Woning kopen Roderwolde

Alles weten over woning kopen in Roderwolde? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Drenthe. Op korte afstand zijn er diverse voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Ook kan je hier genieten van een prachtig groen natuurgebied, perfect voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 14.855 woningen (70,8% koop, 28,2% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde woningprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €355.463. Op dit huizenportaal bekijk je het nieuwe woningaanbod in Roderwolde, gegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Ook tonen wij extra informatie over huizentypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een actieve plaats in Drenthe.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. kleine appartementen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €251.000, de doorsnee verkoopprijs is €355.463.
 • In de buurt vind je volop opties zoals sportclubs, natuurgebieden, openbaar vervoer, scholen, kinderopvang.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteNoordenveld
PlaatsRoderwolde
Postcode9315
Netnummer050 (+3150)
Inwoners (gemeente)31.253
Aantal huishoudens13.911
Aantal huishoudens met kinderen4.500
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen14.855
Aantal koopwoningen12.832
Aantal huurwoningen2.023
Gemiddelde woonoppervlakte148 m2
Gemiddelde WOZ€251.000
Gemiddelde verkoopprijs€355.463
Gemiddeld gasverbruik1500 m3
Gemiddeld stroomverbruik2790 kWh

Woningaanbod Roderwolde februari 2024

Met onze woningzoeker verstrekken we het huidige beschikbare woningaanbod van februari 2024. Zoom verder in op perceeloppervlakte, woonoppervlakte, woningtype, aantal kamers, ligging, bouwjaaren andere eigenschappen zoals duurzaamheid & mogelijkheden voor parkeren. Extra info nodig? Bezoek dan de verkopende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Bekijk ook het actuele woningaanbod in Peize, Norg, Foxwolde, Leutingewolde en Nieuw-Roden.

woning-te-koop-roderwolde

Appartement kopen in Roderwolde

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, kennen goede bereikbaarheid, zijn gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en zijn vaak onderdeel van een VvE. Niet vergeten: je hebt minder ruimte, een tuin ontbreekt vaak en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Gunstige ligging en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 en 103 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 910 m3 gas en gem. 2040 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Roderwolde

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze zijn ook waardevast. Nadelen zijn: geen garage en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een typische starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 70 m2 & 116 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1260 kuub gas en gem. 2410 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning kopen

Een specifiek hoekhuis in Roderwolde is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt meer groen om de woning, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je hebt meer opties voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een tussenwoning en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 85 m2 – 118 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2500 kWh stroom & 1390 m3 gas gebruikt.

2-onder-1-kap woningen Roderwolde

De betekenis van een twee onder een kap is 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Je geniet van maximale ruimte met veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het financieel haalbaar blijft. Minpunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 120 m2 & 150 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2800 kWh elektriciteit + 1450 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Belangrijkste voordelen: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je ervaart bijzonder veel privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 140 m2 – 204 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3370 elektriciteit (kWh) & 1910 gas (m3)afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in Roderwolde

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het een goed idee om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Wanneer hij een goede calculatie heeft wat jouw bestedingsruimte is kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl, Huispedia kan je gemakkelijk woningen te koop in Roderwolde Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een bezichtiging. Op het moment dat je een bezichtiging doet kun je zelf de woning opnemen.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bod zal afhangen van de marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze persoon gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Is jouw bod het winnende bod? De koopakte zal dan worden samengesteld. Neem goed door of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De opgesteld koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. De financiering definitief rondmaken

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis af te ronden. Op basis van het biedbedrag, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen geld en toekomstige verbouwingen berekent de adviseur wat de maximale lening is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Helemaal aan het einde maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaars en woningtaxateurs in Roderwolde

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden en kopen van een huis. Deze professional weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Tip: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een deskundige die de waarde van jouw woning kan schatten aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Een dergelijk taxatierapport heb je nodig bij het aankopen van een huis, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de tabel hieronder bieden wij namen en adressen van taxateurs en makelaars in Roderwolde en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een privé hypotheekadviseur in Roderwolde helpt je van A tot Z bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Jouw financiële man kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.750 & €2.500. In onderstaande lijst tref je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Roderwolde.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Roderwolde. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Roderwolde

Recent (februari 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze omgeving. In de zoekmachine hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Roderwolde en omliggende plekken. Belangrijk detail: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Op deze website lees je ook meer over Rentemiddeling.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost nu een woning in Roderwolde kopen?

In de hele gemeente Noordenveld zijn er 14.855 woningen. We maken onderscheid tussen 12.832 (70,8%) koophuizen en 2.023 (28,2%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 148 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €251.000 en de gem. verkoopprijs is €355.463. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Je moet er rekening mee houden dat de keuzes zeer beperkt zijn en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Roderwolde. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Roderwolde?

Een woonobject in Noordenveld verbruikt qua energie gem. zo’n 1500 kuub gas en 2790 kWh electriciteit. Een appartement of flat is relatief zuinig (910 m3 gas en 2040 kWh stroom. Een vrijstaande woning is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1910 m3 gas voor verwarming en warm water en 3370 stroom (kWh)). Een groeiend aantal huiseigenaren van huizen te koop in Roderwolde passen duurzame oplossingen als zonneboiler, dubbel glas, vloerisolatie, warmtepomp, dakisolatie, spouwmuurisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor type families wonen in Roderwolde?

Deze gemeente kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente wonen 31.253 personen die we kunnen onderverdelen in 13.911 verschillende gezinnen. Wat meer specifiek: 4.272 eenpersoonshuishoudens, 5.139 huishoudens zonder kinderen en 4.500 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,21 personen (volwassenen en kinderen).

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

In de eerste plaats stel je een vraagprijs op en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of je eigen netwerk. Hiervoor moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en ga je bezichtigingen inplannen. Hierna komen de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je alles vast in de koopakte en de akte van levering via een notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Roderwolde?

In deze streek zijn er meestal wel bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Roderwolde laten ontwerpen. Informeer bij de gemeente (www.gemeentenoordenveld.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Nibud, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Milieucentraal voor postcodegebied 9315.

Plaats een reactie