Woning kopen Waskemeer

Van plan om een woning te kopen in Waskemeer? Het is een gezellige plaats in de provincie Drenthe. Op korte afstand bestaan er verschillende faciliteiten als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Daarnaast kan je hier genieten van een mooi en rustig natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. De gemeente herbergt in totaal 11.419 woningen (67,2% koop, 32,6% huurhuis). De gemiddelde transactieprijs van een woning neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €319.631. Op deze website check je het beschikbare woningaanbod in Waskemeer, contactgegevens van makelaardijen, taxateurs en hypotheekmakelaars. In aanvulling daarop vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een actieve plaats in Drenthe.
 • Je hebt de keuze uit benedenwoningen en grotere huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €214.000, de gemiddelde verkoopprijs is €319.631.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals scholen, openbaar vervoer, sportclubs, kinderopvang, winkels.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteOoststellingwerf
PlaatsWaskemeer
Postcode8434
Netnummer0516 (+31516)
Inwoners (gemeente)25.469
Aantal huishoudens11.255
Aantal huishoudens met kinderen3.675
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen11.419
Aantal koopwoningen10.292
Aantal huurwoningen1.127
Gemiddelde woonoppervlakte123 m2
Gemiddelde WOZ€214.000
Gemiddelde verkoopprijs€319.631
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2760 kWh

Woningaanbod Waskemeer juli 2024

In het schema hierna ontdek je optionele koophuizen die in juli 2024 worden verkocht. Zoek op vraagprijs, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, ligging, aantal kamers, bouwjaaren meer onderwerpen zoals verwarming & rolstoelvriendelijk. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de makelaardij voor het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het huizenaanbod in Donkerbroek, Zorgvlied, Haulerwijk, Haule en Oosterwolde.

woning-te-koop-waskemeer

Appartement kopen in Waskemeer

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn vaak gunstig gelegen, vaak gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en zijn ook nog eens onderhoudsarm Belangrijke nadelen: het is een relatief kleine woning, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle faciliteiten om de hoek en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 – 104 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 800 m3 gas en +/- 1720 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Waskemeer

Een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype wat maakt dat het een veilige investering is. Let wel op de volgende punten: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 88 m2 – 119 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1210 kuub gas + 2080 kWh aan stroom.

Hoekwoning

Een echt hoekhuis in Waskemeer is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt meer privacy, meer lichtinval en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeshuis en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 93 m2 & 130 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2170 kWh stroom & 1330 m3 gas afgenomen.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Waskemeer

De definitie van een twee onder een kap is: 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Je geniet van maximale ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De totale bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Punten waar je op moet letten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 132 m2 – 151 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2650 kWh elektra + 1350 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt ontzettend veel woonruimte en je geniet een grote mate van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 151 m2 en 193 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3440 elektriciteit (kWh) + 1790 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Waskemeer

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan doe je er goed aan om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Zodra het duidelijk is wat je maximaal kunt lenen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via websites als Funda, Jaap.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Pararius kan je razendsnel woningen te koop in Waskemeer Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Neem dan contact op met de makelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Door een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Bieden op een woning

  Wat je wilt bieden bereken je door te kijken naar de te verwachten marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Het is vaak niet onverstandig een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze persoon gaat mee met de rondleiding door de woning en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Neem goed door of alles klopt en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van de woning definitief te regelen. D.m.v. het bod, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt vastgesteld wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek daarbij past. Vervolgens maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Woningtaxateurs en makelaars in Waskemeer

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze professional weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en helpt je bij het verkoopproces. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een deskundige die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Dit taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Waskemeer en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Waskemeer geeft financieel advies en helpt bij het afsluiten van een hypotheek. De financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.800 – €2.850. In de tabel hieronder verstrekken we gegevens van financieel adviseurs in Waskemeer.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Waskemeer. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Waskemeer

Deze maand (juli 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in de regio. In onderstaande visuele weergave doorzoek je onlangs verkochte woningen in Waskemeer en net daarbuiten. Belangrijk detail: je ziet hier de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Lees op deze website ook alles over Bovenwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Waskemeer kopen?

In de gemeente Ooststellingwerf vind je ongeveer 11.419 huizen. De verdeling is als volgt: 10.292 (67,2%) koophuizen en 1.127 (32,6%) huurwoningen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 123 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €214.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €319.631. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Hierdoor kunnen we stellen dan het aanbod klein is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Waskemeer. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Waskemeer?

Een woonobject in Ooststellingwerf kent een gem. verbruik van 1470 m3 gas en 2760 elektra (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (800 m3 gas voor verwarming en warm water en 1720 electriciteit (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt vaak het meeste energie (1790 kuub gas en 3440 kWh electriciteit). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Waskemeer passen duurzame oplossingen als vloerisolatie, zonneboiler, warmtepomp, dakisolatie, zonnepanelen, dubbel glas toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Welk type huishoudens wonen in Waskemeer?

Deze omgeving is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente leven 25.469 inwoners die we kunnen onderverdelen in 11.255 verschillende gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 3.700 eenpersoonshuishoudens, 3.880 gezinnen zonder kinderen en 3.675 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,21 mensen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats bepaal je de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Maak gebruik van Funda, een open dag organiseren of via bekenden, vrienden en familie. Daarna ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en plan je bezichtigingen in. Hierna gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je afspraken vast in de voorlopige koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Waskemeer?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Waskemeer laten ontwerpen. Neem contact op met de gemeente (www.ooststellingwerf.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 8434.

Plaats een reactie