Woning kopen Olst-Wijhe

Wil je een woning kopen in Olst-Wijhe? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Overijssel. Op korte afstand heb je diverse faciliteiten als scholen, winkels, OV en sportclubs. In aanvulling daarop vind je in de directe omgeving een mooi en rustig natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. De gemeente heeft 7.828 huizen (68,9% koophuis, 31% huurwoning). De gemiddelde transactieprijs van een woning stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €351.981. Op deze website check je het recente woningaanbod in Olst-Wijhe, adresgegevens van NVM-makelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Verder bieden we informatie over verschillende woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Overijssel.
 • Het aanbod is heel divers met starterswoningen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €261.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €351.981.
 • Veel voorzieningen zoals voorzieningen zoals restaurants, openbaar vervoer, scholen, natuurgebieden, kinderopvang.
ProvincieProvincie Overijssel
GemeenteOlst-Wijhe
Postcode8131
Netnummer0570 (+31570)
Inwoners (gemeente)18.252
Aantal huishoudens7.567
Aantal huishoudens met kinderen2.780
Gemiddelde huishoudensgrootte2,36
Aantal woningen7.828
Aantal koopwoningen6.673
Aantal huurwoningen1.155
Gemiddelde woonoppervlakte143 m2
Gemiddelde WOZ€261.000
Gemiddelde verkoopprijs€351.981
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik2970 kWh

Woningaanbod Olst-Wijhe mei 2024

Onderstaand blader je door de beschikbare koopwoningen in mei 2024. Maak een selectie aan de hand van vraagprijs, ligging, aantal kamers, woningtype, perceeloppervlakte, bouwjaaren relevante factoren als energieprestaties of aanwezigheid van een bad. Extra info nodig? Bezoek dan de betreffende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je huizen te koop in Epe, Heerde, Raalte, Oldebroek of Elburg.

woning-te-koop-olst-wijhe

Eigen appartement kopen in Olst-Wijhe

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, je vind ze veel in het centrum, bijna altijd gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en vergen ook niet al te veel onderhoud. Wat wel geldt: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en geen tuinonderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 – 90 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 810 m3 gas en daarbij 1990 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis Olst-Wijhe

Een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus aan beide kanten vast. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat maakt dat het een veilige investering is. Natuurlijk zijn er negatieve punten: geen grote opslagruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 85 m2 & 118 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1090 kuub gas & 2490 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning kopen

De betekenis van een hoekhuis in Olst-Wijhe is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, er komt meer daglicht binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan tussenwoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 89 m2 en 125 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2620 kWh elektriciteit & 1220 m3 gas gebruikt.

2-onder-1 kap woning Olst-Wijhe

De betekenis van een twee onder een kap is 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak met veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Nadelen zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 126 m2 en 151 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3130 kWh stroom en 1350 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Het mooiste is: erg veel ruimte in en om de woning en je bent lekker op jezelf: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 140 m2 en 197 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3780 elektriciteit (kWh) + 1850 gas (m3) afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in Olst-Wijhe

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan raden wij aan om eerst je maximale hypotheek te weten. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra je inzicht hebt in wat je budget is kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Vbo.nl, Pararius, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huispedia kan je 24/7 woningen te koop in Olst-Wijhe Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Door te kiezen voor een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Maximale bod berekenen

  Je bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de WOZ-waarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. In veel situaties is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze makelaar kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Neem goed door of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. Je koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van het huis dat je wilt kopen definitief te regelen. Door middel van woningwaarde, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en eventuele verbouwplannen calculeert de specialist hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. In het laatste stadium breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Taxateurs en makelaars in Olst-Wijhe

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze expert kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Advies: een NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Dit taxatierapport is benodigd voor de financiering van de aankoop van een woning, het oversluiten van een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. Hieronder tonen wij gegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Olst-Wijhe en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Olst-Wijhe geeft je persoonlijk advies bij het vinden van een goede hypotheek. Jouw financiële man bekijkt jouw bestedingsruimte en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.850 en €2.900. In het schema hier check je namen en adressen van financieel adviseurs in Olst-Wijhe.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Olst-Wijhe. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Olst-Wijhe

In mei 2024 zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze omgeving. In onderstaande visuele weergave doorzoek je onlangs verkochte woningen in Olst-Wijhe en omliggende plekken. Let op: dit zijn alleen de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Op deze website lees je ook meer over Ventilatie.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost een woning in Olst-Wijhe kopen?

In de buurt van de gemeente Olst-Wijhe zijn er 7.828 woningen. Je vindt hier circa 6.673 (68,9%) koophuizen en 1.155 (31%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 143 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €261.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €351.981. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Je moet er rekening mee houden dat dat je niet veel te kiezen hebt en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Olst-Wijhe. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Olst-Wijhe?

Een woonhuis in Olst-Wijhe verbruikt qua energie gem. zo’n 1360 m3 gas en 2970 kWh electriciteit. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (810 kuub gas p/jaar en 1990 kWh stroom. Een groot vrijstaand woonhuis is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1850 kuub gas en 3780 stroom (kWh)). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Olst-Wijhe passen duurzame oplossingen als dakisolatie, warmtepomp, zonneboiler, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type gezinnen wonen in Olst-Wijhe?

Deze regio is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente leven 18.252 inwoners in 7.567 huishoudens. Wat meer specifiek: 2.100 eenpersoonshuishoudens, 2.687 families zonder kinderen en 2.780 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,36 mensen (volwassenen en kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste plaats bereken je de actuele marktprijs en maak je een verkoopplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de Open Huizen dagen of via online marktplaatsen en sociale media. Tevens maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en plan je bezichtigingen in. In de volgende stap begint het onderhandelen. Een passend bod ontvangen? Dan teken je de koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Olst-Wijhe?

In deze provincie zijn diverse bouwkavels met woonbestemming. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Olst-Wijhe plaatsen. Doe navraag bij de gemeente (www.olst-wijhe.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Consumentenbond, Nibud, Eigenhuis.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 8121, 8130, 8131.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie