Woning kopen Engwierum

Plannen om een woning te kopen in Engwierum? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de buurt heb je veel dagelijkse voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. In aanvulling daarop geniet je hier ook van een heerlijk natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In de gemeente zijn er in totaal 20.690 huizen (66,4% koophuis, 33% huur). De gemiddelde transactieprijs van een woning neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €253.816. Op dit woningportaal ontdek je het nieuwe woningaanbod in Engwierum, gegevens van makelaars, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Tevens tonen wij extra informatie over huizentypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Er is een mix van kamers, appartementen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €172.000, de gemiddelde transactieprijs is €253.816.
 • Veel voorzieningen zoals mogelijkheden zoals winkels, openbaar vervoer, scholen, sportclubs, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsEngwierum
Postcode9132
Netnummer0511 (+31511)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Engwierum april 2024

Onderstaand vind je alle huizen die deze maand (april 2024) te koop staan. Maak een selectie aan de hand van aantal kamers, vraagprijs, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, bouwjaar, liggingen extra details als woninglabel & en de aanwezigheid van een balkon. Interesse? Mail of bel de makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons woningplatform bekijk je ook het huizenaanbod in Anjum, Lioessens, Ee, Oostrum & Jouswier.

woning-te-koop-engwierum

Eigen appartement kopen in Engwierum

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Deze studio’s zijn voordelig, vaak gelegen op een centrale plek, meestal gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en vergen ook niet al te veel onderhoud. Negatieve aspecten zijn: het is een relatief kleine woning, je hebt meestal geen eigen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Uitstekend bereikbaar en minder energiekosten.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 – 101 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 890 m3 gas en +/- 1770 kWh elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Engwierum

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Nadelen zijn: een kleine achtertuin en je hebt wat minder privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 81 m2 en 125 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1180 kuub gas + 2140 kWh elektriciteitsverbruik.

Hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Engwierum is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Je betaald wat meer in verhouding tot tussenwoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 100 m2 en 122 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2230 kWh elektriciteit en 1290 m3 gas ingekocht.

2-onder-1-kap woningen Engwierum

Een twee onder een kap betekent 2 woningen met een gedeelte buitenkant. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor het financieel haalbaar blijft. Aandachtspunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 120 m2 & 153 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2430 kWh elektriciteit & 1310 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt enorm veel (woon)ruimte en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 151 m2 – 205 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3280 stroom (kWh) + 1740 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in Engwierum

 1. Mijn maximale hypotheek

  Als je huizen gaat bekijken dan adviseren wij om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Op het moment dat het duidelijk is wat je verantwoord kan lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Pararius, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Engwierum zoeken. Heb je iets moois gezien? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide rondleiding. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bod zul je moeten bepalen met een analyse van de marktwaarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze expert kijkt mee tijdens de bezichtiging en stelt samen met jou het bod samen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Neem goed door of de juiste dingen erin staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te handelen. Gebaseerd op aankoopwaarde, kosten koper (k.k.), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en toekomstige verbouwingen calculeert de specialist hoeveel je moet lenen en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Afsluitend onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaars en taxateurs in Engwierum

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het vinden van een passend koophuis. Deze expert onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Belangrijk: een NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een deskundige die de marktwaarde van een object berekend aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Een dergelijk taxatierapport is verplicht voor het kopen van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de tabel hieronder vind je adressen van taxatie specialisten en makelaars in Engwierum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Engwierum geeft je passend en persoonlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur loopt jouw financiële situatie door en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.800 & €2.500. In de tabel hieronder vind je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Engwierum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Engwierum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Engwierum

Recent (april 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze gemeente. In de tool hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Engwierum en omliggende plekken. Belangrijk detail: je vindt alleen de vraagprijs, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Mogelijk ook interessant: Beleggingshypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Wat kost een woning in Engwierum kopen?

In de buurt van de gemeente Noardeast-Fryslân zijn er ruim 20.690 huizen. Er zijn 18.423 (66,4%) koophuizen en 2.267 (33%) huurhuizen. De gem. vloeroppervlakte is 149 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €172.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €253.816. De woningmarkt is vrij oververhit. Je moet er rekening mee houden dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Engwierum. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Engwierum?

Een woning in Noardeast-Fryslân verbruikt gemiddeld 1420 m3 per jaar aan gas en 2640 kWh stroom. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (890 kuub gas p/jaar en 1770 kWh stroom. Een vrijstaande villa gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1740 m3 per jaar aan gas en 3280 kWh elektra). Veel huiseigenaren van huizen te koop in Engwierum passen duurzame artikelen zoals vloerisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler toe om de energierekening te verminderen.

Welk type huishoudens wonen in Engwierum?

Deze regio kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente wonen 45.228 inwoners in 19.440 verschillende huishoudens. Wat meer specifiek: 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 gezinnen zonder kinderen en 6.901 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,29 mensen.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Als eerste moet je een verkoopprijs bepalen en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open dag organiseren of Facebook/instagram. In de volgende stap zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen plannen. Vervolgens gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan leg je alles vast in het voorlopige koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Engwierum?

In deze provincie zijn er meestal wel bouwkavels met een woonbestemming. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Engwierum laten ontwerpen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Nibud, Rvo.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9132.

Plaats een reactie