Woning kopen Roden

Jouw aanstaande woning kopen in Roden? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Drenthe. In de omgeving zijn er verschillende dagelijkse voorzieningen als winkels en scholen. Daarnaast vind je hier een groot natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. De gemeente biedt 14.855 woningen (70,8% koop, 28,2% huurwoning). De gemiddelde verkoopprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €355.463. Op dit huizenportaal vind je het actuele woningaanbod in Roden, adressen van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Daarnaast bieden we informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Drenthe.
 • Je vind hier onder andere benedenwoningen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €251.000, de gemiddelde verkoopprijs is €355.463.
 • In de buurt vind je volop voorzieningen zoals openbaar vervoer, kinderopvang, scholen, restaurants, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteNoordenveld
PlaatsRoden
Postcode9301
Netnummer050 (+3150)
Inwoners (gemeente)31.253
Aantal huishoudens13.911
Aantal huishoudens met kinderen4.500
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen14.855
Aantal koopwoningen12.832
Aantal huurwoningen2.023
Gemiddelde woonoppervlakte148 m2
Gemiddelde WOZ€251.000
Gemiddelde verkoopprijs€355.463
Gemiddeld gasverbruik1500 m3
Gemiddeld stroomverbruik2790 kWh

Woningaanbod Roden maart 2024

Bijgaand blader je door alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Kies op basis van vraagprijs, woningtype, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, ligging, bouwjaaren meer onderwerpen zoals CV-ketel of en de aanwezigheid van een tuin. Interesse? Mail of bel de verkoopmakelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je woningen die te koop staan in Lieveren, Roderesch, Zwagerbosch, Kollumerzwaag en Triemen.

woning-te-koop-roden

Studio of appartement kopen in Roden

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Deze studio’s zijn voordelig, zijn uitstekend bereikbaar, zijn gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: je hebt minder ruimte, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Goede ligging en zeer levensloopbestendig.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 – 103 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 910 m3 gas en tevens 2040 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Roden

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype wat maakt dat het een veilige investering is. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte rondom de woning en je hebt wat minder privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 71 m2 & 117 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1260 kuub gas en 2410 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning kopen

De betekenis van een hoekhuis in Roden is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt meer groen om de woning, je hebt iets meer beschutting, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeswoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 98 m2 – 113 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2500 kWh elektra en 1390 m3 gas ingekocht.

2-onder-1 kap woning Roden

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. De kritieke factoren zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 130 m2 & 141 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2800 kWh stroom & 1450 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 154 m2 – 192 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3370 elektriciteit (kWh) en 1910 gas (m3) ingekocht.

Stappenplan: een woning kopen in Roden

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan doe je er goed aan om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Vanaf het moment dat hij een goede calculatie heeft wat je verantwoord kan lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Roden Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een rondleiding door het huis. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bieding zal afhangen van de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze woning deskundige gaat mee met de rondleiding door de woning en helpt bij het uitbrengen van het bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles volgens afspraak erin staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen te bevestigen. Op basis van koopsom, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen berekent de adviseur welk hypotheekbedrag nodig is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Afsluitend maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Roden

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze persoon weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Een taxatierapport heb je nodig bij het kopen van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de bijgaande tabel bekijk je adressen van kantoren zoals taxatiebedrijven en makelaars in Roden en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een privé hypotheekadviseur in Roden geeft financieel advies en helpt bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Deze expert bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.700 & €3.100. In de volgende weergave bekijk je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Roden.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Roden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Roden

Afgelopen maand (maart 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze omgeving. In onderstaande visuele weergave check je de onlangs verkochte woningen in Roden en omliggende plekken. Disclaimer: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees op deze website ook alles over Lineaire hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Hoe duur is een woning in Roden kopen?

In de gemeente Noordenveld vinden we circa 14.855 woonhuizen. We maken onderscheid tussen 12.832 (70,8%) koopwoningen en 2.023 (28,2%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 148 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €251.000 en de gem. verkoopprijs is €355.463. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit heeft als gevolg dat het aanbod klein is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Roden. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Roden?

Een huishouden in Noordenveld verbruikt qua energie gem. zo’n 1500 m3 gas en 2790 kWh stroom. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (910 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2040 electriciteit (kWh). Een vrijstaande woning is topverbruiker qua energie (1910 kuub gas en 3370 kWh stroom). Een aanmerkelijk deel eigenaren van huizen te koop in Roden passen duurzame bronnen zoals spouwmuurisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, zonneboiler, dubbel glas, warmtepomp toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type huishoudens wonen in Roden?

Deze woonplaats wordt omschreven als erg In de gemeente wonen 31.253 personen die we kunnen onderverdelen in 13.911 gezinnen. Dat betreffen 4.272 eenpersoonshuishoudens, 5.139 huishoudens zonder kinderen en 4.500 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,21 personen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Als eerste calculeer je de huidige marktprijs en maak je een verkoopplan. Bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of Facebook/instagram. In de volgende stap moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Nu begint het onderhandelen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopakte en de akte van levering bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Roden?

In de omgeving zijn er meestal wel bouwkavels die een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Roden laten ontwerpen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.gemeentenoordenveld.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rvo.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 9300, 9301, 9302.

Plaats een reactie