Woning kopen Witharen

Snel een woning kopen in Witharen? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Overijssel. In deze levendige buurt zijn er veel voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Daarbij ontdek je hier een mooi en rustig natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. De gemeente biedt 7.601 woningen (70,2% koopwoning, 29,6% huur). De gemiddelde prijs van een huis is de afgelopen jaren flink gestegen richting €378.619. Op dit huizenportaal check je het nieuwe woningaanbod in Witharen, gegevens van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Daarnaast lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Overijssel.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. tussenwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €267.000, de gemiddelde transactieprijs is €378.619.
 • In de directe omgeving zijn diverse opties zoals sportclubs, scholen, natuurgebieden, kinderopvang, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Overijssel
GemeenteOmmen
PlaatsWitharen
Postcode7738
Netnummer0523 (+31523)
Inwoners (gemeente)18.009
Aantal huishoudens7.467
Aantal huishoudens met kinderen2.638
Gemiddelde huishoudensgrootte2,37
Aantal woningen7.601
Aantal koopwoningen6.229
Aantal huurwoningen1.372
Gemiddelde woonoppervlakte150 m2
Gemiddelde WOZ€267.000
Gemiddelde verkoopprijs€378.619
Gemiddeld gasverbruik1440 m3
Gemiddeld stroomverbruik3090 kWh

Woningaanbod Witharen juli 2024

In deze lijst bekijk je het actuele woningaanbod van juli 2024. Zoek op aantal kamers, perceeloppervlakte, woningtype, vraagprijs, woonoppervlakte, liggingen andere eigenschappen zoals CV-ketel of rolstoelvriendelijk. Bel of mail de verkopende makelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je huizen die te koop staan in Vinkenbuurt, Dalen, Stegeren, Beerze en Arriën.

woning-te-koop-witharen

Aanbod appartement kopen in Witharen

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn niet duur, ze zijn centraal gelegen, in de basis gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Aandachtspunten zijn: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Centraal gelegen en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 & 92 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 910 m3 gas en doorgaans 2140 kWh aan stroom.

Aanbod rijtjeshuis Witharen

Een tussenwoning is een woningtype gelegen in een blok van meerdere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze zijn ook waardevast. Nadelen zijn: weinig ruimte rondom de woning en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 78 m2 en 111 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1160 kuub gas en +/- 2590 kWh stroomverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Een specifiek hoekhuis in Witharen is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan tussenwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 96 m2 & 125 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2660 kWh stroom & 1220 m3 gas verstookt.

2-onder-1-kap woningen Witharen

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. In en rondom het huis is veel oppervlak en veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het betaalbaar is. Punten van aandacht zijn: dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 133 m2 & 153 m2.
 • Verwachting: er wordt 3080 kWh stroom en 1450 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je ervaart bijzonder veel privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 149 m2 & 200 m2.
 • Verwachting: er wordt 3930 stroom (kWh) + 1900 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Witharen

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het verstandig om eerst je maximale hypotheek te weten. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Op het moment dat je inzicht hebt in wat je kunt betalen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Zia zoekmachines zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl kan je woningen te koop in Witharen Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat je wilt bieden bepaal je op basis van de marktwaarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Jij kunt ook informeren om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze specialist gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Kijk goed of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De getekende koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. De financiering definitief rondmaken

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis in orde te maken. Door middel van aankoopsom, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen middelen en eventuele verbouwplannen berekent de adviseur wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek geschikt is. Als laatste ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaars en taxateurs in Witharen

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze makelaar onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon beschikt over de juiste kennis en opleiding. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt door te kijken naar diverse aspecten. Een taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Hieronder tref je contactgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Witharen en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een professionele hypotheekadviseur in Witharen geeft je natuurlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Deze expert kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.700 en €3.050. In onderstaande lijst tref je contactgegevens van financieel adviseurs in Witharen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Witharen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Witharen

Afgelopen maand (juli 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Witharen en in de buurt. Belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Bekijk ook meer informatie over BKR en leningen.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Wat kost gemiddeld een woning in Witharen kopen?

In de buurt van de gemeente Ommen zijn er 7.601 woonobjecten. Je vindt hier circa 6.229 (70,2%) koopwoningen en 1.372 (29,6%) huurhuizen. Het woonoppervlakte is gemiddeld 150 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €267.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €378.619. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat er niet veel aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Witharen. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het energieverbruik van woningen in Witharen?

Een woning in Ommen gebruikt gemiddeld 1440 m3 gas en 3090 kWh elektra. Een flat of appartement is relatief zuinig (910 m3 gas en 2140 kWh stroom. Een huis dat vrijstaand is is een grootverbruiker qua energie (1900 m3 gas en 3930 kWh stroom). Steeds meer bezitters van huizen te koop in Witharen passen duurzame oplossingen als dubbel glas, dakisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Witharen?

Deze regio kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente wonen 18.009 mensen die we kunnen onderverdelen in 7.467 gezinnen. Er wonen 2.250 eenpersoonshuishoudens, 2.579 families zonder kinderen en 2.638 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,37 inwoners.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Om te beginnen stel je een vraagprijs op en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of Facebook/instagram. In de volgende stap zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen plannen. Nu begint het onderhandelen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Witharen?

In deze regio zijn er meestal wel bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Witharen bouwen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.ommen.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Nibud, Rvo.nl voor postcodegebied 7738.

Plaats een reactie