Woning kopen Dorst

Jouw volgende woning kopen in Dorst? Het is een erg populaire plek in de provincie Noord-Brabant. In de buurt zijn er diverse dagelijkse voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Tevens is er vlakbij een groen park en natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. In totaal zijn er in deze gemeente 25.194 woningen (60,4% koop, 39,2% huurwoningen). De gemiddelde prijs van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €372.134. Op deze website bieden wij het huidige woningaanbod in Dorst, adressen van kantoren als makelaardijen, taxateurs en experts in financiële diensten. In aanvulling daarop lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een unieke plek in de provincie Noord-Brabant.
 • Je vind hier onder andere starterswoningen en moderne huizen en bungalows.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €264.000, de gemiddelde verkoopprijs is €372.134.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals natuurgebieden, winkels, kinderopvang, scholen, restaurants.
ProvincieProvincie Noord-Brabant
GemeenteOosterhout
PlaatsDorst
Postcode4854
Netnummer0162 (+31162)
Inwoners (gemeente)55.982
Aantal huishoudens25.055
Aantal huishoudens met kinderen8.540
Gemiddelde huishoudensgrootte2,22
Aantal woningen25.194
Aantal koopwoningen18.731
Aantal huurwoningen6.463
Gemiddelde woonoppervlakte127 m2
Gemiddelde WOZ€264.000
Gemiddelde verkoopprijs€372.134
Gemiddeld gasverbruik1100 m3
Gemiddeld stroomverbruik2940 kWh

Woningaanbod Dorst april 2024

In deze lijst maak je kennis met het actuele woningaanbod van april 2024. Kies op basis van vraagprijs, aantal kamers, bouwjaar, woonoppervlakte, ligging, perceeloppervlakteen additionele aspecten als duurzaamheid & de aanwezigheid van een kelder. Extra info nodig? Bezoek dan de verkopende makelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het actuele woningaanbod in Galder, Strijbeek, Bavel, Ulvenhout & Teteringen.

woning-te-koop-dorst

Eigen appartement kopen in Dorst

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn niet duur, hebben een zeer goede bereikbaarheid, zijn doorgaans gelijkvloers hebben weinig stookkosten en vergen ook niet al te veel onderhoud. Maar let op: het woonoppervlak is niet al te groot, je hebt meestal geen eigen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Uitstekend bereikbaar en een gunstige aanschafprijs.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 – 101 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 690 m3 gas en 2030 kWh stroom.

Rijtjeshuis Dorst

Een tussenwoning is een woningtype waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Wat betreft de nadelige aspecten: geen grote opslagruimte en je hebt wat minder privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 83 m2 & 120 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1030 kuub gas en tevens 2930 kWh elektriciteitsverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Dorst is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt iets meer beschutting, er komt meer daglicht binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeshuizen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 87 m2 – 114 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 3110 kWh elektriciteit + 1190 m3 gas afgenomen.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Dorst

Een twee onder een kap houdt in 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Je geniet van maximale ruimte met slechts beperkte inkijk. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het financieel haalbaar blijft. Punten waar je op moet letten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 125 m2 – 155 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3540 kWh elektra + 1430 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je geniet van enorm veel (woon)ruimte en je hebt veruit de meeste privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Let op: Goedkoop is het niet. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 152 m2 & 196 m2.
 • Er wordt gemiddeld 4420 elektriciteit (kWh) & 1970 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Dorst

 1. Mijn maximale hypotheek

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan adviseren wij om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. In de situatie dat je inzicht hebt in wat je kunt lenen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Op de website van Funda, maar ook Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia kan je vrijwel alle woningen te koop in Dorst Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Tijdens een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bod bepaal je op basis van de marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Jij kunt ook informeren om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze persoon loopt mee als je de woning gaat bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk goed of alles correct staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van de koop te bevestigen. Aan de hand van aankoopwaarde, notariële kosten, kosten koper, belastingen, spaargeld dat je zelf meeneemt en een bouwdepot voor verbouwing berekent de adviseur wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Afsluitend die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaars en woningtaxateurs in Dorst

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden van een passend koophuis. Hij of zij onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en helpt je bij het verkoopproces. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die objectief de waarde van een huis kan vaststellen door te kijken naar diverse aspecten. Een taxatierapport is verplicht voor de financiering van de aankoop van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de bijgaande tabel bieden wij contactgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Dorst en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Dorst geeft financieel advies en helpt bij alle zaken omtrent een hypotheek. Deze expert kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.300 – €3.300. In de tabel hieronder bekijk je gegevens van financieel adviseurs in Dorst.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Dorst. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Dorst

In april 2024 is er een groot aantal woning verkocht in de regio. Hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Dorst en in de buurt. Noemenswaardig: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Op deze website lees je ook meer over Beleggingshypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Hoe duur is gemiddeld een woning in Dorst kopen?

In deze gemeente Oosterhout vind je ongeveer 25.194 woonobjecten. Het gaat om 18.731 (60,4%) koophuizen en 6.463 (39,2%) huurhuizen. Het doorsnee woonoppervlakte is 127 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €264.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €372.134. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Hierdoor kunnen we stellen dan er niet veel aanbod is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Dorst. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is aan de orde van de dag.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Dorst?

Een huis in Oosterhout gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1100 m3 gas voor verwarming en warm water en 2940 kWh stroom. Een appartement of flat is relatief zuinig (690 kuub aardgas en 2030 kWh stroom. Een woning die vrijstaand gebouwd is is topverbruiker qua energie (1970 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 4420 elektra (kWh)). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Dorst passen duurzame artikelen zoals spouwmuurisolatie, zonneboiler, dubbel glas, zonnepanelen, dakisolatie, vloerisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Dorst?

Deze gemeente kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente verblijven 55.982 inwoners die we kunnen onderverdelen in 25.055 verschillende gezinnen. Dat betreffen 8.086 eenpersoonshuishoudens, 8.429 huishoudens zonder kinderen en 8.540 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,22 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Als eerste moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een verkoopplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, een open huis dag of social media en marktplaats. In de volgende stap zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en maak je afspraken voor een rondleiding. Nu begint het onderhandelen. Een koper gevonden? Dan leg je afspraken vast in de (voorlopige) koopovereenkomst en de overdrachtsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Dorst?

In deze streek zijn er meestal wel bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Dorst realiseren. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.oosterhout.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rvo.nl, Consumentenbond, Nibud voor postcodegebied 4849, 4854, 4903.

Plaats een reactie