Woning kopen Ferwert

Een woning kopen in Ferwert? Het is een erg populaire plek in de provincie Friesland. In deze levendige buurt heb je toegang tot voldoende voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Verder tref je hier een groot natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er 20.690 huizen (66,4% koop, 33% huur). De gemiddelde prijs van een huis is de afgelopen jaren flink gestegen richting €253.816. Op dit huizenportaal vind je het actuele woningaanbod in Ferwert, adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. Ook tonen wij extra informatie over huizentypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel rijwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €172.000, de gemiddelde transactieprijs is €253.816.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals restaurants, sportclubs, natuurgebieden, winkels, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsFerwert
Postcode9172
Netnummer0518 (+31518)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Ferwert februari 2024

In onderstaande weergave check je het actuele woningaanbod van februari 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als ligging, woonoppervlakte, bouwjaar, aantal kamers, woningtype, perceeloppervlakteen extra details als duurzaamheid & de aanwezigheid van een kelder. Meer weten? Informeer dan bij de makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het woningaanbod Hegebeintum, Ginnum, Blije, Buren en Nes.

woning-te-koop-ferwert

Appartement kopen in Ferwert

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, gebouwd op centraal gelegen locaties, zijn doorgaans gelijkvloers gebruiken weinig gas en stroom en vergen ook niet al te veel onderhoud. Belangrijke nadelen: het woonoppervlak is niet al te groot, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Een prettige ligging en een goede investering voor de lange termijn.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 97 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 890 m3 gas & 1770 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis Ferwert

Een tussenwoning is een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn ook waardevast. Natuurlijk zijn er negatieve punten: beperkte woonruimte en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 84 m2 en 119 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1180 kuub gas en doorgaans 2140 kWh elektriciteit.

Hoekwoning

Een echt hoekhuis in Ferwert is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, in de zomer meer zonlicht en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 86 m2 – 111 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2230 kWh elektra en 1290 m3 gas ingekocht.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Ferwert

Een twee onder een kap betekent twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met voldoende beschutting. De bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. De kritieke factoren zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 130 m2 & 140 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2430 kWh elektriciteit + 1310 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Het mooiste is: erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt veruit de meeste privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vaak zijn het wel dure huizen. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 144 m2 en 195 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3280 elektra (kWh) + 1740 gas (m3) afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Ferwert

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan raden wij aan om eerst je maximale hypotheek te weten. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Eens je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via concepten als Funda, en ook Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Pararius, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Ferwert Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Bij de bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de WOZ-waarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Jij kunt ook informeren om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze persoon gaat mee met de rondleiding door de woning en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Kijk goed of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Deze koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te ronden. D.m.v. aankoopwaarde, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen geld en toekomstige verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast welk hypotheekbedrag nodig is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Afsluitend ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaardijen en taxateurs in Ferwert

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze huis-expert weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een taxatierapport heb je nodig bij het verkrijgen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de bijgaande tabel kan je aan de slag met adressen van taxatie experts en makelaars in Ferwert en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Ferwert geeft je natuurlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Deze expert kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.650 & €2.950. In de opsomming hierna bieden we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Ferwert.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Ferwert. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Ferwert

De afgelopen periode (februari 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze streek. In onderstaande visuele weergave tonen wij de recent verkochte woningen in Ferwert en in de buurt. Belangrijk: je ziet hier enkel de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Check ook meer details over Overdrachtsbelasting.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Wat kost gemiddeld een woning in Ferwert kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Noardeast-Fryslân vind je ongeveer 20.690 woningen. Dit zijn 18.423 (66,4%) koophuizen en 2.267 (33%) huurwoningen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 149 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €172.000 en de gem. verkoopprijs is €253.816. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Je moet er rekening mee houden dat dat er maar weinig aanbod is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Ferwert. De doorlooptijd van een woning is kort en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Ferwert?

Een huis in Noardeast-Fryslân verbruikt qua energie gem. zo’n 1420 kuub aardgas en 2640 kWh elektra. Een appartement of flat is relatief zuinig (890 kuub aardgas en 1770 kWh stroom. Een vrijstaande woning gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1740 m3 gas en 3280 elektra (kWh)). Veel bezitters van huizen te koop in Ferwert passen duurzame verwarmingsbronnen als zonnepanelen, dakisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dubbel glas toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type huishoudens wonen in Ferwert?

Dit gebied heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente wonen 45.228 mensen in 19.440 verschillende huishoudens. Het gaat om 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 huishoudens zonder kinderen en 6.901 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,29 personen.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste bereken je de actuele marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, een open dag organiseren of Facebook/instagram. Ook moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en ga je bezichtigingen plannen. In de volgende stap kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Zit er een fraai bod tussen? Dan volgen nog de (voorlopige) koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Ferwert?

In de omgeving zijn er meestal wel bouwkavels met een woonbestemming. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Ferwert zetten. Informeer bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9172.

Plaats een reactie