de notariële leveringsakte. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Oranje?

In deze streek zijn er verschillende bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Oranje bouwen of laten bouwen. Informeer bij de gemeente (www.middendrenthe.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9416.

Plaats een reactie