Woning kopen Ottoland

Plannen om een woning te kopen in Ottoland? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Zuid-Holland. In en rondom deze plek zijn er voldoende dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Ook geniet je hier ook van een groen park en natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. Er zijn in deze gemeente in totaal 17.340 huizen (68,9% koopwoning, 30,6% huurwoningen). De gemiddelde verkoopprijs is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €373.551. Op dit huizenportaal vind je het recente woningaanbod in Ottoland, gegevens van makelaardijen, taxateurs en experts in financiële diensten. Tevens tonen wij extra informatie over huizentypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Zuid-Holland.
 • Er is een mix van tussenwoningen en grotere huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €287.000, de gemiddelde woningprijs is €373.551.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals kinderopvang, openbaar vervoer, winkels, natuurgebieden, sportclubs.
ProvincieProvincie Zuid-Holland
GemeenteMolenlanden
PlaatsOttoland
Postcode2975
Netnummer0184 (+31184)
Inwoners (gemeente)43.909
Aantal huishoudens16.795
Aantal huishoudens met kinderen7.031
Gemiddelde huishoudensgrootte2,59
Aantal woningen17.340
Aantal koopwoningen15.371
Aantal huurwoningen1.969
Gemiddelde woonoppervlakte136 m2
Gemiddelde WOZ€287.000
Gemiddelde verkoopprijs€373.551
Gemiddeld gasverbruik1290 m3
Gemiddeld stroomverbruik3090 kWh

Woningaanbod Ottoland mei 2024

In het overzicht hieronder tref je alle huizen die deze maand (mei 2024) te koop staan. Je kunt eenvoudig zoeken op woonoppervlakte, woningtype, perceeloppervlakte, bouwjaar, ligging, aantal kamersen additionele aspecten als zuinigheid en aanwezigheid van een garage. Meer weten? Informeer dan bij de verkopende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen te koop in Goudriaan, Heerjansdam, Brandwijk, Molenaarsgraaf & Bleskensgraaf.

woning-te-koop-ottoland

Een appartement kopen in Ottoland

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, vaak gelegen op een centrale plek, bijna altijd gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en vallen vaak binnen een VvE constructie. Niet vergeten: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen eigen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alle faciliteiten om de hoek en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Woonoppervlak tussen de 69 m2 – 93 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 820 m3 gas + 2090 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Ottoland

De betekenis van een tussenwoning is een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Belangrijke aandachtspunten zijn: beperkte woonruimte en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 78 m2 & 117 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1000 kuub gas & 2680 kWh elektriciteit.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Ottoland is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere kavel, je geniet van meer privacy, meer lichtinval en je hebt meer opties voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeswoning en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 80 m2 en 127 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2870 kWh stroom + 1190 m3 gas verbruikt

2-onder-1 kap woning Ottoland

Een twee onder een kap wil zeggen twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De aanneemsom deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Aandachtspunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 133 m2 – 150 m2.
 • Verwachting: er wordt 3380 kWh elektriciteit + 1450 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt erg veel ruimte in en om de woning en je bent lekker op jezelf: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 141 m2 en 194 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4100 elektriciteit (kWh) + 1870 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in Ottoland

 1. Bereken je max. hypotheek

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan adviseren wij om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Eens je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt lenen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Zia zoekmachines zoals Funda, Jaap.nl, Vbo.nl, Huispedia, Pararius, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl kan je woningen te koop in Ottoland Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide rondleiding. Bij het bekijken van de woning zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze expert kijkt mee tijdens de bezichtiging en stelt samen met jou het bod samen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Neem goed door of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De overeengekomen koopovereenkomst passeert bij de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Nu is het tijd om de financiering van de woning af te handelen. Aan de hand van het biedbedrag, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaartegoeden en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt vastgesteld hoeveel je moet lenen en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Afsluitend ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Ottoland

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het aankopen van een woning. Deze persoon zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en komt op voor jouw belangen als verkoper. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een specialist die de marktwaarde van een huis inschat op basis van vaste criteria. Een actueel taxatierapport is verplicht voor het aankopen van een huis, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de bijgaande tabel kan je aan de slag met contactgegevens van taxateurs en makelaars in Ottoland en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkend hypotheekadviseur in Ottoland geeft financieel advies en helpt bij het verkrijgen van een hypotheek. De financieel adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.900 – €3.100. In de lijst hierna bekijk je gegevens van financieel adviseurs in Ottoland.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Ottoland. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Ottoland

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze buurt. In het overzicht hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Ottoland en net daarbuiten. Disclaimer: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer informatie over Woonboot.

Bekijk het aanbod op funda

Belangrijke koophuis vragen en antwoorden

Wat kost een woning in Ottoland kopen?

In deze gemeente Molenlanden vind je ongeveer 17.340 huizen. Het gaat daarbij om 15.371 (68,9%) koopwoningen en 1.969 (30,6%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 136 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €287.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €373.551. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dat wil zeggen dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Ottoland. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het energieverbruik van woningen in Ottoland?

Een woning in Molenlanden gebruikt gemiddeld 1290 kuub gas p/jaar en 3090 elektra (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (820 kuub gas p/jaar en 2090 electriciteit (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is is een grootverbruiker qua energie (1870 m3 aan gas en 4100 electriciteit (kWh)). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Ottoland passen duurzame producten zoals zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie, dubbel glas, zonneboiler, spouwmuurisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor huishoudens wonen in Ottoland?

Dit buurtschap heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente zijn 43.909 personen in 16.795 gezinnen. Wat meer specifiek: 4.316 eenpersoonshuishoudens, 5.448 gezinnen zonder kinderen en 7.031 gezinnen met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,59 inwoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats bepaal je de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of Facebook/instagram. Daarna moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan is het tijd voor het (voorlopige) koopcontract en de notariële leveringsakte. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Ottoland?

In deze provincie zijn er verschillende bouwkavels waar een woonbestemming op zit. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Ottoland laten ontwerpen. Neem contact op met de gemeente (www.molenlanden.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Rvo.nl, Nibud, Consumentenbond voor postcodegebied 2975.

Plaats een reactie