Woning kopen Donkerbroek

Jouw aanstaande woning kopen in Donkerbroek? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Drenthe. In de omgeving zijn er uiteenlopende faciliteiten als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Verder is er vlakbij een prachtige natuur waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In de gemeente staan er 11.419 woningen (67,2% koopwoning, 32,6% huurwoningen). De gemiddelde prijs van een huis stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €319.631. Op dit woningplatform vind je het beschikbare woningaanbod in Donkerbroek, namen en adressen van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Daarnaast vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Drenthe.
 • Je vind hier onder andere kamers, appartementen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €214.000, de gemiddelde transactieprijs is €319.631.
 • In de directe omgeving zijn diverse opties zoals openbaar vervoer, kinderopvang, sportclubs, natuurgebieden, scholen.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteOoststellingwerf
PlaatsDonkerbroek
Postcode8435
Netnummer0516 (+31516)
Inwoners (gemeente)25.469
Aantal huishoudens11.255
Aantal huishoudens met kinderen3.675
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen11.419
Aantal koopwoningen10.292
Aantal huurwoningen1.127
Gemiddelde woonoppervlakte123 m2
Gemiddelde WOZ€214.000
Gemiddelde verkoopprijs€319.631
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2760 kWh

Woningaanbod Donkerbroek april 2024

Bijgaand krijg je inzicht in het actuele woningaanbod van april 2024. Zoom verder in op ligging, woonoppervlakte, bouwjaar, perceeloppervlakte, woningtype, aantal kamersen relevante factoren als energielabel of parkeermogelijkheden. Bel of mail de betreffende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook het actuele woningaanbod in Zorgvlied, Wateren, Waskemeer, Haulerwijk of Haule.

woning-te-koop-donkerbroek

Appartementen te koop Donkerbroek

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, vaak gelegen op een centrale plek, vaak gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en vallen vaak binnen een VvE constructie. Niet vergeten: de ruimte is beperkt, vaak is er een gedeelde tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle voorzieningen dichtbij en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 70 m2 & 100 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 800 m3 gas en 1720 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Donkerbroek

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en qua energierekening kom je gunstig weg. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze zijn doorgaans een goede investering. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 70 m2 – 117 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1210 kuub gas en daarbij 2080 kWh aan stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een echt hoekhuis in Donkerbroek is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt iets meer beschutting, er komt meer daglicht binnen en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeswoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 84 m2 – 111 m2.
 • Schatting: er wordt 2170 kWh elektra en 1330 m3 gas verbruikt

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Donkerbroek

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Je geniet van maximale ruimte met slechts beperkte inkijk. De totale bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Punten van aandacht zijn: dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 133 m2 – 155 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2650 kWh elektra en 1350 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je hebt het meeste privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 144 m2 & 204 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3440 elektra (kWh) en 1790 gas (m3) verstookt.

In 5 stappen: een woning kopen in Donkerbroek

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het het beste om eerst je maximale hypotheek te weten. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Vanaf het moment dat hij een goede calculatie heeft wat je maximaal kunt lenen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Vbo.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Donkerbroek Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding door het huis. Bij het bekijken van de woning kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Maximale bod berekenen

  Je maximale bod komt tot stand door de woningwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. In veel situaties is het een aanrader om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze expert gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Check altijd of alle gegevens juist staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het zaak om de financiering van de koop af te ronden. Aan de hand van het biedbedrag, kosten koper, spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. In het laatste stadium breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Taxateurs en makelaardijen in Donkerbroek

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden en kopen van een huis. Deze makelaar heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Belangrijk: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie specialist is iemand die objectief de waarde van een huis kan vaststellen door te kijken naar diverse aspecten. Het taxatierapport heb je nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. Bijgaand tonen wij namen en adressen van taxatie experts en makelaars in Donkerbroek en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een professionele hypotheekadviseur in Donkerbroek geeft je persoonlijk advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Een deskundig financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.700 – €3.200. In de opsomming hierna tref je gegevens van financieel adviseurs in Donkerbroek.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Donkerbroek. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Donkerbroek

In april 2024 zijn er veel woningen succesvol verkocht in de regio. In de zoekmachine hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Donkerbroek en net daarbuiten. Noemenswaardig: dit zijn puur vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Mogelijk ook interessant: Benedenwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Donkerbroek kopen?

In deze gemeente Ooststellingwerf bestaan er circa 11.419 huizen. Je vindt hier circa 10.292 (67,2%) koophuizen en 1.127 (32,6%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 123 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €214.000 en de gem. marktprijs is €319.631. De woningmarkt is krap. Dit zorgt ervoor dat dat er maar weinig aanbod is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Donkerbroek. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Donkerbroek?

Een huis in Ooststellingwerf heeft een verbruik van gemiddeld 1470 kuub gas en 2760 stroom (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (800 m3 gas voor verwarming en warm water en 1720 electriciteit (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1790 m3 per jaar aan gas en 3440 kWh electriciteit). Veel huizenbezitters van huizen te koop in Donkerbroek passen duurzame producten zoals dakisolatie, vloerisolatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie, zonneboiler, warmtepomp toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type huishoudens wonen in Donkerbroek?

Dit gebied kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente verblijven 25.469 inwoners in 11.255 verschillende huishoudens. Het gaat om 3.700 eenpersoonshuishoudens, 3.880 families zonder kinderen en 3.675 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,21 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Als eerste bereken je de actuele marktprijs en maak je een verkoopplan. Maak gebruik van Funda, Open Huizen dagen of via online marktplaatsen en sociale media. Daarbij moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en plan je bezichtigingen in. In de volgende stap gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. een mooi bod ontvangen? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopakte en de akte van levering via een notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Donkerbroek?

In deze streek zijn er verschillende bouwkavels met een woonbestemming. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Donkerbroek laten uittekenen. Neem contact op met de gemeente (www.ooststellingwerf.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Nibud, Rvo.nl voor postcodegebied 8435.

Plaats een reactie