Woning kopen Olst

Plannen om een woning te kopen in Olst? Het is een erg populaire plek in de provincie Overijssel. Op korte afstand zijn er uiteenlopende faciliteiten zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Bovendien vind je hier een prachtige natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente zijn er in totaal 7.828 woningen (68,9% koop, 31% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde transactieprijs van een woning is de laatste jaren fors toegenomen tot €351.981. Op dit woningplatform blader je door het woningaanbod in Olst, adresgegevens van NVM-makelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Ook bieden we informatie over verschillende woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Overijssel.
 • Je vind hier zowel kamers, appartementen en moderne huizen en bungalows.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €261.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €351.981.
 • In de regio zijn veel faciliteiten zoals sportclubs, restaurants, kinderopvang, openbaar vervoer, winkels.
ProvincieProvincie Overijssel
GemeenteOlst-Wijhe
PlaatsOlst
Postcode8121
Netnummer0570 (+31570)
Inwoners (gemeente)18.252
Aantal huishoudens7.567
Aantal huishoudens met kinderen2.780
Gemiddelde huishoudensgrootte2,36
Aantal woningen7.828
Aantal koopwoningen6.673
Aantal huurwoningen1.155
Gemiddelde woonoppervlakte143 m2
Gemiddelde WOZ€261.000
Gemiddelde verkoopprijs€351.981
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2970 kWh

Woningaanbod Olst april 2024

Met onze huizenzoeker maak je kennis met de beschikbare koopwoningen in april 2024. Filter eenvoudig op woningtype, aantal kamers, woonoppervlakte, bouwjaar, ligging, vraagprijsen andere eigenschappen zoals duurzaamheid en parkeermogelijkheden. Neem contact op met de makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Via deze website bekijk je ook woningen die te koop staan in Wesepe, Wijhe, Nieuw Heeten, Heeten & Broekland.

woning-te-koop-olst

Een appartement kopen in Olst

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, kennen goede bereikbaarheid, vaak gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en vergen ook niet al te veel onderhoud. Belangrijke nadelen: de ruimte is beperkt, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alles gelijkvloers en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 69 m2 en 99 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 810 m3 gas + 1990 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Olst

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Nadelen zijn: weinig ruimte rondom de woning en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 73 m2 – 110 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1090 kuub gas en daarbij 2490 kWh elektriciteit.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Olst is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere kavel, je geniet van meer privacy, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot tussenwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 90 m2 & 124 m2.
 • Schatting: er wordt 2620 kWh stroom + 1220 m3 gas verbruikt

2-onder-1 kap woning Olst

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De totale bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Nadelen zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 134 m2 – 155 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3130 kWh stroom en 1350 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Je hebt erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt maximale privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 154 m2 en 191 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3780 elektriciteit (kWh) & 1850 gas (m3) gebruikt.

Stappenplan: een woning kopen in Olst

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Als je huizen gaat bekijken dan raden wij aan om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Als je weet wat jouw max. hypotheek is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Op de website van Funda, maar ook Huislijn.nl, Vbo.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Jaap.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Olst Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Bel de makelaar dan direct voor een bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt kun je zelf de woning opnemen.

 3. Breng een bod uit

  Je bieding bereken je door te kijken naar de woningwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het kan handig zijn een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze specialist loopt mee als je de woning gaat bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? De koopakte zal dan worden samengesteld. Loop na of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden staan. Je koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de woning te bevestigen. Aan de hand van aankoopsom, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen middelen en eventuele verbouwplannen calculeert de specialist wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Als laatste onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Olst

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden van een geschikte woning. Hij of zij zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een specialist die de marktwaarde van een object berekend op basis van een aantal factoren. Een taxatierapport heb je nodig bij het verkrijgen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In het overzicht hieronder kan je aan de slag met adressen van taxatie experts en makelaars in Olst en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een professionele hypotheekadviseur in Olst geeft je persoonlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Jouw financiële man loopt jouw financiële situatie door en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.200 & €3.250. In onderstaande lijst verstrekken we adressen van financieel adviseurs in Olst.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Olst. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Olst

Afgelopen maand (april 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze omgeving. In de zoekmachine hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Olst en net daarbuiten. Noemenswaardig: het gaat hier enkel om vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Op deze website lees je ook meer over Antikraak wonen.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Hoe duur is een woning in Olst kopen?

In de gemeente Olst-Wijhe zijn er ruim 7.828 huizen. Het gaat om 6.673 (68,9%) koopwoningen en 1.155 (31%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 143 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €261.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €351.981. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Hierdoor kunnen we stellen dan er niet veel aanbod is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Olst. Woningen staan kort te koop en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Olst?

Een huis in Olst-Wijhe heeft een verbruik van gemiddeld 1360 m3 aan gas en 2970 kWh elektra. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (810 kuub aardgas en 1990 electriciteit (kWh). Een vrijstaande villa is een grootverbruiker qua energie (1850 kuub gas p/jaar en 3780 electriciteit (kWh)). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Olst passen duurzame bronnen zoals vloerisolatie, dubbel glas, zonneboiler, dakisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepomp toe om de energierekening te verminderen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Olst?

Deze gemeente wordt omschreven als erg In deze gemeente zijn 18.252 personen in 7.567 verschillende gezinnen. Dat betreffen 2.100 eenpersoonshuishoudens, 2.687 gezinnen zonder kinderen en 2.780 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,36 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een publiciteitsplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. In de volgende stap zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en plan je bezichtigingen in. In de volgende stap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het voorlopige koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Olst?

In en rondom deze gemeente zijn er verschillende bouwkavels met een woonbestemming. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Olst bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.olst-wijhe.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8120, 8121.

Plaats een reactie